Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАНКЕРЪТ НА ВАЛЬО ТОПЛОТО ВИДЯ ТЕМИДА ОТБЛИЗО

Заговорят ли държавни обвинители за делата с обществен интерес, мед им капе от устата. Независимо дали това ще бъде процесът срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините, или пък този срещу бившия шеф на Топлофикация-София Валентин Димитров, от прокуратурата прокламират на висок глас, че ще се борят със зъби и нокти да приютят поне една от знаковите фигури в килията.
Поредното доказателство за това горещо желание долетя в четвъртък (29 ноември), когато в Софийския районен съд (СРС) започна ново дело от сагата Прокуратурата срещу Вальо Топлото. Този път обаче главен герой в нея не е Димитров, а експерт в клон на Пощенска банка в административната сграда на НДК, където в края на юли 2006 г. бяха открити шест сейфа на името на бившия директор на Топлофикация, а в два от тях разследващите намериха 3.7 млн. лева.
През лятото на 2006 г. следствените органи пратиха запитвания до всички банки дали Валентин Димитров и майка му Цеца имат на тяхно име сметки и касетки. Георги Станчев пуснал писмо до Националната следствена служба (НСлС), в което уверява, че Вальо Топлото и майка му нямат банкови касети в трезорите на Пощенска банка.
Само месец след като получава отговора на Станчев обаче, прокуратурата открива, че бившият шеф на столичното парно и неговата майка имат шест банкови сейфа именно в Пощенска банка. Заради това срещу Станчев е повдигнато обвинение за изготвяне на документ с невярно съдържание (чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс) - защото е излъгал държавното обвинение.
Още на първото заседание прокурорът по делото Спаска Кинчева даде ясен знак, че ще отстоява до кръв тезата на обвинението, ако ще и... да не намери достатъчно доказателства да я потвърди.
Огненият нрав на магистратката се стовари най-напред върху бившия служител на отдел Правомерност в Пощенска банка Славчо Бодаков. Този отдел отговаря за мерките против изпирането на пари във финансовото учреждение. По време на съвместната акция на ГДБОП и прокуратурата, при която бяха открити сейфовете, той временно е бил ръководител на отдела, тъй като титулярят Ирена Милдова е била в отпуск.
Пред съдия Весела Дончева мъжът разказа, че след пристигането на писмото от НСлС е разпоредил на подсъдимия Георги Станчев да извърши проверка. Оказа се, че двамата не са вписани като клиенти на банката. Затова беше изпратен отговор с подобно съдържание на следствието. Едва след отварянето на банковите касети стана ясно, че информацията за Димитров и неговата майка не е била вписана в информационната система Save box. Никой обаче не ни беше казал, че съществува такава непълнота в нея, оправда се Бодаков. След което сподели, че е подписал писмото, без изобщо да погледне съдържанието, тъй като преди това и той се убедил, че няма никакви банкови касети и сметки на името на Валентин Димитров и баба Цеца.
За уточнение - информационната система е въведена в Пощенска банка в началото на 2006 г. и в нея са вписани всички клиенти. Справка за тях може да се направи само за няколко секунди, като се въведат трите имена или ЕГН-то на търсения човек.
Разпитът на Славчо Бодаков продължи около час и половина, през които освен неговите нерви на сериозно изпитание бяха подложени нервите на съдията по делото и тези на... протоколистката, която едвам смогваше да запише криво-ляво словесната тирада под формата на въпроси, която прокурор Спаска Кинчева изстреля към свидетеля.
Лошото в случая беше, че магистратката в червена тога формулираше питанията си доста трудно и често те се повтаряха, но с различни думи. Тя така се оплиташе във въпросите си, че даже репортерът на Параграф 22, който присъства на заседанието, изпита непреодолими трудности в опитите си да ги пресъздаде, за да стане ясно за какво всъщност става дума.
По същия начин протекоха разпитите и на другите свидетели, които успяха да дадат показания в първия ден на делото. Отговорникът за трезора в НДК Петър Лефтеров разкри, че познава Вальо Топлото още от далечната 1996 г., когато му е бил представен като един от най-важните клиенти от тогавашния директор на Пощенска банка. Делото ще продължи и в понеделник (3 декември), когато пред Темида ще застанат височайшият клиент на банката Валентин Димитров и неговата майка Цеца. Но не като подсъдими, а като свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във