Параграф22 Weekly

ВАКАНЦИЯ!

Баретата и "Фирмата" в летен отдих до присъдата

Оперативният работник Йордан Николов е нарушил изискванията на Наказателнопроцесуалния кодекс за водене на разпит на обвиняем и това може да се превърне в един от препъникамъните в процеса срещу небезизвестния Златомир Иванов- Баретата, стана ясно във вторник (15 юли) от заседанието на Софийския апелативен съд (САС). Както е известно, през февруари 2012 г. Баретата беше осъден на 8 години "лишаване от свобода" от първоинстанционния Софийския градски съд. Тогава държавното обвинение поиска за Иванов и хората му общо 154 години затвор.


Логично присъдата беше обжалвана в Апелативен съд - София, който на заседанието си тази седмица трябваше да се произнесе окончателно за вината на Баретата. Пет години след първото задържане на Златомир Иванов във връзка с разследването срещу "Фирмата" му процесът така и не приключи с последната тежка дума на апелативните магистрати. Вместо това те обявиха, че ще се произнесат в законния срок, което ще рече най-малко след месец. Този срок обаче е препоръчителен и като нищо магистратите могат да откарат още толкова в размисъл каква да е последната им дума.


След пледоариите по делото Софийският апелативен съд отказа да чете присъда същия ден, но и не насрочи друга дата за това. Те обаче трябва да преценят кога ще изтече законовият срок за произнасяне и ще се чуе окончателната им дума. Защото съдебната ваканция вече зове магистратите да захвърлят черните тоги и да опънат морни тела по нашенски и чуждоземни морски плажове. По традиция почивката им продължава до втората седмица на септември, което означава, че дотогава Златко Баретата и хората му също ще почиват. Макар и под сянката на първоинстанционните си присъди.


Защитата на Иванов разтълкува липсата на желание за произнасяне като знак, че клиентът й може да се размине с оправдателна присъда от апелативния съд. Според адвокат Мариана Тодорова вариантите след изтичане на законния срок са САС да увеличи наказанието, да го намали или пък да върне делото на първа инстанция. Тя изрази надежда, че ще се реализира последният вариант заради процесуалните нарушения, извършени по време на досъдебното производство. Едно от тях изненадващо "цъфна" тази седмица при изслушването на оперативния работник Йордан Николов, който е водил цялата оперативна разработка срещу Иванов и "Фирмата". От показанията му пред САС станало ясно, че преди всеки разпит той е водил и беседи с всеки от обвиняемите, което не се допуска от Наказателнопроцесуалния кодекс.


Според защитата на Златко Баретата много свидетелски показания, дадени на втора инстанция, са се различавали от тези пред първата инстанция. Това беше отбелязано и от самия Иванов, когато СГС му издаде присъдата от 8 години. "Присъдата ми стъпва на показанията от досъдебното производство. Вземат се предвид показанията на трима души, въпреки че са разпитани сто", заяви тогава Баретата.


Той обжалва присъдата и две години САС изслушваше стари и нови свидетели по делото. Сред тях бе и ключовият свидетел на прокуратурата Тихомир Георгиев-Боксьора, който през май се изправи пред апелативния съд по желание на защитата на "Фирмата". На първа инстанция Боксьора "нокаутира" Златко Баретата и хората му с признанието, че е бил част от т.нар. наказателна бригада на Иванов. Тогава държавното обвинение се подпря на показанията му и издейства общо 44 години затвор за членовете на "Фирмата". Пред САС обаче Боксьора финтира прокуратурата и се отметна от старите си показания. Той обяви, че е натопил Баретата и групата му, тъй като Димитър Вучков-Демби му предложил облаги, за да прати с показанията си Златомир Иванов зад решетките.


Новите свидетелства на Тишо Боксьора през май тази година предизвикаха скандал заради начина, по който са били обработвани свидетелите на държавното обвинение в процеса срещу Златомир Иванов и групата му. Те очертаха фаталната фигура на Демби като играч от тима на обвинението, който оказвал натиск върху определени свидетели. Това беше доказано от затворника Ивайло Серафимов, който след заплахи от страна на Демби се превръща в свидетел на прокуратурата. Но впоследствие пред Софийския апелативен съд призна, че е манипулиран, и се отказа от показанията си.


И друг свидетел на обвинението се отметна още през 2010 г. от показанията си срещу Златомир Иванов. Марио Божков подаде в СГС жалба, в която твърдеше, че е бил заплашван. Димитър Вучев-Демби манипулира процеса, заяви пред съда Марио Божков, който по това време също лежи в Софийския затвор. Пред него Демби неколкократно повтарял израза "знаеш, че съм от службите". "В България всичко е наопаки. Ако една служба работи в защита на един престъпник, друга работи срещу него", заяви Божков. Той се отрече от показанията си, като заяви, че прокуратурата не може да му осигури никаква защита. Имам семейство, просто не си заслужава да свидетелствам, категоричен бе Божков. Според него целият процес срещу Златомир Иванов е заради неуредени сметки между Демби и Баретата.


Изглежда, дело № 941/12, разпределено на Втори състав в наказателното отделение на САС с председател Вера Цветкова, действително се нуждае от сериозен анализ, преди съдът да се произнесе. Апелативните съдии ще трябва да отсеят кои показания - стари или нови - имат тежест, какво е качеството на доказателствата, върху които се опират. Магистратите ще си блъскат главите и над въпроса каква е ролята на небезизвестния Димитър Вучев-Демби за формирането на обвинителната теза. Те трябва да изчистят и съмненията около факта, че повечето свидетели на обвинението са все сегашни или бъдещи затворници - позиция, която позволява да бъдат манипулирани. С една дума, наред с подсъдимите Златомир Иванов-Баретата, Иван Величков, Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Коста Трифонов, Борислав Секулов, Богдан Василев, Петър Йорданов, Юлиан Зашев, Васил Колев, Марин Вълчев, Росен Иванов, Валентин Луков, Кирил Атанасов, Филип Христов, Мартин Горески, Георги Петров, Георги Йорданов, Ивайло Борисов, Мартин Димитров в трескаво очакване ще бъде и прокуратурата. Държавното обвинение поиска от САС осъдените по делото да получат по-тежки наказания, а оправданите да бъдат осъдени. Прокуратурата настоя също Златомир Иванов-Баретата да получи присъда за убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов- Алф, за което беше оправдан през 2012 година. Както обаче всички много добре знаем, в българското правосъдие едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е примерно справедливата присъда да стане факт.


 


 


 


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във