Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бежанците идат!

Нашенските каналджии, които прехвърлят незаконни имигранти през границата с Турция, в последния месец са се активизирали, сочат данни на Гранична полиция. Вече не минава и ден без пазителите на зелената полоса да не засекат групи бежанци, водени от водачи от местните села, които познават добре района. Активизирането на каналджиите малко не се връзва с оптимизма на външния министър Николай Младенов, който в началото на седмицата се закле, че няма опасност от голяма бежанска вълна от Сирия за България. Той увери, че ведомството му съвместно с МВР следи ситуацията с броя на сирийските бежанци у нас предвид задълбочаващия се конфликт между Дамаск и противниците на режима. Младенов обаче замълча колко са засега те на територията на страната ни.


Според външния ни министър, българската държава не е заплашена от бежанска вълна по простата причина, че приетата практика е бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна. Думите на министър Младенов щяха да са мехлем за сгърчените души на колегата му Цветан Цветанов и подчинените му гранични служители, ако бяха истина. Казаното от външния министър издава учудваща за поста му неосведоменост, тъй като влезлите у нас сирийски бежанци няма как да се озоват най-близо до границите на собствената си страна. Причината е една - Европейският съюз, членка на който е и България, все още няма подписан договор за реадмисия (обратно приемане на пребиваващи без разрешение лица - бел. ред.) на бежанци. Така че, когато дори само един побягнал от страната си сириец се озове нелегално у нас, не можем да го върнем нито в родината му, нито в Турция, откъдето те най-често идват.


Според сметки на ООН, които са известни и на Младенов, до края на годината се очаква от Сирия да избягат около 800 000 души. Засега бежанците оттам са около 335 000, по-голямата част от които са съсредоточени в Турция, Йордания и Ливан. Според доклад на Управлението на върховния комисар на ООН по делата на бежанците, ако ситуацията не се промени коренно до края на 2012-а страната ще напуснат до 700 хиляди души.


Очакванията преди два-три месеца са били, че общият брой на бежанците към 1 януари 2013-а няма да надхвърли 175 000 души. Очевидно външният ни министър е сред хората, които продължават да живеят с тези очаквания. В същото време по границата ни с Турция зачестиха случаите на заловени при общи операции групи бежанци, които са съпровождани от български каналджии.


Сътрудничеството с турските гранични служби би влязло в ясно регламентирани рамки, ако се приеме българската идея за създаването на тристранен контактен център между България, Турция и Гърция в района на ГКПП Капитан Андреево. Желанието на кабинета за изграждането на такъв център беше представено в сряда (10 октомври) от вътрешния министър Цветан Цветанов на среща със секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано, която бе на кратко посещение у нас. Височайшата гостенка отговаря за гранична, митническа служба, брегова охрана, Сикрет Сървис, разследванията, които са по определени операции и планиране на операции. По време на разговорите с г-жа Наполитано премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов са се оплакали от натиска, който Турция ни оказва във връзка със сирийските бежанци. Очевидно този натиск е по линия на дипломатическите контакти за по-бързо решаване на безвизовия режим за турските граждани в рамките на ЕС и, от друга страна, отказ за обратно приемане на бежанци, без да е подписан договор за реадмисия.


България пък настоява Турция да одобри изграждането на тристранен контактен център, който ще даде възможност за обмяна на оперативна информация в реално време. Такива центрове вече има с Румъния и Македония, предстои пускането на общ със Сърбия. Засега обаче от турска страна няма признаци, че идеята се приема.


И докато дипломатическите усилия продължават, грижата за охраната на общата граница в условията на засилен поток сирийски бежанци остава изцяло наша. В началото на седмицата в района на с. Лесово, Елхово, с термовизионните камери на интегрираната система за наблюдение бяха засечени трима български каналджии и четирима бегълци от Сирия. 33-ма бяха бежанците, заловени в края на миналата седмица. От тях 22-ма бяха сирийци. Тогава МВР успя да издейства на добра воля турските власти да си вземат обратно 25 от бегълците, останалите бяха насочени към миграционния център в Любимец. Той беше открит в средата на март 2011-а, с възможност за настаняване на 300 обитатели. Още при откриването му обаче, без наличието на бежанска вълна от Сирия, прогнозата сочеше, че само до края на март 20 на сто от капацитета на центъра щеше да е изпълнен, както и стана.


МВР шефът призна в началото на месеца, че домовете, с които разполага МВР, могат да поемат още 1000 души. С напън и широка душа там могат да бъдат настанени допълнително още 1000 бежанци, но не повече.


Въпреки усилията на граничните полицаи и изградената интегрирана система за наблюдение границата с Турция е достатъчно дълга, за да се отворят пролуки и да навлизат незаконно групи бежанци. Според самия вътрешен министър, най-невралгичната точка остава участъкът край село Маточина, въпреки че районът влиза в готовия 58-километров пояс на системата.


През нощта срещу сряда (10 октомври) в района на село Маточина беше засечена още една група бежанци. Благодарение на системата за видеоконтрол бе предотвратено преминаването на 16 души на територията на страната. Системата ги е засекла на турска земя. Българските гранични служители сигнализирали турските си колеги, които са задържали групата.


nbsp;


Споразумение


Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано подписаха в сряда (10 октомври) в Министерския съвет междуправителствено споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. На пресконференция по темата стана известно, че Държавният департамент по енергетика на САЩ е направил дарение на Гранична полиция в размер на 25 млн. долара. Закупена е техника, която е със стационарни сканиращи портали за ядрени елементи. Междуправителственото споразумение между България и САЩ дава възможност за по-сериозен информационен обмен както на ДНК профил, така и на пръстови отпечатъци и всичко свързано със съвместните усилия в борбата с трансграничната престъпност и тероризма. Това е допълнителна мярка към общата колективна сигурност както на България и региона, така и като външна граница на ЕС, заяви МВР шефът Цветанов. Подписването на днешното споразумение е още една крачка към безвизовото пътуване и режим на българите в САЩ, подчерта секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във