Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бесилката като символ на затворното дело

Поредната закана за стачка на служителите в местата за лишаване от свобода беше съпроводена с подарък от съдбата. В края на миналата седмица обвиненият в убийството на свой приятел германски гражданин Ролф Гремел се обеси в килията си в бургаския следствен арест. Инцидентът стана късно в петък през нощта, часове след като окръжният съд наложи на германеца най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Гремел използва жица за кабелна телевизия, правейки от нея бесило в ниша на килията, използвана за тоалет, която надзирателите не виждали през шпионката на вратата.


Освен че илюстрира реда и сигурността в затворите, инцидентът е специален - умира не българин, а германец. И ще е трудно българските власти да обяснят станалото с грижа за арестантите. Както им е трудно да обяснят и продължаващото безхаберие при управлението на затворите, арестите и прочие заведения в частност, а и на съдебната система като цяло.


Дори смислените изяви на властите във връзка с местата за лишаване от свобода са някак си извън времето. В началото на тази седмица стана ясно, че поетапно освобождават от длъжност служителите в Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН) и в Главна дирекция Охрана, които получават и пенсия, и заплата. Информацията изнесе Синдикатът на служителите в затворите в България, а ресорният заместник-министър на правосъдието Пламен Георгиев го полупотвърди и полуотрече. Нямало такова нещо, но в крайна сметка се оказа, че е така. В същото време синдикалистите уточниха, че подкрепят тази политика на министерството, но се чудят защо работещите пенсионери биват уволнявани без предизвестие.


Интересно защо трябва да бъде укривано и увъртано нещо, което е трябвало да бъде свършено отдавна, и срещу което синдикалистите нямат аргументи. Тази закъсняла държавническа мъдрост в пестенето на средства по-скоро подчертава, отколкото отпушва затлачената шуробаджанашка кадрова политика в посочените служби. Вместо обаче да признае фактите и да посочи виновните, Георгиев обясни ставащото в стила на поговорката за откриването на топлата вода - работещите пенсионери товарели неимоверно бюджета и не давали възможност за развитие на младите кадри.


С подобен диалог затворите ще си останат онази част от системата за наказания, в която никой не знае какво става, но и никой не иска това да се знае. Броени дни преди белята в бургаския арест надзирателският синдикат доживя да получи отговор на декларацията си до министър-председателя от месец юни, когато служителите на затворите протестираха пред правосъдното и финансовото министерства. Отговорът съдържа признание, че държавата би трябвало да се ангажира повече с местата за лишаване от свобода, но недостигът на бюджетни средства щял да бъде преодолян в бюджет 2013.


Това е, като да чакаш от умрял писмо. Затворите не са МВР и МО, за да им угаждат с извънбюджетни траншове по няколко пъти в годината. Повече пари за 2013-та може и да бъдат отпуснати, но най-сигурният резултат е, че и много ще бъдат откраднати. В отговора от премиерския кабинет се усеща докачение, някаква обида от твърденията на синдиката за липса на публичност, прозрачност и ефективност при разходване на отпуснатите бюджетни средства. Има си хас да бъдат пощадени средствата за храна на затворниците, при положение че се краде безочливо от закуските на учениците. За скенери, които да засичат какво се внася в килиите, пък и дума не може да става. Но министерството тепърва възприема предложението да прави магазини, за да не се внасят в килиите забранени вещи, прикрити в хранителни продукти, донесени отвън.


При това положение не е изненадващо, че синдикатът на надзирателите взе решение в началото на седмицата да подкрепи искането за увеличение на заплатите на полицаите (въпреки че лидерът му Иван Петров смята скок от 25% за невъзможен), както и за евентуални протестни действия.Оказа се, че решението е навременно - още на следващия ден Пламен Георгиев призна, че условията за работа са лоши, ние постоянно осъществяваме контакт с Министерството на финансите, но за съжаление до този момент не мога да зарадвам никого - няма положителен отговор за отпускане на парите.


Колкото до основния въпрос - за строителството на нов затвор и за прословутия минимум от 4 кв. м площ на затворник, никой дори не се и сеща за съобщената преди половин година от Пламен Георгиев новина, че вече е избран международен консултант - англичанин, който има много богат опит в изграждането на затвори. И че имало огромен интерес от чуждестранни фирми да свършат тази работа. Колко евро е прибрал консултантът не е ясно, но интерес от българска страна явно продължава да липсва, скорошна първа копка не се очертава, а рязането на лентички на такива обекти очевидно не е приоритет.


nbsp;


nbsp;


Смъртта на германеца накара управляващите да симулират активност. Веднага бе назначена проверка от правосъдния министър Диана Ковачева. Началникът на бургаския следствен арест Пламен Минков беше отстранен от длъжност и срещу него и срещу двама служители на ареста започна дисциплинарно производство. Възможността арестантът да се сдобие с кабел стана обект на изследване, а Ковачева пусна заповед за създаване на работна група, която да актуализира списъците на разрешените вещи и предмети. С цел да обобщи практиката министерството поиска становищата на всички началници на арести и затвори в страната. Защо това не е направено досега обяснение няма. Да не говорим, че при внезапна проверка през май на бургаския затвор ресорният заместник-министър Пламен Георгиев откри в килиите таблети, джиесеми, устройства с интернет връзка, а министерството обеща спешни мерки. Беше обявено, че до края на юни ще бъдат проверени всички затвори в страната, след което тези закони бяха забравени.


По повод на смъртта на германеца Георгиев обяви тези дни, че според първоначалните изводи ставало въпрос за неправилна преценка за допустимите предмети и за състоянието на арестанта, както и за нарушение на правилата по време на пост. Телевизор нямало, но близо метър и половина кабел висял от стената над вратата. Скрит бил зад решетката, но германецът го изтеглил и си направил бесило. Според Георгиев телевизори трябва да има, но кабелите им трябва да бъдат вкопани в стената. От думите му стана ясно, че дежурният надзирател е проверил по правилник Гремел, но предимно е флиртувал противоуставно с арестантка в съседна килия. Командирът на отделението пък отсъствал при смяната на екипите.


nbsp;


Снимка - Параграф/Фото/2012/36брой/Пламен


Текст: Заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев пое щафетата на безхаберието към местата за лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във