Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Белязаха и съдия с подкуп

Един от най-младите съдии в Кюстендил падна първа жертва на обявения поход срещу корупцията сред служителите на Темида. Новината, илюстрираща спадащите градуси на общественото доверие в съдебната система, съвпадна с настъпващия студ в ранния следобед във вторник (13 октомври), когато след шумна акция на МВР и на Софийската градска прокуратура съдия Юрий Маринов (35 г.) се оказа зад решетките. Заедно с него в ареста се озова и граничният полицай Чавдар Бурнаски от РДГП - Кюстендил.
Акцията за задържането на окръжния съдия и на посредника му полицай проведоха от ДАНС, МВР и Софийската градска прокуратура, под ръководството на заместник градския прокурор на София Роман Василев. В преписката по случая са приложени и записи на разговори, придобити със спецсредства, между приятел на съдията от детинство, един от собствениците на фирмата и посредника, поясниха запознати с разработката.
По време на ареста на съдия Маринов в дома му са открити белязани 24 хил. лв., които според материалите от предварителното производство той е получил чрез граничния полицай от собственика на пернишката строителна фирма Алматея прима ООД Милен Миленов - за да реши в полза на дружеството делото, което води срещу него Бобовдолска община. Представители на Агенция Държавна финансова инспекция (АДФИ) съставили на миньорската община ревизионен акт на стойност 1 100 000 лева. Според него перничаните не са извършили строително- монтажни работи за изграждането на канализация в кв. Христо Ботев в града, което предвижда договор между фирма Алматея Прима ООД и предишното ръководство на общината (с № 82 от 30.11.2006 г.). За период от 120 дни фирмата трябвало да изгради 17 км водопровод в кв. Хр. Ботев в гр. Бобов дол на стойност 2 868 729.70 лв. с ДДС.
Вторият договор е с №74 и е от 03.10.2007 година. Контрактът отново е с пернишката фирма на братя Милен и Ясен Миленови и е за довършването на първи етап на водопровод в кв. Хр. Ботев, гр. Бобов дол на стойност 116 000 лв. с ДДС.
Зад сухите цифри остава скрита информацията, че за да финансира това строителство, предишното ръководство на миньорската община взема дългосрочен заем в размер на 3 375 000 лв., с които по първоначалните намерения на съветниците е трябвало да се финансират седем инвестиционни проекта в малката община. Впоследствие всички пари отиват в касата на споменатата пернишка фирма. Тя обаче изгражда само един от проектите на кметството, и то не напълно.
Според новото ръководство на общината нередностите около изпълнението на договора с Алматея Прима ООД не свършват дотук. Първият транш от парите на кметството в размер на 1 434 364,80 лв. са преведени на фирмата на 30.11.2006 година. Според договора от тази дата започва да тече и срокът на строителството на лелеяния от бобовдолци водопровод.
На практика обаче строително-монтажните работи перничани започват чак през април 2007 г., т.е. след официалното изтичане на срока на договора. Четири месеца Алматея Прима разполага с парите на общината, а в същото време бобовдолци изплащат банковия си дълг, без да се възползват от парите си.
По втория договор ръководството на Бобовдолска община е изплатило на пернишката строителна фирма сумата от 116 000 лв. на 20.07.2007 г., т.е. два месеца преди да сключи договор с фирмата. То обаче все още не е започнало да работи по довършването на водопровода. А фирмата разполага и в момента с тези средства - вече повече от две години.
Разкритията
До разплитането на далаверата се стигнало, след като единият от собствениците на пернишката фирма - Милен Миленов, подал сигнал в ДАНС, че съдия от Кюстендилски окръжен съд е поискал рушвет, за да реши делото в тяхна полза.
Не познавам лично съдията. Негов приятел от детинство, с който се познаваме, дойде при нас и ни каза: или плащате 24 000 лв., или делото е на кантар. Ние рушвети не даваме и не искаме служебни победи срещу кмета на Бобов дол Грети Алексова, която изрече много лъжи по наш адрес, заяви Миленов. Той оспорва ревизионния акт, като твърди, че експертът, който го е съставил, или е подведен, или е злонамерен.
След като подал сигнала, в понеделник около обяд Миленов лично занесъл исканата сума в белязани банкноти на посредника - граничния полицай Чавдар Бурнаски. Срещите с посредника били в селата Слокощица и Пиперков чифлик, а парите били предадени на ченгето в къщата му, в близкото до Кюстендил село Пиперков чифлик, разказа самият бизнесмен.
