Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бели дни за Черния

В началото на тази седмица председателят на парламента Цецка Цачева определи като непремерено изказването на американския посланик Джеймс Уорлик, че в България има две съдебни системи - за хората с влияние и пари и за обикновените граждани. Тя заяви, че Негово превъзходителство изрекъл тези думи под въздействието на някаква вътрешна емоция.
Изказването на дипломата, което не е първото в този дух, бе направено на 5 април и предизвика острата реакция на главния прокурор Борис Велчев и на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев. Още същия ден те заявиха в декларация, че това е напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите. Освен тезата за двойния стандарт в правораздаването Уорлик заяви, че в България все още не е установено върховенство на закона.
Цачева обаче се опита да опровергае и тези негови заключения, като заяви, че страната много, много е напреднала в сферата на правосъдието. Разбира се, още има какво да се желае по отношение бързината на процеса, на ефективността му, обясни шефката на парламента... По ирония на съдбата тези думи бяха произнесени пред съдиите от Сливен в същия ден - понеделник (11 април), в който техният колега съдия и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Димов даваше показания пред районния съд в София по делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев - Красьо Черния, когото съдят за това, че се опитал да скрие познанството си с магистрати. (Да напомним - преди около две години член на ВСС хвърли бомба, като заяви, че черничък човек с ланци предлагал постове в съдебната система срещу 200 хил. евро. Затова и прокуратурата започна разследване за търговия с влияние срещу неизвестен извършител.) Имената на десетки магистрати бяха открити в телефонния указател на плевенския бизнесмен. Осемнайсет души от този поменик бяха наказани, предимно с леки санкции - забележки, понижаване в ранг и други подобни, но неколцина отнесоха и по-тежки наказания - като разпитания в понеделник бивш магистрат Димов.
Той навремето подаде оставка като член на ВСС заедно с колегата си Стойко Стоев, а впоследствие беше дори дисциплинарно уволнен като съдия в Сливенския окръжен съд. Димов каза пред състав на Софийския районен съд (СРС), че с Красьо го е запознал колегата му Стойко Стоев, виждал го е само веднъж и е говорил с него по телефона няколко пъти. Плевенският бизнесмен се интересувал от проекти в Сливен и помолил Димов, който е родом оттам, да му уреди среща с кмета Йордан Лечков. На единствената им среща пък си говорили за общи познати - Касим Дал и Милен Велчев, както и за политика. Димов отрече да са водени разговори с лобистки характер. Пред съда Димов обясни, че подал оставка, защото обстановката тогава започнала да се отразява на работата на ВСС. Породили се съмнения за лобиране по един нерегламентиран начин. Тези съмнения, според Димов, неоснователно били свързвани с неговото име.
Това е поредният фарс, загуба на време за съдебната система с безсмислени дела, коментира хода на делото бившият съдия пред Параграф 22. Той припомни, че отдавна вече е обжалвал уволнението си от сливенския окръжен съд пред Върховния касационен съд. Сега чакам да излезе решение, което при темповете у нас може да стане и след една година, заяви още Димов. Когато преди две години гръмна скандалът с Красьо Черния, шефът на партия Ред законност и справедливост (РЗС) Яне Янев - тогава председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, изнесе списък с имена на депутати, общували с плевенския бизнесмен - между тях бяха Касим Дал, Лютви Местан и Ердоган Ахмедов от ДПС и Кирил Добрев от БСП. В телефона на Георгиев имаше общо 1040 телефонни номера, голяма част от тях бяха фирмени, и бе направена проверка кои лица са ги ползвали. В указателя фигурираха още служители от администрацията на президента, бивш заместник-министър на финансите, който отговаряше за предприсъединителните фондове по ФАР, САПАРД и ИСПА, както и лица от сивия сектор като Жоро Главата и др.
Разчетени са есемеси и има доказателства, че Георгиев е лобирал не само в съдебната власт, а и при присъждане на обществени поръчки, при утвърждаване на документация за проекти и назначения във вузове, има и доста имена на служители от МВР, обясняваше по онова време заместник-прокурор Валери Първанов. Възможно е да е действал и от името на министри, в различни моменти зад него стоят различни лица, поясни Първанов.
Всичко това обаче се оказа чиста бомбастика - тази седмица стана ясно, че Красьо Черния вече отпада като кадровик в сянка на съдебната система, за какъвто го смятаха. Прокуратурата е прекратила делото срещу Георгиев за търговия с влияние, съобщи неговият адвокат Христо Ботев. Мотивите за това решение били, че нямало достатъчно доказателства, за да бъде внесено в съда. Красьо ще бъде обвинен за неплатени 95 000 лв. данъци и за лъжесвидетелстване.
Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Маргарита Немска заяви пред Параграф 22 в понеделник, че срещу самия Красимир Георгиев не е повдигано обвинение за търговия с влияние, то е било образувано срещу неизвестен извършител! От държавното обвинение твърдят, че разследването за търговия с влияние е прераснало в процес за търсене на данъчни задължения.
Къде е сега заместник главният прокурор Първанов и къде са неговите доказателства, че вездесъщият бизнесмен е лобирал на всички държавни равнища?
Може тук му е мястото да се върнем към думите на американския посланик Уорлик за двойния съдебен аршин и за несъвършенствата на съдебната ни система. Недоказаният лобист, за когото вече настават бели дни, каза след края на заседанието пред журналистите: С голямо нетърпение чакам да дам обяснения, за да бъде всичко най-после изяснено и да се приключи този фарс. Н 16 юни - за когато е насрочено следващото заседание, ще се разкрие истината и ще се види кой е крив и кой е прав, увери той.
Може би датата на следващото заседание наистина ще се окаже ключова за българското правосъдие. Дали пък белите дни за Черния няма да са черни за съдебната богиня?

Facebook logo
Бъдете с нас и във