Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЕЗДЕЙСТВИЕ СЛЕД ФИКТИВЕН РЕЕКСПОРТ НА СТОКИ ЗА 30 МЛН. ЛЕВА

Данни за далавери в Регионално митническо бюро - Пловдив, и митница Свиленград отлежават без последствие вече трета година, а откъм финансовото министерство, МВР и прокуратурата не се чува ни вопъл, ни стон, ни звук дори. Историята е кратка, но съдържателна, защото води началото си от вътрешен човек, който дава факти и доказателства за прогнилата от корупция митница и гранична полиция.
Бившият митничар в Регионално митническо бюро - Пловдив, Любомир Терзиев подава през август 2005 г. във финансовото министерство няколко сигнала срещу началника на местното РМД Филип Кляшев.
През пролетта на 2005 г. Кляшев беше уволнен от тогавашния шеф на митниците Асен Асенов с мотив конфликт на интереси. От пресслужбата обаче тогава спестиха дребната подробност, че въпросният конфликт идва от двете фирми на съпругата на Кляшев, Йорданка Апостолова Кляшева - ЕТ Униспед и Униспед Инс. Техният предмет на дейност се оказал... митническо посредничество.
Офисът на една от фирмите се намирала на улица Кукленско шосе 32А - в самата сграда на Митница Пловдив. Точно тя имала и привилегията да бъде включена в пилотния проект на Световната банка по програмата за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа. Благодарение на това вносът на нейните клиенти се обработвал в рамките на десетина минути и не подлежал на физическа проверка.
Семейство Кляшеви са отлично познати на редовните читатели на БАНКЕРЪ. За тези нередности вестникът писа материалите Комисията Антимафия ще надникне в митница Пловдив в бр.19 от 2006 г. и Семейният бизнес в митниците продължава в бр.44 от 2006 година.
Наред с информацията за този конфликт на интереси Терзиев информира и за още няколко установени от него факти, които обаче останали, според него, без последствия: съществуване на механизми за възстановяване на ДДС от държавния бюджет чрез износ на компютърни дискове със силно завишена цена, като декларатор на стоката е БФМ-България ООД; образувано наказателно производство срещу началника на митница Свиленград Стефан Марашев за безстопанственост във връзка с отнети в полза на държавата пътностроителни машини; въпреки влязла в сила присъда митничарят Христо Колев продължавал най-спокойно да си ходи на работа...
Най-интересната новина обаче е свързана с нещо съвсем друго. А именно - с данни за фиктивен реекспорт на електронна техника и медикаменти. На 15 ноември 2005 г. от финансовото министерство е изготвен доклад №93-18-45, който разкрива далаверата. По една или друга причина документът е останал неособено познат на широката аудитория. Параграф 22 обаче успя да се сдобие с част от въпросния доклад. Според него, в дъното на аферата стои фирма ТЕМ ООД (която вече не съществува, а неин правоприемник е фирма Веге Комерс ООД), чийто собственик и управляващ е бил турчинът Туран Йозкалъч, а управител - Ренета Панайотова Николова.
От доклада става ясно, че въпросната фирма е регистрирана в Хасковския окръжен съд на 14 юни 1993 г., а седалището й се намира в Свиленград на ул.Стефан Стамболов №15.
В документа е записано още, че за периода от 17 май 2001 г. до 25 април 2003 г. фирма ТЕМ ООД е извършила по документи 72 броя операции по реекспорт на електронна техника и медикаменти. Общо декларираната митническа стойност е била в размер на 30 650 854.53 лева. А камионите, които превозвали стоката, са отразени като преминали с декларираната стока през ГКПП-Капитан Андреево.
С писмо №01-00-89 от 17 октомври 2005 г. от финансовото министерство се обръщат за съдействие към тогавашния директор на тогавашната Национална служба Гранична полиция Валери Григоров. Желанието е да се изиска информация от компетентните органи на Република Турция, свързана с регистрираните преминавания през техни ГКПП на въпросните МПС и превозваната в тях стока.
И отговорът на Гранична полиция не закъснява. С писмо с рег.№ 44811 от 2 ноември същата година от НСГП предоставят следната информация:
В електронните масиви на ГКПП-Капъкуле липсват регистрирани влизания в Република Турция на четири от превозните средства. Регистрирани са 15 случаи на преминали леки автомобили, два случая на преминали товарни микробуси и 51 преминали леки автомобила. Всичките МПС, извършили реекспорта на декларираните стоки, са отразени без регистриран товар, - т.е. всичките превозни средства са били празни.
С по-дебели букви в доклада на Министерство на финансите дословно е записано:
Вероятно в случая става дума за фиктивен реекспорт на стоки, които евентуално не са напуснали територията на Република България, което не може да стане без съдействието на митнически служители от митница Свиленград. В случай на отклонение на стоките от режим реекспорт е налице щета за бюджета по отношение на невнесени митни сборове.
Освен това на ТЕМ ООД е дадено разрешение №А 0000396, с което е било възможно от фирмата да открият обществен митнически склад или пък да ползват някой от наличните.
За да се избистри в по-голяма степен далаверата, помолихме официално финансовото министерство да ни предостави целия доклад с резултатите от проверката по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).
Първо, на 18 април бяхме уведомени, че на основание чл.31, ал.1 от ЗДОИ искането ни е изпратено до фирма Веге Комерс ООД. И след като бъде получен техният отговор, ще бъдем информирани за взетото решение на Министерството на финансите.
Месец по-късно, на 23 май, бяхме уведомени, че няма да получим заветния доклад, тъй като от правоприемника (съвсем естествено) не е получен никакъв отговор. С оглед засягане интересите на трето лице, което не е дало съгласие за предоставянето й, не са налице условията за предоставяне на пълен достъп до обществена информация, се казва в мотивите на писмото.
Това обаче съвсем не е най-трагичното в цялата ситуация. Най-лошото е, че според бившия митничар Любомир Терзиев, въпреки констатираното нарушение, Туран Йозкалъч и Ренета Панайотова Николова май не са имали сериозни проблеми с прокуратурата, камо ли да са се сблъсквали с Темида.
Този факт може да означава само едно, че във финансовото министерство и в Агенция Митници прозрачността и изясняването на истината не са на почит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във