Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАРСЕЛОНА ВСЕ ОЩЕ МЕЧТА ЗА ГОЛЕМИЯ МАРГИН

След като здравеопазването го носи на ръце цели три години, най-болният мафиот в подземието и най-големият мафиот сред болните Красимир Маринов - Големия Маргин му обърна гръб и го предаде. Както е известно, оперираният от дискова херния Маринов подаде молба до Софийския градски съд (СГС) да бъде пуснат в Барселона от 10 февруари до 20 март, за да се лекува.
Новината за желанията на Красимир Маринов съобщи в началото на седмицата председателят на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. В прошението си Големия Маргин обрисувал влошеното си здраве, за чието подобряване разчитал на медици от столицата на Каталуния. Поради забраната да напуска страната, тъй като е подсъдим по дело за организирана престъпна група, заедно с малкия си брат Николай Маринов и с още четирима души Маргина подложи милозливостта на съда на изпитание.
Предателството към многобройния български лекарски екип, благодарение на чиито експертизи делото срещу двамата братя и партньорите им е спряно още от 3 декември 2007 г., обаче категорично бе спряно от СГС. На заседанието в сряда (4 февруари) магистратите в черни тоги отказаха да разгледат молбата на Красимир Маринов - Големия Маргин за пътуване в чужбина за лечение. А причина за отказа бе, че жалбоподавателят Маринов не се яви в съдебната зала - може би защото отново е бил прикован на легло. Както е известно, Маринов вече легна под ножа и бе опериран от дискова херния. А делото срещу него и срещу останалите от престъпната му група бе спряно заради тежкото заболяване на подсъдимия Иво Карагеоргиев.
След като отхвърли молбата му, съставът на СГС насрочи следващото заседание по прошението на Маринов за 9 февруари - само ден преди датата, посочена от Маргина за начало на задграничната болнична отпуска. По този повод вече вървят залози дали закупеният по-рано самолетен билет до Барселона ще изгори, или с милостта на съда изтерзаният от болежки Маргин все пак ще отлети за Каталуния.
Междувременно докато обществото се вълнуваше ще лети ли Красимир Маринов, или не, стана известно, че двама служители от ДАНС и Дирекция Противодействие на организираната и тежка престъпност (ДПОТП) в Пловдив са обслужвали хора на братята Маринови. От Военната прокуратура потвърдиха, че един агент и антимафиот са били разследвани за разгласяване на служебна информация. Случаят е от октомври 2007 г., но доби публичност едва през изминалата седмица след публикации в няколко всекидневника.
От агента Христо Ковачев хората на Маргините поискали да направи справка за автомобил, който ги следял. След като оперативният работник проверил регистрационния номер в базата данни на МВР, се разбрало, че колата е на Дирекция Оперативно издирване. Тиражира се и версията, че поръчката дошла от Христо Халваджиев, по-известен с прякора Халвата, и един от най-доверените хора на Маргините. По онова време той е бил разрабтван за участие в престъпна група, а през ноември 2008 г. - и арестуван в Пловдив по обвинение за манипулиране на обществени поръчки за горива.
Оказва се, че в един и същи ден както Ковачев, така и антимафиотът Добрин Дренски, който тогава работел в пловдивското Второ РПУ, са влизали в масивите на МВР и са проверявали дали са снети забраните за напускане на страната на близки до Маргините.
Срещу агента е повдигнато обвинение по чл.360 от НК, според който за разгласяване на сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна и са забранени със заповед или друго административно разпореждане, наказанието е лишаване от свобода до една година или поправнителен труд. Служителят от ДАНС е временно отстранен от работа, отнет му е и достъпът до класифицирана информация. Обвинение срещу Дренски на този етап не е предявявано, защото не били събрани достатъчно доказателства.
Пловдивската следа изскочила покрай делото в Софийския военен съд срещу началника на сектор Криминална полиция към Второ РПУ-София Любомир Иванов. Оказало се, че Ковачев и Дренски са имали връзка както с Любомир Иванов, така и с бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов. Те пък са съдени за изтичане на информация по разработки на полицията към престъпни групировки.
В Пловдив са образувани две досъдебни производства, а всички документи по случая вече са изпратени в Районната прокуратура. Това се наложи, тъй като последните поправки на Наказателнопроцесуалния кодекс ограничиха компетентността на военния съд и прокуратура и всички престъпления на полицаи вече ще се разглеждат от цивилните разследващи органи.
Очаква се становище на Върховната касационна прокуратура дали престъпленията, извършени от служители на МВР и ДАНС преди края на 2008 г., са подсъдни на военния или на цивилния съд. Междувременно трябва да стане известно и официалното заключение на специално сформираната за случая комисия от ДАНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във