Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Баретите чукнаха 30 лета

Трийсетгодишният юбилей на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) събра на чаша шампанско на 15 май (вторник) в поделението във Врана премиера Бойко Борисов, вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, министри и депутати. Тържеството не мина и без представител на Светия Синод - Негово високо преосвещенство Знеполският епископ Йоан освети новото знаме, под което вече ще се строява отрядът.
Правителствата идват и си отиват, но знамето остава и вие сте длъжни да служите на него, каза в обръщение към баретите премиерът Борисов. А МВР-шефът Цветанов обеща властта да направи всичко възможно във времето на тежка икономическа криза да се поддържат необходимите условия за подготовката на баретите.
Трябва да сте особено горди с тези мъже и жени, няма по-важен проблем в света от борбата срещу тероризма, каза на американския посланик Джеймс Уорлик. Знам от моите сътрудници, че няма по-силна и по-компетентна структура от СОБТ, отбеляза дипломатът.
По-късно баретите доказаха, че такава оценка има основание, като разиграха като по ноти оперативната задача за овладяване на автобус, похитен от терористи.
Заповедта за създаването на Специално оперативно милиционерско поделение (СОМП) е от 14 декември 1979 година. Тогавашният министър на вътрешните работи генерал-полковник Димитър Стоянов определя функциите му така: Бойците от това поделение трябва да могат да преминават през огън и вода. Те трябва да побеждават навсякъде - по самолети, кораби и влакове. Да скачат с парашут, да плуват като риби, да се катерят по стени. Един да струва колкото сто обикновени бойци.
За първи командир на поделението е назначен подполковник Нено Ганчев. В първите години то е подчинено на началника на Софийското градско управление (СГУ) на МВР. Състои се от три роти, от свързочен взвод и домакинска група. Хората в него са подготвени по двайсет и осем специалности - снайперисти, парашутисти, сапьори, специалисти по бойноприложни дисциплини. Въоръжени са с автомати, с пистолети Макаров и със снайперски карабини Драгунов. По-късно са доставени картечни пистолети Щаер, пистолети ЧЗ и Марголин, револвери Таурус и Ерма.
През май 1986 г. поделението преминава от състава на СГУ към направление Терор в структурата на Шесто управление на Държавна сигурност. Тогава негов началник е генерал Сава Джендов. Променя се и наименованието му - Специално поделение за борба с тероризма. Ротите и взводовете се реформират в четири оперативно-бойни отряда. Те имат по три специални отделения, а всяко от тях има в състава си по дванайсет антитерористи. Всеки отряд носи 24-часово дежурство, след това почива два дни и един се посвещава на тренировки. Бойците са превъоръжени с револвери Смит и Уесън, с пистолети Зиг-Зауер, с пушки-помпи Мозберг и Ремигтън. Обучението вече се води според методиките и опита на подобни поделения в чужбина.
Сега командир на СОБТ е с нов командир - главен инспектор Кирил Димов. До ноември 2009 г. той ръководеше подобно звено - група Специализирани полицейски операции в Столичната дирекция на МВР.
Според Закона за МВР СОБТ е специализирано звено на пряко подчинение на главния секретар на МВР за противодействие на терористични действия, за защита на стратегически и особено важни обекти, предотвратяване и пресичане на тежки престъпления.
На върха на пирамидата стои командирът, който по право участва и ръководи всяка операция. На негово подчинение са Сектор за специални операции, който се състои от четири групи, а също Център за специализация и специална подготовка и Сектор за материално-техническо осигуряване. Общият брой на офицерите и сержантите в СОБТ е около 200 души.
Отрядът носи постоянно 24-часово бойно дежурство, като групите за специални операции се редуват. Тези, които са в почивка, могат да бъдат събрани по тревога. След 24 часа дежурство командосите почиват 48 часа.
Психологическата подготовка е важен елемент от цялостното обучение на баретите, което по принцип се провежда на територията на цялата страна. Основната част от тренировката им се извършва в Центъра за специализация и специална подготовка. Самият център се състои от четири специализирани групи:
- Първата група е за координация, планиране и анализ на учебнотренировъчният процес.
- Втората група е за бойнодесантни операции.
- Третата група е подготвена за бойноприложните дисциплини - оперативно джудо-карате, борба, бокс и др.
- Четвъртата група е групата за преговори и психологическа подготовка. При терористичен акт спецовете от нея влизат първи в контакт с терористите и водят преговори. Според световната практика около 75% от възникналите инциденти се решават именно по този начин. Едва когато са изчерпани всички други възможности, останалите командоси влизат в контакт с престъпниците.
Служителите на СОБТ и техните семейства се ползват от специален режим на адресна регистрация, на регистрация на личните им моторни превозни средства и телефони. Самоличността на служителите от отряда се запазва в тайна при изпълнение на мисия.

Подготовката
В учебнотренировъчния процес са включени основни, спомагателни и специализирани дисциплини.
Основните дисциплини са:
- Специална подготовка (тактическа подготовка), която се провежда на самолет, в сграда, на кораб, в моторно превозно средство.
- Огнева подготовка (с късо стрелково оръжие - пистолет, с дългострелно - автомат и с тежко въоръжение). Всеки от командосите трябва да владее всички оръжия, които са на въоръжение в поделението. До детайли те изучават и познават и пушкала, които не са на въоръжение в СОБТ, но с тях биха могли да бъдат въоръжени терористите.
- Оперативно джудо-карате, което включва джудо, бокс, кикбокс и карате.
- Физическа подготовка.
Спомагателните дисциплини са военномедицинската подготовка, свързочна и правна подготовка, психология и др.
В специализираните дисциплини влизат задължителната алпийска подготовка, въздушнодесантно обучение, леководолазна подготовка. Всички барети задължително изучават пиротехниката, а отделно си има пиротехници специалисти във всяка една група. Не на последно място е снайперистка подготовка - във всяка бойна група има по няколко снайперисти, които изпълняват и задачи по наблюдение.

Оръжие
Отрядът сега е въоръжен с картечни пистолети ТМП и снайперските пушки ССГ 9, които са първокласни. Основното въоръжение е десантен вариант на автомат Калашников. Късите оръжия, които са в употреба, са пистолети и револвери от различни марки на изключително високо равнище - Макаров вече почти не се използва. Във въоръжението се включват също нож, радиостанция, бронежилетки, бронирани шлемове на австрийската фирма Улбрихтс. Шлемът е с бронирано стъкло пред лицето и е непробиваемо от куршумите.
Бойната техника включва основно автомобили и бронетранспортьори - 60 ПБ, които могат да поберат по половин група за специални операции. Използват се и два вертолета от авиоескадрилата на МВР - Ми-17-Т.

Facebook logo
Бъдете с нас и във