Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Баретата - на един крак към затвора

Обичайните за българското правораздаване проблеми с болните подсъдими продължиха да бодат очите ни с пълна сила и през тази седмица - по време на поредното заседание по делото за наркотрафик срещу Златимир Иванов - Златко Баретата и неговата бригада.


В този процес видният наркобос получи осем години затвор от първата съдебна инстанция - Софийския градски съд (СГС). Но Баретата обжалва тази присъда и сега делото бе гледано в столичния Апелативен съд на втора инстанция. Златомир Иванов беше прострелян с пет куршума от автомат на стълбите пред съдебната палата на 29 януари тази година. След това бившият командос беше подложен в Пирогов на серия операции на корема и на ортопедични интервенции, но явно все още не се е възстановил напълно, за да може да се яви в съда. Поне така твърдят лекарите...


От последното заседание по делото във вторник (14 май) в Софийския апелативен съд (САС) се разбра, че е необходима нова, тройна съдебномедицинска експертиза, която да покаже какво е здравословното състояние на Иванов. Заключението на докторите трябва да бъде представено пред Софийския апелативен съд до 8 октомври.


Според един от защитниците на подсъдимия - адвокат Марияна Тодорова, състоянието на Баретата се подобрявало. Тя представи пред магистратите болничен лист и медицинско удостоверение за състоянието на нейният подзащитен. Според медицинските документи той не може да се движи сам.


Вещото лице по делото д-р Александър Минчев заяви пред магистратите, че подсъдимият Иванов няма да може да стои на левия си крак поне още три месеца, а предстоят и нови операции. Препоръката на лекарите е до есента той да се пази, та раната, която има на левия си крак, да не се отвори. Останалите увреждания не създавали пречка Иванов да се явява на заседанията на замразеното след раняването му дело в САС.


Новата съдебно-медицинска експертиза трябва да покаже може ли Баретата да участва в съдебни заседания и колко време може да стои в определена поза. Заключението от последната експертиза е, че Иванов може да участва в заседанията, но не може да стои прав, коментира адвокат Тодорова. Сега екип от хирург и ортопед трябвало да преценят адекватно ли ще е поведението на подсъдимия, може ли да участва пълноценно в процеса, без да търпи болки и страдания. Адвокат Тодорова твърди, че здравословно клиентът й се подобрява, трябва да се прецени и как тези травми се отразяват на цялостното му състояние и на неговата психика. В момента Златомир Иванов се намира в дома си, където продължава лечението след стрелбата.


Освен Баретата на делото тази седмица не се явиха още осем от подсъдимите от т. нар. наркобригада Фирмата. Липсваха и трима от адвокатите на подсъдимите, което беше още една причина за отсрочка на делото, което беше отложено чак за 15 октомври.


Здравословното състояние на Иванов е пречка и да бъдат предявени срещу него и други две обвинения, които му е подготвила Специализираната прокуратура. Едното от тези обвинения е отново за трафик на дрога, а другото - за данъчни престъпления, които са ощетили държавата с 5.5 млн. лева. В хода на разследването стана ясно, че Баретата и негови сподвижници са източвали хазната, като не са плащали данъчните си задължения, чрез приспадане на ДДС от фиктивни сделки между действащи фирми и използване на документи с невярно съдържание. Доказателства бяха събрани от прокуратурата, докато босът се лекуваше в Пирогов след стрелбата пред Съдебната палата.


Повдигането на тези обвинения стана непосредствено след полицейска операция в средата на февруари тази година, когато бе огласено, че е разбита нова наркобанда, ръководена от Баретата и неговия сподвижник Милко Милков.


Дрогата била пласирана предимно в столицата, по морето, в региона на Стара Загора и Казанлък. Според данните от разследването бандата е дирижирана от Баретата до 29 януари, когато беше прострелян пред Съдебната палата. След тази дата кормилото поели един от т.нар. лейтенанти- Ториното и човек с прякор Малкия Златко. В ареста, освен Ториното, се оказаха Златко Гочев - Златко Малкия, Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов - Малкия Принц и Стефан Грозданов-Боксьора.


Спецмагистратите привлякоха като обвиняеми също Иван Колев и Росен Драгнев-Капитана. Последният бе посочен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като поръчител на покушението срещу Златко Баретата. Според прокуратурата сега се оказва, че Баретата и Капитана са били съучастници. Дали подозренията на магистратите ще се потвърдят, ще стане ясно в Специализирания съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във