Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Баретата не посочи поръчителя на покушението

Златомир Иванов-Баретата е бил разпитан, но не е посочил името на поръчителя. Показания е дала и съпругата му, която също нямала идея кой може да е стрелял срещу него, съобщи в сряда (13 февруари) адвокатът на наркобоса Марияна Тодорова в Съдебната палата. Там трябваше да се проведе поредното заседание по делото срещу Иванов като лидер на група за разпространение на наркотици. Баретата бе прострелян на стълбите на Съдебната палата на 29 януари на път за делото, което така и не може да тръгне от ноември заради постоянните отсъствия на някой от подсъдимите.


Преди това бяха извършени арести във връзка с разследването на покушението над бившия командос. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов двама от задържаните до момента са много близки до Баретата, но все още нямало сигурни основания да се твърди, че имат връзка с атентата.


Според разследващите единият от арестуваните в Казанлък - Росен Драгнев-Капитана, е имал сериозен дълг към Баретата в размер на 3 млн. лева. В момента се извършват съвместни проверки на МВР и НАП, за да се провери дали това е така.


Работи се по всички версии, проверяват цялото обкръжение около Златко Баретата, но засега няма видим напредък. Разследващите били насочени към Драгнев от съпругата на Баретата, която по време на разпит изразила подозрения, че може той да стои зад покушението заради големите си дългове. Версията, че неуредени финансови отношения стоят зад стрелбата по бившия спецполицай , МВР разпространи като основна линия на разследването веднага след инцидента пред Съдебната палата.


Баретата бе ранен с четири куршума, изстреляни от автомат Калашников в момента, когато влизаше през главния вход на сградата, за да присъства на заседание на Софийския апелативен съд по дело срещу него за наркотрафик. Иванов бе осъден на първа инстанция на осем години затвор. Изстрелите засегнаха краката, стомаха, дебелото черво и пикочния му мехур, вследствие на което близо две седмици Баретата остана на командно дишане. Положението му обаче постепенно се подобрява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във