Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бесни страшни пенсии в сигурността

Според автора на пенсионната реформа Ивайло Калфин в отбраната и МВР има много свободни места, където мо може да бъдат пренасочени по-възрастните служители от силовите структури.
S 250 1890908c a27e 42d6 ac5c 28fd49eb7175
S 250 6a7c59e1 c17e 4f41 a8cd bfd7974edbab

Пенсионирането на служителите в силовите ведомства и армията се превърна в поредния препъникамък за реформата, предлагана от социалния министър Ивайло Калфин. Неговото виждане е за тях да се въведе минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, като всяка година този срок нараства с два месеца до постепенното достигане на 55 години.

В момента за МВР-служителите и останалите им колеги от сектор "Сигурност" третата възраст идва само при навършване на 27 години трудов стаж, от които 2/3 в системата. А пределната възраст за пенсия е 60 години. Според сегашния Закон за МВР (ЗМВР) служителите, които са натрупали необходимия стаж, могат да излязат в заслужен отдих, преди да са достигнали дори и 50 години. А онези, които желаят да останат на заплата и след постигането на изисквания стаж, могат да работят до пределната възраст, посочена от закона, без да се страхуват, че по искане на органа по назначение изненадващо могат да бъдат пенсионирани.

Смисълът на реформата "Калфин" е в регламентирането на една възраст, при която пенсионирането става възможно, стига служителят да поиска и законът позволява. Сегашният модел създава впечатление за известен хаос и невъзможност НОИ да си направи ясни сметки, тъй като доста "млади" МВР-пенсионери на 50 години предпочитат да хванат сигурната пенсия и едновременно с това да заработват допълнително някъде. 

Постигането на минималния срок от 55 години обаче очевидно не е справедливо към повечето оперативни служители на МВР. Става дума за охранителни полицаи, жандармерия, спецбойци и най-вече пожарникари и спасители. Естеството на работата им предполага те да са в такова физическо състояние, позволяващо им да изпълняват задачите си - да гонят улични бандити, да извършват антитерористични действия, изискващи максимално физическо натоварване, да гасят пожари, да спасяват хора в кризисни ситуации и природни бедствия. Трудно е да си представим как например една 55-годишна барета би се справила с обезвреждането на 30-годишен терорист, освен ако не говорим за филм от рода на "Бесни страшни пенсии" с участието на вездесъщия Брус Уилис.

Такива сметки си правят и синдикалните организации в МВР. Те настояват предлаганата възраст от 52 години и 10 месеца да се замени с 50 години и да отпадне ежегодното увеличаване на възрастта с по два месеца до достигане на 55 години минимална възраст за пенсиониране в сектора. Професионалната организация на огнеборците обяви, че за пожарникарите предлаганата от Калфин минимална възраст за пенсиониране 55 години е изключително висока, особено за изпълняващите оперативни дейности служители. Според синдикалистите годишно в сектора се пенсионират около 2000-2500 служители, като половината от тях са над 55-годишна възраст, а останалите, които излизат в пенсия под тази възраст, са предимно служители, извършващи оперативни дейности.

Не е ясен и икономическият ефект от въвеждането на мерките. Според синдикалистите изкуствено се нагнетява напрежение между различни социални групи - тези от сектор "Сигурност" и останалите, като се налага впечатлението, че НОИ изнемогва от тежестта на пенсионните осигуровки за служителите от силовите ведомства. Както е известно, от години дефицитът в института нараства, тъй като МВР не внася осигуровките на служителите си, както е предвидено в ЗМВР. От синдикатите обаче настояват, че това не бива да се вменява като вина на самите служители. Рационалното им предложение е да се прекрати практиката държавата да поема осигуровките на служителите, които сами да си ги внасят. Синдикатите предлагат това да стартира, след като възнагражденията им се индексират с размера на осигуровките.

Изненадващо синдикалните организации в МВР получиха тази седмица подкрепа от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Ръководството на МВР подкрепи искането на синдикатите от догодина служителите на министерството да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства, се казва в становище, подписано от Бъчварова и изпратено до социалния министър Ивайло Калфин. Пакетът от промени в осигурителната система трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание. Ако исканията на служителите от сектора не бъдат приети, вероятно ще се стигне до протестни действия. А с приближаването на местните избори това се превръща в голям проблем за управляващите. Най-вероятно отново ще станем свидетели на познатата сценка, в която Калфин ще играе лошото ченге и ще загуби. Кой ще е доброто ченге - знаят всички...

 

Иван Павлов, председател на Синдиката на служителите в МВР:

Няма икономически ефект от мерките

"Промените целят противопоставяне на една социална група на друга и симулиране на дейност по отношение на пенсионната реформа. Тези опити не са от вчера и днес, винаги е имало опити да се внесат промени и там, където не е необходимо, що се отнася до служителите в МВР и Министерството на отбраната. Изнесената информация предизвиква несигурност в служителите и много от тях се възползват от настъпилите си права за ранно пенсиониране. Ще последва невероятна вълна от напускания на служители, които отговарят на досегашните условия, което ще доведе до завишен натиск върху НОИ и допълнителен натиск върху бюджета на МВР, който трябва да изплати непланирани обезщетения. Синдикатът няма нищо против провеждането на каквито и да е реформи. Те обаче трябва да се основават на обективни реалности и необходимости, а в случая липсват такива белези."

 

Лукан Лазарски, председател на Синдикален алианс "Сигурност":

Имаме позиция за преговорите с Калфин

"В последните години изискуемият стаж за пенсия се е увеличил драстично - със седем години. Липсват обаче задълбочен анализ и мотивирани обосновки, които да стоят зад предложенията на социалното министерство. Синдикатите са готови с позиция, върху която ще стъпят при преговорите с Калфин и неговия екип."

 

Стари планове

Планове за въвеждане на възраст за пенсиониране и за полицаите имаше и по време на управлението на тройната коалиция "БСП-ДПС-"Атака"". Тогавашният социален министър Хасан Адемов обмисляше такъв вариант, тъй като и тогава повечето служители в системата се пенсионираха при натрупан стаж от 27 години. Изключение правеха назначените на длъжност "водолаз" към "Пожарна безопасност и защита на населението", за които се изискваха 15 години служба. От Националния осигурителен институт направиха разчети за въвеждане на минимална възраст от 52 години, които не се отнасяха до летателния състав и водолазите. При въвеждането на пенсионната реформа през 2014 г. НОИ и МВР сметнаха, че около 1400 служители нямаше да могат да се пенсионират, тъй като не биха отговаряли на новите условия.

След реформите по модела "Йовчев- Бисеров" управляващите обявиха, че от 2013 г. държавата внася с 20 на сто по-високи вноски за служителите в специализираните ведомства, тъй като парите от осигуровките им не стигат за покриване на пенсиите. В края на 2014 г. обаче се оказа, че дефицитът в министерството е около 200 млн. лв. и няма пари за покриване на обезщетенията на напусналите служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във