Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безизходно

Жална ни майка, ако действително НАТО започне незабавна операция срещу незаконната миграция и дейността на каналджиите в Егейско море. Според генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг мисията ще работи в тясно взаимодействие с властите на Гърция, Турция и "Фронтекс". "Решението влиза в сила незабавно“, заяви той.

До това решение се стигна благодарение на германския канцлер Ангела Меркел и на премиера на Турция Ахмет Давутоглу. По време на срещата си те отправиха молба към НАТО за помощ, за да се справят с бежанската вълна. Както е известно, след като се докопат до Турция, много бежанци преминават с лодки през Егейско море и стигат до гръцките острови. А идеята на пакта е всеки спасен от НАТО мигрант да бъде връщан в Турция.

Въпросът е оттам насетне каква ще е съдбата на върнатите. Повечето със сигурност ще търсят начин да се озоват в Европа и най-краткият им път е през нашата територия. На всичко отгоре турският президент Реджеп Ердоган в прав текст заплаши, че Турция може да отвори своите граници за бежанците и да им даде път към мечтаната Европа. Ние вече спирахме такива автобуси в Одрин. Правим го веднъж или два пъти, но може и просто да им пожелая лек път, рекъл Ердоган.

И със сигурност ще го направи - той руския СУ34 свали, та за едни автобуси ще се стиска. И не го казва за сефте - наскоро по време на срещата на Г-20 в Анталия Ердоган се направи на рекетьор и заплаши председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че Турция може по всяко време да изпрати бежанци към България и Гърция.

Стане ли това, наистина ни е спукана работата. И хвалбата на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос, че ние сме стълб, който крепи основите на Европа, няма да ни помогне. А Турция хем ще прилапа милиардите на ЕС, хем ще държи двигателите на автобусите топли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във