Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Банкоматите отново на прицел

Банкоматите и тази година ще бъдат любимо занимание на по-интелигентните ни престъпници. Но то си е логично: бърз поглед върху ситуацията у нас и в САЩ например показва колко безкомпромисни са към тях оттатък Океана и как ги щадим тук.
В края на миналата седмица окръжната прокуратура в окръг Монтгомъри в американския щат Пенсилвания повдигна обвинения срещу петима българи за източването на общо 134 500 щ. долара от сметките на 143 души през банкомати. Нашите техничари са инсталирали на АТМ машините т. нар. скимери (четящи устройства - б.ред.), с помощта на които извличали данните от кредитните и дебитните карти на нищо неподозиращи американци. Жертвите са били от три населени места в този район на Америка, а един от ужилените е швейцарски гражданин.
Обвиняемите са Исмаил С. Мисанков (на 31 г.), Димитър С.Танчев (на 28 години) и Драгомир Липов - и тримата базирани в щата Илинойс, Красимир Узунов на (47 г.) с адрес в Ег Харбър, щата Ню Джърси, и Димчо В. Василев (30 г.) от Атлантис Сити, Ню Джърси.
Петимата българи са обвинени в кражба на самоличност, за принадлежност към престъпна организация и други нарушения. На всеки от тях е наложена мярка за неотклонение от 250 000 долара, но тъй като те не били в състояние да я платят, са задържани под стража в окръжния затвор в Монтгомъри, писаха американските медии. Освен по тези обвинения Узунов, Танчев и Липов ще бъдат съдени още и за нарушаване на имиграционните закони на САЩ.
Тези момчета са превърнали в бизнес кражбата на пари от сметките на други хора. Учудващото е с каква лекота и без всякакво притеснение са го правили, заяви окръжният прокурор на Монтгомъри Риса Фърман. Тя отбеляза, че кражбите са извършени в рамките на два-три месеца - от началото на октомври до средата на декември миналата година.
Петимата мошеници са монтирали скимиращите устройства и камерите на АТМ машини в клоновете на няколко местни банки. Според обясненията на детективите четящите устройства са били поставени дискретно над слота за картата, така че да не пречат при употреба на машината. Вътре в устройствата са били монтирани микроскопични скрити камери.
Когато клиентът използва заредената машина, скимерът улавя електронните данни на дебитната или кредитната карта, а камерата записва ПИН номера, въведен от потребителя, обясни детектив от Монтгомъри. Това продължавало един-два часа, след което нашенските техничари се връщали при банкоматите, за да си приберат записващата техника. После с помощта на открадната информация изготвяли клонирани карти, с които точели парите. Полицията ги е засякла от записите от охранителните видеокамери, монтирани около банковите офиси. Полицаите започнали да обхождат един след друг хотелите в района, като показвали на служителите снимки на заподозрени лица. Не след дълго заловили българите в хотела им. В стаите и в автомобилите им те открили и конфискували скимиращи устройства и друго оборудване за фалшифициране на карти.
Междувременно сайтът CreditCarts.com публикува тези дни интервю с бивш крадец от банкомати, някой си Дан Де Филипи, който наскоро е излязъл от затвора. Двадесет и девет годишният мъж обяснява, че източването на карти през банкомат не е толкова сложно и е по силите на всеки, който разполага с малко пари и с лаптоп. Ако имате 100 долара и компютър, може да започнете да точите още от утре, казва той. Бившият крадец е бил заловен през 2004 г. и е осъден на осем години затвор за източването на 200 000 долара от банкови автомати. Присъдата му обаче била намалена, след като започнал да сътрудничи на Сикрет Сървис в излавянето на негови събратя измамници.
Ако се съди по присъдите, в САЩ третират този вид престъпници наравно с наркотрафикантите. У нас положението е доста по-различно. Тук все още никой не е влязъл в затвора за кражба от банкомат, въпреки че този род престъпления бележат ръст.
В края на декември миналата година МВР отчете, че все повече българи са станали жертва на измамници, които са източили дебитните или кредитните им карти. Най-често това става с копиран или откраднат ПИН-код, предупреждават от МВР.
