Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БАЩА И СИН ДАНОВИ ОСТАНАХА В КАУША

Постоянен арест за скандалноизвестния общински съветник Веселин Данов, сина му Христо и още четирима от престъпната им група за търговия с плът, трафик на жени и пране на пари постанови на 16 септември (вторник) Варненският окръжен съд.
Веселин Данов (55 г.), Асен Живков (21г.), Ивайло Иванов (37 г.), Симеон Симеонов (32 г.), Христо Данов (27 г.) и Петър Петров (22 г.) - всички от морската столица, са с първоначална мярка за неотклонение задържане под стража, определена от съдебната институция. Мъжете са обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР за това, че са участници в престъпна група, организирана и ръководена от Веселин Данов.
С най-сериозни обвинения е Веселин Данов, общински съветник от Българската партия на справедливостта. Той ще бъде разследван за това, че организирал и ръководил групата, както и за други две престъпления, едното от които извършено в съучастие със сина му Христо. Двамата заплашили Николай Иванов да им предаде сумата от 2000 евро. Третото обвинение в пране на пари е свързано с двукратно получените от Данов суми от по 1000 лв, за които е знаел, че са придобити от престъпна дейност, свързана с проституиращите жени. Младият Данов, който също като баща си е общински съветник от Българската партия на справедливостта, е обвинен както за участие в престъпната група, така и за изнудването на Иванов.
С най-много обвинения (5 на брой ) е Ивайло, който освен за участието в престъпната група, ще бъде разследван за трафик на хора и свождане към проституция. Такива са и обвиненията на Асен, а по отношение на Симеон е повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група.
За да не бъде разгласена защитена от закона информация, свързана със събраните секретни материали, съдът разгледа всяко едно от исканията на Варненската окръжна прокуратура при закрити врата. На основание чл. 219 от НПК съдът отказа на защитата на задържаните лица да се запознаят с доказателствата по делото. Това в настоящия етап от досъдебното производство е в правомощията на прокуратурата, коментираха магистрати.
В хода на заседанията съдът се съобрази с множеството свидетелски показания, с веществените доказателства, както и с материалите, събрани със специални разузнавателни средства. Преценката на магистратите в черни тоги е, че Веселин Данов е ръководил, а Асен, Ивайло, Симеон, Христо и Петър са участвали с различни позиции и роли в престъпната група. Свидетелски показания, дадени пред съдия, документират преките връзки между членовете на групата, които са се занимавали основно с търговия на плът, трафик на жените, пране на пари и изнудване. Има данни, че Ивайло, Симеон и Петър са се захванали със сводничество, трафик на жени и пране на пари още през лятото на миналата година. Работните обвинения обаче предстоят да се прецизират, уточняват от ВОП. По безспорен начин е установена ръководната функция на Данов-старши, както и сравнително високото място в престъпната структура на Симеон Симеонов, който е осъществявал контрол върху престъпната дейност. Симеонов е бил управител, а Ивайло съдружник в заведението, където са се предлагали момичета.
Определенията на Варненския окръжен съд по мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд в града във вторник (23 септември).
Защитата на Данов заяви, че ще се възползва от това право, като ще иска изменение на мярката му за неотклонение в подписка и ще пледира за невинен. След произнасянето на съда адвокатът на общинския съветник Иван Томов окачестви ареста като незаконосъобразен. По негови думи защитниците по делото не са били запознати до последния момент с предложението на прокуратурата и не им са били предоставени материали с мотива, че в делото има класифицирана информация.
При влизането си в Съдебната палата Веселин Данов определи като пълни глупости обвиненията, че печели от проститутките във Варна. На въпрос кой е поръчал атаката срещу него той отговори: Тези, които държат този бизнес в града.
Веселин Данов е използван като прототип на един от главните герои мафиот в романите на бившата собственичка на салони за масажи Даниела Великова. Според думите й поне до 2002 г. той е един от основните играчи в бизнеса с проститутки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във