Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бедните магистрати губят морските имоти

Все пак по-вероятно е апетитните имотите на крайно нуждаещи се магистрати край Приморско да им бъдат отнети. Причината за това е, че сделките, с които роднини на магистрати са получили право на строеж като крайно нуждаещи се, са нищожни по силата на изменение на Закона за общинската собственост от ноември 2004 година. С тази поправка е отнето правомощието на кметовете да дават право на строеж.
Тези сензационни подробности разясни на специална пресконференция в сряда (26 май) председателят на комисия Антикорупция към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев. Според него сделките са нищожни, тъй като не са сключени със съответния компетентен орган и община Приморско може да заведе искове в съда, за да си върне имотите. Проверката по тези случаи е пред приключване, заявиха от ВСС. Магистратите, замесени в скандала с имотите край морето, купувани на нищожни цени, ще бъдат изслушани във ВСС в понеделник (31 май).
Засега единствените ефективни действия срещу служителите на Темида, уредили чедата си с имоти по морето, предприе председателят на Върховният административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Миналата седмица той отстрани от длъжностите им на председателите на отделения в подопечната му магистратура Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.
Установено бе, че с имоти са се облажили и роднини на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов.Съдебният съвет проверява и тях. Шефът на етичната комисия Цонев обясни, че има постановления на Върховния административен съд по случаи, в които страна е била община Приморско, а в заседанията по тях са участвали някои от споменатите съдии. Според заместник-главния прокурор Валери Първанов обаче - поне засега, няма данни за пряка връзка между въпросните дела и облагодетелстване на магистрати с имоти в Приморско. Тоест - няма данни за извършено престъпление. По информация на ВКП от ноември 2004 г. досега кметът на Приморско е дал право на строеж в 222 случая. Според сегашния градоначалник Лиляна Димова предишният кмет е издал еднолично около 400 разрешения за учредяване на право на строеж, без да е получил за това решение с квалифицирано мнозинство от общинския съвет, както изисква законът. Тя заяви, че е готова да води съдебни дела, за да защити интересите на местните жители. Съдебни искове за прекратяване на договорите за учредяване на права на строеж на лица с жилищни нужди ще бъдат предявявани в онези случаи, за които се установи, че има явно заобикаляне на закона.
Според заместник-кмета по финансите на морския град Стоян Диханов общината е била ощетена при тези сделки с около 5 млн. лв., защото имотите са продавани много под пазарната им стойност. От две години обаче местните власти не можели да установят какъв е точният брой на отстъпените за жълти стотинки права на строеж, както и лицата, които са ги придобили, тъй като голяма част от документацията липсвала. Диханов заяви също, че - за да се избегне отиване на съд, общината щяла да изиска от получилите неправомерно право на строеж да се откажат доброволно от него, а тя е склонна да им възстанови платените суми....
В районната прокуратура в Царево и в окръжната прокуратура в Бургас са образувани досъдебни производства срещу неизвестен извършител, които трябва да установят защо производствата за спорните имоти са били спрени два пъти. Веднъж от районния прокурор от Царево Катя Евтимова и втори път - от окръжния прокурор в Бургас Величка Костова. Междувременно Софийската градска прокуратура (СГП) се включи в преследването на замесени в аферата. Тя пък ще проверява има ли виновни длъжностни лица сред служителите в община Приморско - дали са получили подкуп от магистратите, чиито роднини са получили апетитните парцели. И като капак - главният прокурор Борис Велчев разпореди да се направи всеобща проверка за законността при преотстъпване право на строеж във всички общини.
Миналата седмица, по повод на скандала с придобитите имоти от роднини на съдии, вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че страната се нуждае от бързи реформи. Той отново подкани кадровия орган на съдебната система да се саморазпусне, тъй като не се е самосезирал след скандала с имотите и все още не е оповестил своето становище по казуса. Кадровиците похвалиха Цветанов за неговата загриженост, но заявиха, че няма смисъл от нея.(§22)

Каре

Най-много наказани магистрати - заради Красьо Черния
Общо 125 дисциплинарни производства е образувал ВСС от 1 октомври 2007 г. досега, обяви шефът на дисциплинарната комисия към съвета Петър Стоянов. Тринадесет от тях са образувани само по случая с бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев - Красьо Черния. Младежът, който разтресе съдебната система, както никой друг досега, се яви на изслушване пред дисциплинарната комисия заради връзките си с висши магистрати, но така и не се разбра какво си е говорил с кадровиците. Сегашният ВСС е уволнил дисциплинарно 17 души, а предишният - десет. Всички дисциплинарни уволнения са потвърдени, с изключение на това на прокурора Николай Ганчев, чието уволнение Върховният административен съд (ВАС) отхвърли.
През миналата година ВСС е назначил, преместил или повишил в длъжност 215 магистрати след конкурси, обявени в предишните години. Председателстващият съвета Анелия Мингова отбеляза, че едно от нещата, свършени от ВСС през 2009 г., са четирите въведени в съдилищата програми за управление на делата и централно базирания интерфейс в Интернет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във