Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Без промяна в режима по охрана на границите

Еврокомисарят Аврамопулос похвали България като стълб, пазещ основите на Европа.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос се срещна в четвъртък (11 февруари) с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и в типично византийски дух нахвали България и в същото време й препоръча да засили охраната на външните граници на ЕС - тоест тази с Турция. Аврамопулос заяви, че Европа е изправена пред предизвикателството на миграционната криза. Миграционните пътища могат да се променят, уточни той.

Според Аврамопулос е необходимо да се засили охраната на външните граници на Европейския съюз. "България се намира на стратегически кръстопът. Вие носите голяма отговорност за опазването на външните граници на ЕС. Трябва да подкрепим България в тази трудна мисия. България е стълб, който подпира основите на Европа", заяви еврокомисарят.

Тонът на МВР шефа Румяна Бъчварова обаче беше по-сдържан. Въпреки патетичното изказване на Аврамопулос тя обяви, че регионалните решения не са онова, което е необходимо на Европа и че България ще пледира с общи усилия да се работи за общи решения за преодоляване на мигрантската криза. Към момента не смятаме да променяме режима по нашите граници, обяви тя.

Бъчварова подчерта, че в момента се осъществява 100% контрол на нашата граница с Турция и при входа с Гърция. Тя уточни, че границата с Гърция е вътрешна за ЕС, затова изискванията за опазването й са съвсем различни. "Контролът, който осъществяваме, е може би най-стриктният, който се прилага в европейска държава. Нещо повече, ние не просто контролираме на входа влизащите, ние провеждаме и допълнителни интервюта, за да можем да идентифицираме тези, които влизат. Разбира се, не успяваме на сто процента да се справим с целия поток, затова другите ни усилия са насочени към овладяване на нелегалната миграция. Това, което сме постигнали, може би е уникално за нашия опит - ние успяваме доста ефективно да задържим лицата, които са преминали както във вътрешността на страната, така и към Сърбия", заяви тя.

Бъчварова припомни, че актуализираният план за справяне с миграционния поток е готов от края на миналото лято и службите изпълняват отговорно задачите, които са им отредени  в него. Според МВР шефа обаче международното сътрудничество е много важно. За да спрем нелегалните имигранти, се опитваме да си сътрудничим и с Гърция, и с Турция, посочи Бъчварова.

Тя изрази благодарност към ЕК за 6.5 млн. евро, които сме получили, за да реализираме спешните мерки за справяне с проблема. "Това е важно за нас, помага ни и ни дава възможност да защитим външните граници", посочи тя.

Еврокомисарят по миграцията Аврамопулос приветства България за плана за действие в условията на повишен миграционен натиск. "Предоставихме 91 млн. евро чрез Фонд "Вътрешни работи" за периода 2014-2020 г.", посочи той. Аврамопулос предупреди, че управлението на миграционните потоци върви ръка за ръка с борбата с организираната престъпност. Каналджиите са добре организирани престъпници, които се възползват от отчаянието на хората, подчерта той. Еврокомисарят цитира последните анализи на Европол, според които се наблюдава припокриване между мрежите на каналджиите и организираните престъпни групи за трафик на хора с цел секс и принудителен труд. "Те се превръщат в мишена и тези организирани групи се възползват от уязвимостта на някои категории мигранти, особено жени и деца", заяви Аврамопулос.

Според него е необходимо тясно сътрудничество между партньорите в ЕС за справяне с трансграничната престъпност. Необходимо е да бъдем по-ефективни с обмена на разузнавателна информация и да засилим ефективността при разследванията и изправянето пред съда на този вид престъпници, предупреди Аврамопулос.

Очаква се еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос отново да посети България следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във