Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Баретата се размечта за домашен арест

Сагата около Златомир Иванов-Баретата продължава с покачване на градусите в унисон с августовския пек. Оплакващият се от стеснение на долните пикочни пътища Иванов за пореден път поиска в четвъртък (12 август) да бъде освободен от ареста, за да се лекува. Решение по молбата трябваше да вземе състав на Софийски апелативен съд, където бяха депозирали исканията на Златко и четирима от неговите хора да им бъде променена мярката за неотклонение.
В крайна сметка магистратите от САС назначиха нова медицинска експертиза за здравословното състояние на Златомир Иванов, без да го пускат от ареста. А нова експертиза се наложи, защото четирима от петимата експерти не са прегледали Иванов лично. Пред съда експертите обясниха, че охраната в затвора не ги е допуснала да извършат преглед. По тази причина техните заключения в предишната експертиза са базирани единствено на документацията за здравословното състояние на Златомир Иванов. Така се стигна до мъчителното за Баретата решение на съда мярката му да бъде разгледана следващия четвъртък (19 август), когато най-сетне ще бъде готова новата експертиза.
Обвиняемите Ивайло Борисов, Кирил Атанасов, Мартин Димитров и Мартин Горески също пожелаха съдът да разгледа положението им. Софийският апелативен съд обаче потвърди задържането под стража на Мартин Димитров и Кирил Атанасов, обвиняеми за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, ръководена от Златко Баретата. Магистратите се смилиха над най-малкия член на Фирмата, както е известна групата на Баретата. Първоинстанционният Софийски градски съд вече промени веднъж на 20 юли мярката на Мартин Горески от домашен арест в 3000 лв. парична гаранция. В четвъртък защитниците на Горески поискаха повторно намаляване на мярката. Адвокатите се аргументираха с това, че
Мартин е ученик, не работи и няма собствени приходи
и не може да плати гаранцията си. Това на практика означава той отново да остане под домашен арест, аргументираха се адвокатите. Те поискаха гаранцията поне да бъде намалена на 300 лева. След кратко съвещание съдебният състав на САС наложи на Горески 1000 лв. парична гаранция.
Четвъртият от групата Ивайло Борисов-Ториното, който също се надяваше на промяна, преглътна горчив хап, тъй като адвокатът му не се яви на заседанието. Това даде основание на съда да реши неговата мярка да не бъде разглеждана и го остави в ареста.
Меракът на Златко Баретата да излезе на свобода, за да се лекува, беше посечен и на предишното заседание на Софийският градски съд на 20 юли, когато молбата му беше отхвърлена. Тогава съдебният състав сметна, че мярката не може да бъде променена, тъй като престъпленията, в които е обвинен Златомир Иванов, са тежки и умишлени и с висока степен на опасност.
Както е известно, Баретата е обвиняем заедно с Мартин Димитров по делото за предумишленото убийство на Румен Стефанов-Алф, известен наркодилър от Перник. Освен това Златомир Иванов е обвинен и за ръководство на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Като участници в групата са подведени под отговорност Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.
Заради тежестта на обвиненията магистратите от СГС прецениха на юлското заседание, че периодът на задържане на Иванов в ареста не е неразумен и го оставиха в ареста. Баретата е в ареста още от началото на февруари 2009 г. и вече е прехвърлил седмия месец в кауша. Съдиите от СГС приеха, че здравословното му състояние наистина се влошава и прецениха, че е необходимо неговото лечение да бъде продължено. Според тях по време на престоя на Иванов в ареста проблемът му се е задълбочил, което се потвърждава и от назначената съдебномедицинска експертиза. Въпреки това те попариха надеждите на бившата барета за свобода, като отсякоха, че лечението не може да стане в домашни условия, тъй като е необходима специализирана апаратура. Тогава Баретата заяви, че най-адекватното решение за него е
да се излекува, докато е под домашен арест
Златомир Иванов каза, че във времето, в което е бил в ареста, е преживял стрес, който е влошил здравословното му състояние. По думите му той не е проявил небрежност за здравето си и е направил всичко възможно, за да се лекува, но постоянното му преместване от ареста в болницата и обратното е довело до влошаване на положението му. Баретата поиска мярката му да бъде променена в по-лека, така че да може да продължи лечението си в домашни условия, а така също и да може да обръща внимание на семейството си.
На юлското заседание съдът обаче прецени, че лечението на Иванов трябва да продължи с настаняването му в болнично заведение.
Докато Златко пише молба след молба да бъде освободен от ареста, последните от хората му останали на свобода взеха един по един да влизат зад решетките. В понеделник (9 август) вечерта при спецакция на МВР в къмпинг Арапя беше задържан криминално проявеният Генчо Романски - Радо, приближен до Баретата, обявен за общодържавно издирване заради участие в организираната група на Златко. Според неофициална информация Романски е бил в заведение край морето в компанията на жена си Даниела и на манекенката Цеци Красимирова, която й е сестра.
Потвърждението за ареста на поредния член на Фирмата, както е известна групата на Иванов, даде вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според МВР 36-годишният Романски е обявен за общодържавно издирване по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, с въоръжени грабежи и с убийства. При задържането на Романски са намерени подправени лични документи - лична карта и шофьорска книжка, които е ползвал.
Напоследък семейството на Романски е живяло в закътаното странджанско село Бродилово, а в дните около ареста на Генчо Цеци Красимирова била там на гости. Бившата манекенка има лош късмет да попада на лоши места с лоши хора - тя беше рамо до рамо с небезизвестния Константин Димитров - Косьо Самоковеца в Амстердам, когато го гръмнаха на площад Дам. Манекенката го придружаваше навсякъде и също бе ранена при стрелбата от рикоширал куршум, който я уцели в челото.
През ноември 2003 г. пред блока на Цеци Красимирова в Хладилника пък бе застрелян 40-годишният висаджия Румен Маринов-Нарциса. Той бе кум на шефа на ВИС Георги Илиев и един от приближените на Самоковеца. Мълвата за него сочеше, че си пада по тънката част и е утешавал манекенката Цеци в отсъствието на Самоковеца. На метри от мястото пък се намираше козметичният салон на сестрата на Цеци - Диди Красимирова. Според анализатори от МВР тъкмо след убийството на Косьо Самоковеца и изчезването на Методи Методиев - Мето Илиенски започва и възходът на Фирмата на Баретата. По данни на МВР оборотът на групировката бил около 60 млн. лв. годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във