Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАЩА ГУБИ ДЕТЕТО СИ ЗАРАДИ КОНВЕНЦИЯ

Софийският апелативен съд (САС) е натоварен с една от най-трудните задачи, които някога са му били възлагани. Въззивните магистрати трябва да се произнесат до месец дали четиригодишният Румен Колев-младши може да остане при баща си в България, или да замине при майка си, която в момента живее в Съединените щати.
На първа инстанция казусът беше решен в полза на майката Антоанета Колева. Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Елена Иванова реши на 18 декември 2006 г., че детето незабавно трябва да замине за САЩ. Мотивът на съда е, че баща му Румен Колев незаконно го е извел оттам на 2 януари 2006 година.
За разправиите във връзка с родителските права върху детето Параграф 22 писа по-подробно в бр.17 от 2007 година. Затова сега ще припомним само основните акценти.
На 30 октомври 2000 г. Румен Колев се жени за приятелката си Антоанета във Варна. Тъй като младото семейство изпитва нужда от по-стабилни финанси и най-вече от собствено жилище, двамата решават да опитат късмета си в САЩ. Идеята им е да поработят няколко години зад Океана, да се съберат пари за апартамент и пак да се върнат в родината. Така през 2001 г. те заминават за Сиатъл.
Две години по-късно (30 август 2002 г.) се ражда Румен Колев-младши, който получава и американско гражданство. След приятните емоции Антоанета се връща на работа. В службата обаче тя среща друг мъж, в когото се влюбва и с когото започва извънбрачна връзка. След семеен скандал Антоанета и Румен решават да се разведат. Но невярната съпруга предпочита да остане в САЩ, въпреки първоначалните намерения на семейството да изкарат зад граница две или три години.
Така на 2 януари 2006 г. Румен Колев се прибира със сина си във Варна. Всичките роднини на семейството са в България, имат стабилни доходи, а таткото може да осигури свободно време за детето си и подходящи детски градини. Затова Румен Колев е убеден, че детето ще се чувства много по-добре тук.
Антоанета Колева решава обаче да върне детето при себе си в САЩ. Затова на 26 май 2006 г. в Министерство на правосъдието в България е получена молба за съдействие по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца.
По това време американските магистрати вече са се позовали на въпросната конвенция, според която е достатъчно да се види къде е било обичайното местопребиваване на детето през годините, за да се определи къде трябва да живее то. И тъй като съдът е приел, че малкият е живял постоянно в САЩ, то американските съдии са присъдили Румен Колев да върне сина си в Щатите.
Същата молба е депозирана и до Софийския градски съд три месеца по-късно (1 септември 2006 година). В тях майката иска връщане на детето й чрез централния орган на САЩ по Хагската конвенция - Държавния департамент. Пред българските власти жената твърди, че синът й е отведен от САЩ без нейно съгласие.
Градските магистрати от СГС решават на 18 декември 2006 г., че Румен Колев е избягал по незаконен начин от Съединените щати със сина си и затова той трябва незабавно да върне детето на майката.
Само 12 дни по-рано (6 декември) съдът в морската ни столица вече е разтрогнал брака между Румен и Антоанета. Според варненските магистрати действията на съпругата са довели до дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Заради това и поради отсъствието на майката от страната обаче съдиите присъждат родителските права на бащата Румен Колев.
Загриженият баща решава да се бори докрай за своето отроче. Малко след произнасянето на Софийския градски съд той обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. Първото дело пред въззивната инстанция е насрочено за 23 април. Тогава процесът пък бе отложен, тъй като съдът назначи извършването на съдебно-психологична експертиза на малчугана.
На второто заседание, проведено на 14 май, вещите лица обявиха пред съда резултатите от експертизата. Детският психолог Зоя Михайлова е установила, че детето показва известни предпочитания към баща си поради начина на отглеждане и възпитание, половата принадлежност и желание да се идентифицира с него и с прояви на известно емоционално отхвърляне и забравяне за съществуването на майката в психологичния му свят. Освен това вещото лице е констатирало, че няма никакво съмнение относно привързаността на детето към баща си.
На заседанието бяха разпитани като свидетели семейните приятели Станислав Градев и Невена Коева. И двамата заявиха пред съда, че Румен Колев полагал изключително добри грижи за детето си и една евентуална раздяла би нанесла сериозна травма върху него и детето му.
Адвокатката на Колев - Цветана Чуклева, атакува решението на градските магистрати с Конвенцията за правата на детето на ООН, според която най-важни са интересите на малчугана. Според чл.3 от въпросния акт: Висшите интереси на детето са първостепенно съображение във всички действия, отнасящи се до децата, независимо дали са предприети от обществени, или частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните или законодателните органи.
Това ще рече, че на първо място трябва да се поставят интересите на детето - къде то се чувства най-добре, къде ще се грижат най-добре за него и т.н., а не формалната преценка за обичайното местопребиваване, каквито са предпоставките в Хагската конвенция.
Проблемът в случая е, че САЩ не е страна по Конвенцията за правата на детето на ООН и заради това американските съдилища в своите решения се позовават само на акта от Хага. Което обаче не ограничава българския съд в приложението и на други международни актове, по които България е страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във