Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Баща на атентатор позна сина си

Бащата на единия от атентаторите в Бургас от миналата година е познал сина Хасан от публикуваните снимки. Това е Самир Хаджхасан, който има работилница за килими в Бърнаби, Канада, пише в. Нешънъл пост. Ливанецът казва, че за последен път е видял сина си през февруари.


Той не се притеснявал, докато при него не дошли от полицията и взели ДНК проби от следи от сина му. Самир научил от униформените, че синът му е издирван във връзка с извършения атентат в България, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на рейса и човекът с експлозивите.


Не можех да допусна, че това се случва. Бях шокиран, казва Самир в първото си интервю, откакто миналия месец беше съобщено, че синът му има връзка с атентата.


Бащата казва, че е разпознал сина си от фотосите, разпространени от българското МВР и от ФБР. Той е оказал съдействие на полицията, не вярва, че синът му е свързан с Хизбула и с атентата, и че има някаква грешка.


Другият заподозрян е австралийският гражданин от ливански произход Мелиад Фарах. Нашите власти искат да ги разпитат, но не могат да установят контакт с тях. Полицията предполага, че двамата са се върнали в Ливан след атентата, но има и твърдения, че може би се намират в Ивицата Газа. Самир казва, че не е разговарял със сина си от миналия месец.


Според полицията Хаджхасан е използвал истински паспорт при влизане в страната на 28 юни 2012 година. След това започва да използва фалшива шофьорска книжка, според която е Ралф Уилям Рико, жител на щата Мичиган. За Фарах се предполага, че е сглобил взривното устройство, а Хасан е заподозрян в организирането на логистиката за атентата.


През трите седмици преди атентата следите на двамата са засечени в няколко града в България около Бургас. Те са използвали хотели, в които са показвали фалшиви документи.


Взривът на българска земя подтикна ЕС да наложи санкции срещу Хизбула за тероризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във