Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЕЗ ЗАКОН И С БОМБИ СРЕЩУ ПРОСТИТУЦИЯТА

Лицемерието е ярка черта в характера на днешния политически елит, но се проявява особено впечатляващо, щом стане дума за тъй деликатна тема като проституцията. Тогава българските политици започват да се държат като благородни девици от началото на ХIХ век и не пропускат случай да клеймят публично това явление. В същото време страниците на вестниците са препълнени с обяви на т.нар. клубове за компаньонки. От друга страна, не е тайна, че редовни клиенти на тези момичета са и представители именно на гореспоменатия елит. Това сложно отношение, познато от литературните анализи като амбивалентно, поставя практикуващите древната професия във вечно разкрачено положение: между липсата на законен статус поради лицемерието на законотворците и яловите мерки на полицията, загрижена за моралния облик на днешния българин.
И двете бомби самоделки, избухнали в столицата на 7 септември, не успяха да разчупят изградения и утвърден от годините на прехода имидж на властниците у нас. А атентатите срещу двата стриптийз бара Казабланка и Пантери бяха достатъчно кървави, за да предизвикат най-малко притеснение по върховете заради съдържащото се в тях послание. А то е много просто и зловещо - ние си решаваме проблемите, както си знаем, държавата да не си пъха гагата.
Кървавата равносметка от среднощните взривове е следната - петима ранени, сред които две жени. Единият от пострадалите, 36-годишният Борислав Николов, наемател на бар Казабланка, е с ампутиран десен крак и животът му виси на косъм.
Ден по-късно министър Михаил Миков изказа учудването си от съществуването на мрежа от бардаци в столицата и призова държавата да преразгледа политиката си по този въпрос. В същото време подчерта, че по-важният въпрос всъщност е доколко проституцията е търпима за обществото. Сякаш същото това общество е само наблюдател, а не и ползвател на услугите на търговците на плът. Въображението на вътрешния министър стигна дотам да заяви, че основният начин за справяне с продажбата на удоволствие са административните мерки за контрол и засилените полицейски проверки.
И коментара на генералния секретар на МВР Павлин Димитров не излезе извън моралистичния патос. Според мен не трябва да има закон за проституцията, защото по този начин ще се регламентират и други дейности като уличната проституция. Личното ми мнение е против такъв закон, обяви той.
Очевиден прогрес в морално-етичен план демонстрира с изказването си и бившият МВР-шеф Румен Петков. Идеята да бъде легализирана проституцията в България е дълбоко вредна за българското общество, неприемлива от гледна точка на морално-етичните ценности, които българинът и православното християнство традиционно изповядват, и убеден съм - неприемлива за нашите партньори от Европа, заяви пред информационна агенция депутатът от БСП. И направо си плю на сурата, тъй като само преди година той и заместникът му Камен Пенков работиха по проект за легализиране на проституцията. Причината този проект да не се появи на бял свят се крие преди всичко в левицата. По стар болшевишки обичай обаче съпартиецът на Петков Цвятко Цветков хвърли вината за това върху бившия американски посланик Джон Байърли, който оказал натиск върху нашите депутати да не приемат подобен закон.
Резултатът от липсата на законов регламент на тази дейност обаче е очевиден - скрита зад пердето, властта воайорства, а онези извън закона пишат правилата си с кръв от бомбени атентати. П22
тпс
параграф фото брой urvi4.jpg
Експертите по бомбите от Дирекция Оперативно-технически операции ще си имат много работа, ако държавата остави подземието да пише правилата за проституцията.

РЕНЕСАНСЪТ НА НАЙ-ДРЕВНИЯ ЗАНАЯТ (долу)
Проституцията носи славата си на най-древната професия. Покровителка и кумир на проститутките е древногръцката богиня на любовта Афродита, която според първите гръцки митове се появила от морската пяна и станала жена на бога на огъня Хефест - син на Зевс. Тя изневерявала на съпруга си с красивия Арес - бог на войната, но била заловена в момент на прелюбодеяние. Впоследствие заминала за остров Кипър, където родила Ерос - бог на любовта.
Гръцката богиня на любовта и красотата Афродита е свързана и заимствана от Инана - богинята на плодородието на древните шумери, както и от Истар - вавилонската богиня на любовта.
Култът към Афродита е особено разпространен на остров Кипър. В град Пафос е бил изграден специален храм, посветен на богинята, в околностите на който дъщерите на Афродита - проститутките, посвещавали в тайнствата на секса желаещи посетители от целия древен свят. Една част от получените подаръци и пари те запазвали за себе си, а останалите дарявали в храма на любовта, където отглеждали децата си, родени от случайните връзки.
Както всичко прогресивно, и тази древна професия не подминала територията, върху която днес се простира нашата родина. След Освобождението започнали да се появяват първите публични домове в България под благовидното прикритие на т. нар. кафе-шантани.
Странни имена красели тези заведения в младата ни столица. Публичните домове - т.е. кафе-шантаните, били известни на софиянци като Втори февруари, Орфеум, Аполо, Одеса, Сан Стефано и други, разположени на улиците Екзарх Йосиф, Алабинска, Сердика и булевард Дондуков.