На територията на България масовото явление е сканирането на картите, а източването става в трети страни като Доминиканската република, Китай и Австралия, поясни инспектор Милен Стоянов от Икономическа полиция при СДВР. Само в София официално обявените кражби от този тип за годината са за 80 000 лева. Реалните суми обаче са поне 10 пъти по-големи. През декември 2010 г. в столицата са подадени 60 жалби за източване на карти. Повечето пострадали обаче въобще не търсят МВР, а се разбират с банката си. Банковите служители са категорични, че в схемите участват и търговци, които разполагат с устройства за скимиране. От МВР обясниха, че ако човек е ужилен със сума до 300 лв., щетата е за негова сметка, а едва над тази сума я покрива банката.
На 4 януари тази година Варненския апелативен съд (ВАС) потвърди арестите на Златомир Табаков и Красен Попов, разследвани за това, че са използвали клонирани банкови карти, за да придобият информация за съдържанието на платежни инструменти.
Двамата имали наглостта да крадат от банкомат, монтиран в самата сграда на общината. В началото на септември 2010 г. дежурните полицаи забелязали на охранителните камери съмнителното поведение на две лица, които дълго се суетели пред въпросния банкомат. Когато ченгетата се насочили към мъжете, те хукнали да бягат. Униформените ги гонили 40-50 метра, преди да ги заловят. Белезниците щракнали върху ръцете на 24-годишния Златомир Табаков и 37-годишния Мартин Джебаров, които изхвърлили няколко пластики, докато бягали. При последвалия обиск униформените иззели още няколко фалшиви пластики с черна магнитна лента. В дома на Табаков те намерили и други пластики, чужда лична карта, компютърна конфигурация и няколкостотин лева. След първоначалното задържане на Табаков и Джeбаров като техен съучастник е бил привлечен и 37-годишният Красен Попов. Наложило се да го обявят за общодържавно издирване и близо две седмици по-късно Попов бил задържан на Дунав мост при опит да напусне страната.
В края на миналата седмица (15 януари) служители от сектор Фалшификации на ГДБОП конфискуваха рекордно количество четящи устройства - 400 на брой. Те бяха иззети от четирима софиянци, които месеци наред са били в полезрението на ченгетата. Освен това били открити огромен брой бели пластики, както и микрокамери и инструменти, с които заподозрените успявали да откраднат пинкодовете на картодържателите.
Групата си направила нещо като работилница за скимери. Столичаните произвеждали уредите за източване, след което ги изнасяли зад граница. Предполага се, че с техните четящи устройства са източвани сметките на стотици хиляди чужденци. Въпреки сериозните престъпления, в които са заподозрени, и четиримата нашенци бяха освободени под гаранция - факт, който би изумил американските магистрати. Прокуратурата дори не поискала от съда 72-часово задържане за заподозрените и съдът ги пуснал по живо по здраво срещу парични гаранции. Тарторът им излязъл срещу 5000 лв., а компютърният спец, у когото били намерени близо 300 скимиращи устройства, бил освободен срещу 3000 лв. - смешни суми за хора с такъв размах.
Очевидно подобно поведение от страна на нашенските магистрати, както и чувството за безнаказаност у престъпниците, водят до бум на този вид кражби. В момента голяма част от бандитите се насочват към този бизнес, тъй като присъдите са значително по-леки, а печалбите са големи.
По данни на МВР устройства местно производство като тези на четиримата столичани са монтирани на банкомати в Италия, Испания, Австрия, Белгия и Швейцария, а и в други страни. Машинките made in Bulgaria са на много високо професионално ниво. Преди време полицията в Германия конфискувал скимери с изключително малки размери, за които имало подозрения, че също са произведени у нас.
... Наскоро английският вестник Дейли телеграф публикува данни от медицинско проучване, според което банкоматите бъкали от всевъзможни видове бактерии. Явно нашите крадци не се страхуват от зараза. Или пък не четат вестници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във