Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безконфликтно беззаконие

Друго ако не, то ръцете депутатски със сигурност трябва да целува Меглена Плугчиева, вицепремиер по управление на еврофондовете и председател на правителствената антикорупционна комисия. Тази седмица благодарение на народните представители от крехките й плещи падна тежък корупционен камък.
Както е известно, в началото на март тя изпрати до парламентарната Комисия за борба с корупцията сигнал за фирмата Технострой инженеринг 99, която е печелила обществени поръчки на Министерството на земеделието. Широко известно е, че във фирмата участват и двама депутати, представители на управляващата тройна коалиция - Стоян Проданов от БСП и Юнал Тасим от ДПС.
Прехвърляйки сигнала от своето антикорупционно чекмедже в това на шефа на комисията в НС Бойко Великов, Плугчиева заяви, че се съмнява дали няма конфликт на интереси около това, че фирмата на двамата депутати е спечелила поръчка на Министерството на земеделието и храните за строителство на селскостопански път. Според оповестената вече информация, в края на 2005 година фирмата Технострой инженеринг 99 се е добрала до обществена поръчка за изграждане на пътища на стойност 34 млн. лева. Без да му мигне народният представител Стоян Проданов, който има 33% дял в дружеството, обяви, че не вижда никакъв конфликт на интереси в това. Същото заяви и колегата му от ДПС Юнал Тасим.
Ами прави са! Не само те, не само Меглена Плугчиева, но и ние вече няма да виждаме какъвто и да е конфликт на интереси. Особено след като депутатите, сред които са и Стоян Проданов, Юнал Тасим и още десетки неосветени собственици на търговски дружества, които заработват и в Народното събрание, гласуваха промените в Закона за конфликт на интереси и които де факто защитават бизнес интересите им. С гласовете си мнозинството разтовари вицепремиера Плугчиева от непоносимата тежест на съмненията и даде простор на търговците в храма да довършат частните си дела, преди да удари часът за следващите избори.
Какво гласуваха в четвъртък (12 март) избраните от народа представители? Те застанаха единодушно зад проектозакона на Татяна Дончева, която още с приемането на т. нар. поправка Ванко 1 в НК доказа, че знае за кого, кога и как да лобира, лавира и манипулира. Прикрити под благовидния предлог за прецизиране, яснота, конкретизиране и уточняване на сега действащия закон, предложенията на Дончева всъщност го лишиха от основния му смисъл - противодействие и превенция на корупцията по високите етажи на властта.
Представителката на БСП предложи законът да определи кои са публичните лица, върху които се разпростира неговото действие. В нейната трактовка това са служителите, които изпълняват действия по управление, разпореждане, регулиране или контрол в администрацията на президента, на органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, служителите в местната администрация, както и в администрацията на органи, създадени със закон. Освен това измененията на Дончева предвиждат да се регламентира наличието на частен интерес на публичните лица на ръководни длъжности по конкретен повод, а не по принцип, за евентуален хипотетичен конфликт на интереси. С други думи, всичко, което не е упоменато в текста, вече не влиза в кръга на конфликта на интереси.
Промените също така вадят общинските съвети и работещите към тях комисии от реалния контрол върху възникването на конфликт на интереси при действията на кметове и общински съветници. За осъществяването на такъв контрол се упълномощяват съответните регионални административни съдилища. Друго революционно предложение на червената депутатка е да отпадне нормата, според която всички пари, получени през периода на укриване на конфликта на интереси, се взимат в полза на държавата. Още един нов текст пък разпъва чадър над широко разпространените консултантски, наемни и заемни договори, чрез които хора на ръководни постове получават суми, често надвишаващи в пъти месечните им заплати.
Най-голямата екстра в предложенията на Татяна Дончева бе да отпадне изобщо декларацията за конфликт на интереси. От кумова срама документът все пак остана, но ще го попълват само служителите на държавната и общинската администрация, които имат контролни и ръководни функции. Отделно с приетите от депутатите промени вече отпада и наказателната отговорност за неверни данни в декларациите. Мотивът за това предложение бе, че тази отговорност се урежда от Наказателния кодекс, а не от други закони.
Така промененият Закон за конфликт на интереси развръзва ръцете на властимащите до изборите да довършат търговските си дела, без да си кривят душата, попълвайки неверни декларации. Тези от тях, които вече са го направили, ще имат възможност да изтеглят попълнените, тъй като новите ще са са с променено съдържание. Отделно срокът за подаването им ще бъде удължен и това ще става след приемането и обнародването на поправките в закона.
Забавянето на закона е в услуга на всички висши държавни чиновници, които са в управлението на юридически лица с нестопанска цел и неправителствени организации (НПО). А пък по данни на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) през последните години организираната престъпност навлиза в гражданския сектор, а той се представлява предимно от такива организации. За последните осем години НПО са се увеличили пет пъти, а 76% от депутатите и над 90% от кметовете на общини участват в управителните съвети на такива структури. Стопанската дейност на тези юридически лица е нараснала над седем пъти в абсолютен размер, а оборотът на сектора по експертни оценки за 2007 и 2008 г. е 350-400 млн. лв. и дейността му все повече придобива вид на стандартен бизнес, сочат данните на ЦИД...
Е, за какво справедливо възмездие за корупцията и организираната престъпност тогава говори премиерът Сергей Станишев пред читателите на британското издание Public Service Review: European Union? Възмездието е за нас, защото отново сме свидетели как думите прикриват делата. Арогантността на властта стигна дотам, че се опитва да прехвърли вината за случващото се на европейските експерти, които наблюдават ставащото тук и обективно го отразяват в докладите си. А вицепремиерът Ивайло Калфин направо призова хората от Брюксел, като толкова много знаят, да дойдат и да управляват те?!
...Не-е-е! Конфликт на интереси няма, няма и да има. За това има закон!

Facebook logo
Бъдете с нас и във