Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Барозу до Станишев: Писна ни да ви помагаме

Европейската комисия категорично отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за пряко участие на еврочиновници в нашата администрация. В писмо до министър-председателя, огласено в медиите във вторник (31 март), председателят на комисията Жозе Мануел Барозу заявява, че това, което иска България, е неподходящо за страна от общността. Според Барозу страните членки са се уморили да ни помагат и кабинетът трябва да покаже видими резултати, за да накара своите партньори в съюза да изпращат у нас експерти и средства. За целта не са нужни нови институционални структури, каквито премиерът поиска по време на срещата си с Барозу на 5 март и за каквито продължава да настоява. Докато според кабинета идеята за внос на експерти била приета радушно от страните членки, което не личи от острия тон в писмото на председателя на ЕК. В него покрай другото ясно е посочено какво се очаква от нас в областта на правораздаването преди следващия доклад на комисията през лятото. По-конкретно България трябва да подготви ефективна програма за арест на заподозрените за корупция и за организирана престъпност, а признатите за виновни да получат ефективни присъди. Ръководството на ЕК отново ни припомня, че се очаква реформа на Наказателнопроцесуалния кодекс, дисциплинарни разследвания и прозрачност при назначаването на висши магистрати от ВСС.
Ще се радвам, ако можем да докладваме за ясен напредък в тези области, казва Барозу. Брюксел припомня, че ЕК и страните членки и в момента помагат с експертна помощ за решаване на проблемите в съдебната система, полицията и управлението на еврофондовете, а помощта в някои области, според писмото, е безпрецедентна. За пример се посочва сътрудничеството на ОЛАФ с нашата прокуратура.
Смразяващият тон на Барозу обаче произведе неочакван ефект върху Станишев. Вместо да се откаже от внос на експерти, премиерът светкавично прати на Брюксел ново писмо, в което конкретизира целите на официалното предложение. Обхватът на исканите специалисти вече е стеснен - само в областта на управлението на европейските фондове. Съветник на премиера уточни, че става дума за не повече от 20 експерти, на които щяло да се заплаща по... български стандарти. Интересно какво ще е продължението на епистоларната сага...

Facebook logo
Бъдете с нас и във