Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Без "екстри" за убийците

Да няма дела по "съкратената процедура" за извършителите на убийства или нанесли тежки телесни повреди подсъдими  - това е същността на предложението за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс, което правят десет депутати от Патриотичния фронт.

Съкратеното съдебно следствие допуска извършителите на всички престъпления, включително и на най-тежките, да направят самопризнания и да си тръгнат от съдебната зала с чувствително по-ниски присъди. При въвеждането на този институт в НПК преди близо 10 години тази "екстра" беше изключена за убийци, побойници и извършилите престъпление в пияно състояние. През 2010 г. обаче това ограничение отпадна, припомнят вносителите.

Според тях в ситуация, в която в обществото все по-осезаемо не вярва в съдебната система заради усещането за безнаказаност на извършителите на тежките престъпления, възможността да се отменят или редуцират тежките присъди само въз основа на едно самопризнание  е "сериозен проблем, свързан с невъзможността за ефективна борба с тежките престъпления у нас". И изброяват десетки примери: убийството пред дискотека "Соло", на варненската студентка Радостина Евтимова, на Андрей Монов от София, както и убийството на Вероника Здравкова от Велико Търново, което също мина "по съкратената процедура" на първа съдебна инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във