Най-известно и луксозно е било заведението Аполо - семейна собственост на майка Цура и дъщеря й Хермина. Публичният дом Аполо е бил посещаван главно от столичния хайлайф, на което се дължала славата му.
Друго заведение по това време, известно като Кабарето на Кева, но нетолкова претенциозно, се намирало в столичния квартал Коньовица, на улица Зайчар, където персоналът и клиентелата били предимно цигани.
Много прочут и голям публичен дом се е намирал в старата Драс махала на бул. Сливница, чиито помещения все още са запазени и известни като старата Окръжна болница. Пиацата на софийските проститутки е била разположена на улица Сердика поради наличието на голям брой хотели, нелегални публични домове и градската минерална баня.
От 1 юли 1905 г. публичните домове в София са забранени, а през следващата 1906-а Народното събрание ги закрива със закон и в цялата страна. Но с този юридически акт самата проституция не е премахната. Напротив, дъщерите на Афродита продължили да практикуват занаята си, но прикрито и без лекарски контрол. Разбира се, липсата на луксозни заведения принудила повечето представителки на древната професия, предимно чужденки унгарки, след време да напуснат страната, но техните тукашни заместнички продължили да популяризират славата на този изконен занаят.
По време на тоталитарния режим в България проституцията е официално забранена, но това не пречеше на хиляди труженички да съществуват и да се препитават от нея нелегално. Надзорът върху проституиращите от близкото минало се осъществяваше от т.нар. Превантивен отдел към Дирекцията на народната милиция, който изпълняваше функциите на нравствена полиция. Много от проститутките (поради връзките си с чужденци) бяха вербувани като информатори на бившата Държавна сигурност.
По неофициални пресмятания в момента у нас проституират над 150 000 души (в това число се включват жени, мъже и деца). За столицата числото се движи някъде около 20 хиляди. В София са известни към сто нелегални публични дома, представяни като клубове за компаньонки и масаж с пикантни имена: Лолита, Чичолина, Таити, Изабела, Моника, Нефертити, Нана, Клеопатра, Емануела, Екстаз, Необходимка, Електра, Сладък рай и т.н., и т.н.
Закон за легализиране на проституцията у нас в момента няма, въпреки че древният занаят от шестнадесет години изживява тук своеобразен ренесанс. Изглежда, софийските пиаци на нощните труженички не смущават органите на реда, въпреки че стоянката на евтините проститутки на Лъвов мост се намира срещу сградата на Дирекцията на националната полиция. А другата - с наглите травестити, е само на 350 метра от Столичната дирекция на полицията.
Повечето от нашенските дъщери на Афродита си признават, че са започнали кариерата си извън границите на страната - в Гърция, в Турция, в Италия и другаде, принудени към това чрез отвличане, бой и изнасилвания от момчетата с дебели вратове. За мутрите - сутеньори зад граница, както и за действащите тук, проститутките са истинска златна мина, осигуряваща им огромни доходи и охолен живот. Проституиращите у нас се делят на три категории. В първата са т.нар. елитни проститутки, които обслужват дискретно политици, бизнесмени, магистрати и всякакви нашумели личности. Тези жрици на платената любов имат постоянна клиентела, най-често работят сами, а ако във веригата се появи сутеньор, той е доверено лице. Тарифите за сексуслуги са като за богаташи.
Втората група проститутки са момичета на повикване от многобройните нелегални домове, работещи под прикритие като нощни клубове. При тях присъствието на сутеньори е задължително и те често ги придружават до мястото на повикването. Третата категория от бранша е най-многобройна и най-разнолика. Това са треторазрядните, евтини проститутки, обикалящи пероните на гарите, малките хотели и кръчми, като доста често сред тях се срещат непълнолетни.
Закон за проституцията няма, но според сегашното законодателство у нас практикуването на занаята не е престъпление. За такова е обявено сводничеството. Според главата Престъпления против личността, раздел Разврат, сутеньорите могат да загубят свободата си до три години и да получат глоба от 100 до 600 лв., а лицата, предоставящи помещения за проституция, се наказват със затвор до пет години и глоба от 50 до 500 лева.
Преди повече от петнадесет години (когато проблемът не беше толкова изострен) единствено парламентарната група на ДПС започна да свири на тази тънка струна и да подготвя законопроект за легитимиране на проституцията. Своите виждания лидерът на ДПС Ахмед Демир Доган още тогава обобщи така: ... Накратко казано, този занаят ще могат да практикуват момичетата, навършили 18-годишна възраст (другите ще трябва да почакат). Ще има постоянен лекарски надзор, проституиращите ще могат да си създават свои профсъюзи и по този начин да се избавят от терора на сводниците. Не е без значение и това, че ще спечели финансовият министър Иван Костов. Определени отчисления ще има и за неговото министерство. Предвиждаме публични домове да се изграждат до казармите, затворите, като сме уверени, че по този начин количествено ще намалеят и издевателствата...
Но всичко свърши дотук. Тази активност бе по-скоро предназначена за събиране на политически дивиденти, отколкото загриженост за правата и задълженията на практикуващите жрици на любовта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във