Параграф22 Daily

§22 Анализи

Бастисаха Тинето по съкратената процедура

Още едно професионално покушение, което по организация и изпълнение напомня на убийството на търговеца на луксозни автомобили Николай Дракополов в началото на април, вдигна на крака криминални репортери, криминалисти и любители на черната хроника. В сряда (29 септември) до фитнес залата на стадион "Георги Аспарухов" беше застрелян 44-годишния Георги Христов - Тинето. Неизвестните килъри го издебнали рано сутринта в автомобил и го надупчили с пет изстрела. След това се оттеглили, а колата опожарили.

 

Подобно на покушението над Дракополов, и разстрелът на Христов ще отеква седмица-две, а после ще затихне, оставайки източник на главоболие за разследващия случая полицейски екип. Криминалистите нямат кой знае какъв избор, за да вдигнат завесата на настоящето на гръмнатия Христов, освен да се заровят в миналото му.

А то е толкова плашещо, колкото може да е житието на един хладнокръвен убиец. Непосредствено в часовете след покушението край "Герена", част от него бе припомнено и разказано подробно, та да предизвика въздишка на облекчение у публиката: "каквото си е посял, това е и ожънал".

Вкратце историята е следната: на 18 февруари 2002 г. Георги Христов, аверите му Мюмюн Мюмюн и Георги Машев, нападат кола на шивашката фирма "Къванч текс" в Харманли, разстрелват на място главния счетоводител  Георги Демирев, раняват касиерката Златка Христова и шофьорът Фикрет Топчу, след което отмъкват торба с около 50 000 лева и изчезват.

Всъщност изчезва Георги Христов. Неясно защо

Тинето се оказва много по-предвидлив от аверите си,

защото веднага след нападението бяга зад граница, за да се озове чак в Испания, както по-късно става ясно. Неговите авери обаче изглежда не са приемали способностите на българската полиция насериозно и не са се постарали да се покрият като него. В края на февруари Мюмюн Мюмюн-Мечката е заловен от турската полиция в Бурса, Георги Костадинов Машев пък е задържан на 24 март в София. Третият участник, най-предвидливият очевидно, е обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол на 27 март 2002 година. И не е открит чак до 2012 г., когато е заловен в Испания и екстрадиран в България.

След близо година проучване на доказателства, свидетелски показания и експертизи, през октомври 2003 г. Хасковската окръжна прокуратура внася обвинителния акт срещу тримата в съда, а съдебният процес започва на 29 февруари 2004 година. В хода на предварителното разследване е установено, че извършителите на грабежа са Георги Машев и Георги Христов-Тинето, а мозъкът на престъплението е Мюмюн Мюмюн-Мечката.

Представените в съда доказателства обаче водят до хаос. В обвинителния акт например е записано, че зад волана на автомобила на грабителите е седял Георги Машев.Той е описан като нисък на ръст и е разпознат по снимка. В съдебната зала обаче се оказва, че наяве

Машев всъщност е висок 180 сантиметра

и въобще не отговаря на описанието на въпросните свидетели. Ожесточен спор предизвиква и основното доказателство - окървавени камъчета, открити в колата на бандитите. ДНК-експертизата потвърждава, че кръвта е на счетоводителя Демирев, но спорът се върти най-вече около въпросът защо камъчетата са били открити няколко дни по-късно, след като автомобилът е бил намерен изоставен край Харманли.

В крайна сметка на 15 септември 2005 г. 5-членен състав на Хасковския окръжен съд, председателстван от Кольо Димитров, изпраща Георги Христов - Тинето зад решетките с доживотна присъда без право на замяна, а неговите авери софиянецът Георги Машев и хасковлията Мюмюн Мюмюн - Мечката, са осъдени съответно на 19 и на 15 години лишаване от свобода.

Доживотната присъда за Христов е издадена задочно, тъй като по това време от него няма ни вест, ни кост. Останалите двама от групата обаче за налице и обжалват постановлението на Хасковския окръжен съд. Апелативните инстанции в Пловдив и София обаче потвърждават присъдите. Адвокатът на Мечката Рени Цанова обаче не се отказва и обжалва присъдата пред Върховния касационен съд. И ВКС намалява присъдата на Мечката от 15 на 8 години.

Съдбата на Георги Машев е по-мъчителна. Прокуратурата не била съгласна с 19-те години затвор и протестирала присъдата пред Апелативен съд-Пловдив. На свой ред в началото на 2007 г. апелативната инстанция отменя присъдата и дава най-тежката -доживотен затвор за въоръжен грабеж и убийство на Машев.

По-нататък Машев сякаш потъва в дън гори зандански и са него не се чува нищо. Сякаш действително брои в пълно мълчание дните си до края на присъдата и живота си зад стените на затвора.

През 2012-а Георги Христов е арестуван в Испания и върнат в България. Задочната доживотна присъда без замяна е обжалвана пред

Върховния касационен съд, който връща делото

по случая само в частта му срещу Христов на Хасковския окръжен съд за ново разглеждане. Пред съда Христов признава вината си и призовава са провеждането на съкратено производство, което е практика в съдилищата от 2006 година. Така процесът продължава по съкратеното производство, в края му прокуратурата иска 25 години затвор за Христов, защитата настоява за 10, а на 7 март 2014 г. съдът в крайна сметка отсича 14 г. и 11 месеца лишаване от свобода за Георги Христов-Тинето за убийство и грабеж. Присъдата няма как да е по-висока, тъй като според условията на съкратеното производство наказанието трябва да е под предвидения минимум от 15 години. 

Простата сметка сочи, че Тинето трябва да лежи зад решетките до февруари 2029 година. Но кой знае как той се озовал на свобода, за да го намерят куршумите на неизвестните му килъри в края на септември 2021 г. край стадион "Герена".

По това време Мечката също се е озовал предсрочно на свобода и израснал до известен наркодилър, бръмчащ между София, Пловдив и Хасково. До 30 май 2011 г., когато Пловдивският окръжен съд го цапардосва с шест години затвор за разпространение на кокаин и амфетамин. За които вече също е забравил и може би отново бръмчи по познатите пътеки...

Що се отнася до Георги Костадинов Машев, единствената следа от това име откриваме в Търговския регистър, където попадаме на компанията "Джи Ем Транспорт" ЕООД, с адресна регистрация в ж.к. "Левски - Г". Фирмата е регистрирана в началото на януари 2021 година. Рождената дата на собственика й съвпада с възрастта на онзи Машев, който през 2002 г. заедно с Тинето и Мечката окървавиха Харманли. Съвпадение?

Facebook logo
Бъдете с нас и във