Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Белгия си прибра двама варненци сутеньори

На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от кралски прокурор в Брюксел, Варненският окръжен съд задържа под стража Янко Димитров и Красимир Тодоров, осъдени задочно в Белгия за участие в престъпна група за сводничество и трафик на хора.
В началото на април миналата година 54-и състав на Наказателния съд в Брюксел наказа задочно двамата варненци с по седем години затвор за извършени пет престъпления в съдебния район на столицата и в други населени места в Кралство Белгия. Двамата са били част от организирана престъпна група, действала в периода от 1 декември 2004 г. до 27 октомври 2006 година.
Според белгийските власти двамата използвали различни способи, в това число и принуда, за да склонят момичета от различни краища на България да бъдат изведени в Белгия, където проституирали. Варненците поели дейността по международния трафик на жените до столицата на обединена Европа. Там те организирали настаняването им на работа на витрина, инкасирали заработеното, връщали и отчитали парите във Варна на шефа на групата.
От разследването става ясно, че Янко Димитров и Красимир Тодоров са били част от престъпната група на Евелин Димов, известен с прякора Иво Джуджето, която организирала трафик на жени с цел проституция в чужбина. През ноември миналата година Варненският апелативен съд присъди общо 38 години затвор на всичките седем членове на престъпната организация.
Най-голямо наказание получи лидерът на групата Евелин Димов - близо седем години затвор и 15 000 лв. глоба. Янко и Красимир, заедно с Александър Ив., Митко П. и Димитър Д. бяха наказани с по шест години лишаване от свобода и с по 5000 лв. глоба.
Все още обаче предстои произнасяне на ВКС по това дело и Димитров и Тодоров са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на по 5000 лева. Присъдата на втората съдебна инстанция беше обжалвана на 22 април тази година пред Второ наказателно отделение на ВКС. Единственият от групата на Джуджето, който получи наказание под една година лишаване от свобода и 2500 лв. глоба бе Тодор Т.
Групата е била създадена в България през лятото на 2001 г. от Евелин. Бизнесът първоначално започнал с набирането и експлоатирането на момичета, които били склонявани да проституират в курорта Златни пясъци, а по-късно и в клуб Алекс във Варна. През 2003 г. започнал износът им в Белгия, организиран основно от Янко и Красимир. Повечето от жените били отвеждани до Брюксел с обществен транспорт или с наети автомобили. Всички работили на улицата с витрините и получавали около 50% от заработеното. Установено е, че групата е спечелила стотици хиляди евро от проституиращите българки.
Варненският окръжен съд не обсъди тези обстоятелства, а прецени единствено законосъобразността и съдържателната страна на европейската заповед. Магистратите установиха, че компетентните белгийски власти са съобразили искането си за задържане и екстрадиция с нормативите на европейското законодателство. На това основание ВОС определи първоначална мярка за неотклонение задържане под стража за Димитров и Тодоров.
Определенията на съда могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд на 12 май. В седемдневен срок ВОС ще разгледа по същество и исканията за екстрадиция на двамата варненци.
В морската ни столица напоследък се водят доста дела срещу организирани престъпни групи за търговия с жива плът. Освен мрежата на Иво Джуджето магистратите подхванаха друга организирана престъпна група за трафик на хора. Варненците Ники Станков, Пламен Недялков и Георги Баев също са обвинени за склоняване към проституция на жени и организиране на извеждането им във Франция и Германия. Освен това първите двама са обвинени и в пране на пари. Делото по техния случай бе събрано в 22 тома. Обемистата документация обхваща престъпната дейност на групата в периода от 2000 до 2006 година. Склонявали момичетата да проституират, като ги примамвали с обещания за бърза и лесна печалба. Едното от тях с инициали М. Б. доброволно потърсило услугите на групата чрез свой познат. Станков и Недялков я поели заедно с друго момиче. Друга от свидетелките - В. У., също по собствено желание поискала да проституира в Ница за месец, за да може да си купи автомобил. Те били настанени в квартира, като сами трябвало да си набират клиенти от централния булевард, се посочва още в обвинението. Момичетата описвали приходите и разходите си в тетрадка, а в края на деня съобщавали по телефона за получените доходи. М.Б. заработвала, според показанията й, средно по 3000 франка на ден, а всекидневните й разходи възлизали на около 450 франка. Остатъка от сумата е предавала на Станков и Недялков. Баев осъществявал постоянен контрол над момичетата, водейки ги с автомобил на определени места за обслужване на клиенти, а после ги вземал обратно. В обвинителния акт се посочва, че за целия период на престъпната дейност до задържането му на 11 юни 2006 г. Станков е придобил на свое име чрез фирмата си движимо и недвижимо имущество на обща стойност 147 587 лева. За същото време и от същата престъпна дейност Недялков е придобил имоти и коли на обща стойност 279 234 лева.
По данни на Европол около 10 000 български жени и момичета са жертви на трафик на хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във