Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАНКЕРЪТ НА ТОПЛОТО МАЙ Е НЕВИНЕН

Похвално е, когато прокуратурата се опитва всячески да тикне зад решетките подсъдимите по т.нар. знакови дела. Лошото обаче идва тогава, когато усилията на държавните обвинители са предварително обречени на провал най-вече заради липса на доказателства. Казано с думи прости - едно е да искаш, а съвсем друго е да го направиш.
Тази максима най-кратко характеризира развоя на процеса срещу банкера на бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров. Експертът от отдел Правомерност в Пощенска банка Георги Станчев е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение в изготвяне на документ с невярно съдържание (чл. 311 от Наказателния кодекс).
Според прокуратурата Станчев е уведомил Националната следствена служба (НСлС), че в трезора на финансовото учреждение в НДК няма никакви банкови касети и сметки на името на Валентин Димитров и майка му Цеца. Писмото на експерта е в отговор на запитване от разследващите органи през лятото на 2006 година.
В края на юли същата година обаче - при съвместна акция на прокуратурата и ГДБОП, бяха открити шест сейфа на името на Вальо Топлото във въпросната банка, а в два от тях разследващите намериха 3.7 млн. лева.
В третото заседание по делото в понеделник (3 декември) дойде ред да бъдат разпитани Валентин Димитров и майка му Цеца. Показанията и на двамата бяха в рамките едва на по десетина-петнайсет минути. Времето обаче стигна майка и син да се разминат в отговорите си пред съда по едни и същи въпроси.
Вальо Топлото каза, че изобщо не познава Георги Станчев и никога не го е виждал. Той призна, че е сключвал договори за банкови касети в трезора на Пощенска банка в НДК, но не помни колко са били и кога е подписвал контрактите. Ако документите обаче му бъдат показани, то щял веднага да се сети.
Прокурор Спаска Кинчева не дочака втора покана и му предостави два от тях. Единият от тях е договор №326 от 3 януари 2006 г., а другият №636 от 24 март миналата година. И двата документа са били подписани от Димитров и майка му.
След като им хвърли бърз поглед, Вальо Топлото изненада всички, като каза, че подписът върху договорите не е неговият. Прокуратурата така и не се опита да изясни дали някой е фалшифицирал неговите парафи.
Веднага след него бе разпитана Цеца Димитрова. Жената се опита да подкрепи сина си, като съобщи, че тези договори ги е подписвала... тя. След като прокурор Кинчева й връчи ксерокопията с подписа на Топлото обаче, баба Цеца реши да се поправи: Може би Валентин е ходил след това да се запише като втори ползвател на банковите касети, предположи прочулата се свидетелка. Така тя, без да иска, опроверга сина си, че подписите не са негови.
Изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин защити подсъдимия с думите, че данните от трезора в клона на банката в НДК не били вкарани в автоматизираната информационна система Save box. И заради това проверката показала, че Вальо Топлото няма сейфове там.
Ако и останалите свидетели по делото кажат същото, то като нищо съдът ще оправдае Георги Станчев. Защото на този етап няма никакви доказателства, че нарочно е заблудил властите за липсата на сметки на Валентин Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във