Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бежанско

Има голяма ирония в това, че новият шеф на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова е бивш дългогодишен директор на "Международно сътрудничество" в МВР.  Сега Първанова, която междувременно беше и ръководител на Общоакадемичната администрация на БАН, ще трябва да се посвети на бежанския проблем, което далеч не е най-сладката работа на света.

Добрата новина е, че Първанова е наясно с проблемите, произтичащи от бежанския наплив. От 2014 г. до март 2016 г. тя е съветник на заместник-министър председателите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова в областите вътрешни работи, миграция, убежище. Друг е въпросът какво ги е съветвала, тъй като нито Кунева, нито Бъчварова не извадиха решаващи козове за преодоляването на този проблем.

Има и още една добра новина, съобщена ни от премиера Бойко Борисов в петък (18 март). Той се обади чак от Брюксел, за да внесе спокойствие по отношение на мигрантите. Борисов заяви, че България няма да приема повече бежанци от Турция. Той разкри, че държавата ни се е договорила за релокация на 1200 бежанци, но в момента тук има само един. Премиерът уточни, че били двама, но вторият избягал.

Така че новата шефка на ДАБ едва ли ще бъде затрупана с работа. Бежанците бягат оттук, сякаш България е Сирия. Вярно е, че си нямаме джихадисти, но пък си имаме мутри, които вилнеят като радикални ислямисти. Но като добавим и това, че условията за живот са мизерни и че няма работа, разбираемо е защо горките бежанци бягат от страната.

И със сигурност се дивят как и ние все още не сме побегнали с писъци оттук.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във