Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Барман осветлява случая Емин

Разследването на смъртта на Ахмед Емин е възобновено, съобщи държавното обвинение в сряда (7 юли). Софийската градска прокуратура е препратила делото на столичната районна прокуратура за ново разследване. Смъртта на началника на кабинета на председателя на ДПС Ахмед Доган все още е забулена в мистерия и е повод за всякакви спекулации.
Ахмед Емин беше открит на 17 октомври 2008 г. в т. нар. Доганови сараи на ул. Беловодски път в елитния столичен квартал Бояна с куршум в главата. Според първоначалното разследване причина за смъртта му е самоубийство. Но този трагичен случай, който започна и приключи, докато ДПС беше във властта, предизвика сериозни тревоги както за Доган, така и за тройната коалиция. Смъртта на Емин бе причина бивши фактори в ДПС, негови членове или близки до движението хора, като Осман Октай например, да заговорят за съмнителни бизнес схеми, чрез които се финансира партията. Назначената от прокуратурата проверка по тези сигнали обаче приключи, без да констатира данни за престъпление...
Приживе Ахмед Емин бе известен като дясна ръка на лидера на ДПС. След смъртта му Доган, който не отиде на неговото погребение, го определи с доста странното мъжка секретарка. В пресата изтекоха извадки от предсмъртно писмо на Емин, около което доста се разшумя, но цялото му съдържание така и не бе оповестено - под претекст, че е адресирано до най-близките му хора.
Вече са разпитани 85 лица и са направени 20 експертизи по делото. В края на разследването през април миналата година прокуратурата заяви, че е изключена всякаква версия за натиск върху Ахмед Емин да се самоубие. Бе посочено, че Доган е бил разпитван два пъти.
В края на февруари тази година премиерът Бойко Борисов заяви, че е силно озадачен от начина, по който е извършено това разследване. Той като бивш полицай не можел да си обясни проявената небрежност, съмнява се, че става дума за стечение на обстоятелства и смята, че пренебрегването на основните източници на информация е било преднамерено. Някои свидетели не са разпитвани, в събирането на доказателствата е имало пропуски. Тук не е зле да припомним, че според изтеклата в медиите информация не били взети натривки за наличие на барут от ръцете на Доган... Премиерът поясни, че се е запознал подробно с документите на ДАНС и че дава преписката по случая на главния прокурор и оставя на него да реши какво да прави. В началото на разследването част от материалите, с които прокуратурата и МВР са разполагали, са били изпратени за анализ в ДАНС. След като случаят приключил с констатация, че става дума за самоубийство, те не били взети предвид. Вероятно тях визираше Борисов, когато говореше за тежки процесуални грешки и небрежност.
Сега прокуратурата явно се заема да поправи тези грешки, макар и с известно закъснение. Причината да започне разследване е информация, подадена от ДАНС за показанията на бармана от резиденцията на ДПС. Пред спецагенти той е заявил, че е звъннал в кабинета на Ахмед Емин и е научил, че той чака среща с лидера Доган. Позвъняването на бармана не е било установено при първото разследване и този факт ще се доуточнява. Ще бъдат разпитани още свидетели и ще бъде извършен нов разпит хора, които вече са дали показания. Ще бъдат проверени множество телефонни разговори. Новото разследване трябва да продължи до средата на август тази година. То е с гриф Секретно заради оперативното проучване на ДАНС, което беше направено по случая.
Преди време заместникът на Доган Лютви Местан заяви, че ДПС иска цялата информация около смъртта на Ахмед Емин да излезе на бял свят. През февруари лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че иззетият архив на покойния Емин е бил прикрит. Според председателя на Комисията за борба срещу корупцията Димо Гяуров пък вече е твърде късно да се разкрие обективната истина, тъй като е отминало много време и голяма част от оперативните действия, които е следвало да бъдат предприети незабавно на място, просто не са били извършени. В прокуратурата също са на мнение, че новото разследване едва ли ще промени първоначалната версия за самоубийство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във