Делото, по което съдия Маринов е трябвало да отсъди в полза на перничани, се е гледало от Кюстендилския окръжен съд в деня на ареста на магистрата. Според неофициална информация обаче Юрий Маринов го е решил в полза на фирмата много по-рано, потвърждавайки присъдата, произнесена преди това от Районен съд - Дупница.
Проверка в ИНТЕРНЕТ показва, че Алматея Прима ООД е собственост на братята Ясен и Милен Миленови, негов управител е Ясен. Основната дейност на дружеството, според регистъра на Камарата на строителите в България, е свързана със строеж и обзавеждане на недвижими имоти. Според ДАКСИ то се занимава с покупко-продажба на горива в страната и чужбина; импорт, експорт и реекспорт; осъществяване на бартърни, компенсационни и други специфични сделки и операции... В други сайтове обаче дружеството се рекламира като лидер в транспортните услуги. Как двете дейности се свързват с изграждането на водопровод и по какви параметри перничани са били предпочетени от бившата кметица Йорданка Каленичкова и от тогавашния ОбС на Бобовдол като строители на добилия популярност като златен водопровод, така и не става ясно.
Коментарите в Бобовдол и Перник са, че фирмата е близка с бивши и сегашни червени величия от Югозападна България, а лелята на двамата бизнесмени Мария Миленова дълги години (преди демократичните промени в страната) е била секретар по идеологията в Окръжния комитет на БКП в Перник. Двамата братя прохождат в бизнеса в първите години на демокрацията като
търговци на горива
Тогава те стават доставчици на течни горива на общините в Пернишко. По-късно братята се ориентират към транспортния бизнес. Техни камиони дълги години карат въглища, чакъл, баластра и строителни материали по обекти в Пернишко и около столицата.
Последната им ориентация е отпреди два-три години и съвпада с бума в строителството, разказват перничани.
Въпреки че братята се занимават основно с бизнес, те не странят и от политиката. На последните парламентарните избори по - големият брат Милен, който преди е бил в ръководството на ОбС на БСП, се явява като водач на листата в Перник на новата Българската лява коалиция. В нея влизат новосъздадената партия Българска левица, чийто основен двигател в Перник е самият Милен, Отeчествената партия и Партията на българските комунисти.
През 2008 г. малкия брат Ясен пък влезе в криминалните хроники, след като неизвестни извършители драснаха кибрита на мерцедеса му. Наказателната акция беше предшествана от отвличане и побой на служител на фирмата на братята. Според версия на полицията това се е случило заради дълг от 50 000 лв., които похитеният дължал на бодигардове на друг известен бизнесмен от града Фьодор Фьодоров-Федката, който беше и сред съдружниците на т.нар. братя Галеви. Палежът и рекетът не са насочени срещу нас, обясниха тогава Миленови.
Двамата братя са сред организаторите на протестите по време на блокадите на Драгичево, когато бившият столичен кмет Стефан Софиянски забрани на тирове да влизат в София през Княжево. Тогава Милен и Ясен бяха в челните редици на протеста на превозвачите и имат голяма заслуга в намирането на компромис за пропускателния режим за камионите.
За съдия Юрий Маринов (35 г.) не можем да кажем нищо лошо, той не е от тези, които се поддават на натиск, твърдят адвокати, влизали по дела в Кюстендилския съд. Той е един от младите окръжни съдии, гледащи изключително граждански дела. Женен е и има малко дете, разказват още кюстендилци. Майка му е продавачка в малка книжарница на еврейския пазар Шалом в Кюстендил от годините на демокрацията. Съпругата му е в отпуск по майчинство, припомнят юристи от областния център. Семейство Маринови има финансови проблеми, след като преди няколко години си купило с банков заем апартамент. От няколко месеца пък изплащали и втори заем, взет за ремонт на жилището.
Според тях съдията е
човек с достойнство
Заложили са му курт капан, коментираха близки до магистрата. Ако имаше толкова пари, щеше да си плати телефона - от няколко дни е изключен и неговият и на съпругата му, защото не си е платил сметката, разказват близки до юриста.
Не по-различно е и положението на граничния полицай Чавдар Бурнаски. Преди години работел в служба Сигурност на полицията в областния център. След вътрешните реформи в МВР и закриването на звеното се преместил на работа в Гранична полиция и в момента е редови граничен полицай в полицейски участък - Ваксево. Четиридесет и две годишният мъж живеел със семейството си на село, където имал къща и за да подпомага семейния бюджет, гледал череши, картофи и зеленчуци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във