Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безлимитните гаранции и уликите без покритие

Съдбите на двама бизнесмени,обвинени за огромни престъпления срещу данъчната система, се пресякоха по коридорите в храма на Темида във вторник (29 май). Единият обаче тепърва навлиза в трудната роля на обвиняем, от когото спецпрокуратурата поиска рекордна гаранция от 500 000 лева. А другият напусна лоното на справедливата богиня, след като бе оправдан по същите обвинения, заради което преди четири години извадиха от джоба му 200 бона гаранция.


Тежката магистратска сопа в размер на 500 000 лв. се стовари върху гърба на известния ловешки бизнесмен и футболен благодетел Гриша Данаилов Ганчев. Специализираната прокуратура го привлече като обвиняем и предяви две обвинения: че е ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство (чл. 321, ал. 3, т. 1, вр. ал 1 от НК; чл. 144, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК).


Магистратите поискаха срещу Ганчев да бъде приложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 500 000 лева. Наблюдаващият прокурор я съобразил със здравословното и имотното състояние на обвиняемия, наложена му е и забрана да напуска страната, съобщиха от спецпрокуратурата. Според запознати Ганчев има много тежки здравословни проблеми, предизвикани от възпалена язва на стомаха. Съмнения за спукана язва пратиха на 23 май боса на Литекс във ВМА. След спешен преглед там опасенията за перфорация отпаднаха и Ганчев напусна болницата. Според експерти изострянето на заболяването е в пряка връзка с ареста на сина на Ганчев.


В официално разпространеното от спецпрокуратурата съобщение се казва, че според събраните до момента доказателства именно Гриша Ганчев е ръководил престъпната група, в която участват шестима души начело със сина му Данаил Ганчев - всички те на 11 май 2012 г. бяха арестувани.


Освен като организатор на престъпна група бизнесменът е обвинен и за закана за убийство към директора на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, уточниха от прокуратурата. Според спецмагистратите в деня на ареста на Данаил баща му се обадил по телефона на шефа на НАП и се заканил, че ще отмъсти за това посегателство над сина му.


Миналата седмица Специализираният апелативен съд остави в ареста петима от задържаните в сладката афера, сред които е и синът на бизнесмена. Спецмагистратите потвърдиха решението на първоинстанционния съд за постоянния арест на Данаил Ганчев, Милко Талев, който е обявен за шеф на организираната престъпна група, Тодор Симеонов, Ивайло Талев и Милко Димитров.


С мярка за неотклонение домашен арест е Камелия Мирчева, член на надзорния съвет на Литекс комерс, също задържана при акция Захар. Тя си остава вкъщи заради влошеното си здравословно състояние и по семейни причини.


При гледането на мерките им в съда бяха представени като доказателства телефонни разговори между Камелия Мирчева, Данаил Ганчев и Милко Талев, записани със спецсредства. В тях се уточняват сумите, които Талев трябва да донесе на ръка, за да бъдат пуснати доставки на захар с камиони.


Защитата се опита да отхвърли стойността на доказателствата, като обяви, че подслушаните разговори всъщност са типично обсъждане на сделки между различни търговски субекти. Съдът обаче не призна аргументите й.


Данаил Ганчев и останалите петима бяха арестувани на 11 май по обвинение за укриване на 200 000 лв. ДДС. Милко Талев, Мирчева и Данаил Ганчев са изпълнителни директори на Литекс комерс. Тодор Симеонов е управител на дружеството Симек - едно от търговските дружества, участващи в престъпната схема. Основните фирми, чрез които е реализирана измамата, освен Симек ЕООД са Симек Трейд ЕООД и Офлайн филм ЕООД..


Според обвинението групата е действала от началото на февруари 2012 г., а схемата е измислена от Талев. Той организирал доставките и продавал захарта на реални купувачи. Според прокуратурата Талев осигурявал камионите, но не фактурирал доставките. Парите от продажбите са превеждани по сметка на Симек в MKB Юнионбанк. Босът на групата разполагал с доверен човек в банката, който му съобщавал за постъпването на преводите. Талев докладвал за това на шефовете на Литекс комерс и изтеглял парите от банката. За транспорта се издавали фактури, но документите се унищожавали. На 10-20 доставки се фактурирала една, останалите се покривали. Така само за месеците февруари-март тази година шестимата избегнали плащане на данъци за над 200 000 лв., а неосчетоводената сума била 1 200 000 лв., твърдят прокурорите.


В деня на акцията самият Гриша Ганчев отхвърли твърденията на разследващите. Той обясни, че измамниците купували захарта от фирмите му и след това основната част от ДДС се източвала чрез стока, внесена от ЕС. Според него фирми, регистрирани на името на роми в София, Пловдив и Карнобат, се занимавали основно с източването на ДДС от търговия със захар.


До деня, когато спецпрокуратурата обвини Ганчев, с най-високата парична гаранция беше удостоен единствено прословутият бизнесмен Христо Ковачки. На 12 ноември 2008 г. Софийският градски съд му отреди парична гаранция в размер на 300 000 лв., след като Софийската градска прокуратура го обвини за данъчни престъпления в особено големи размери. Десетина дни по-късно, след като защитата обжалва първоначалната мярка, СГС намали гаранцията от 300 бона на 200 000 лева.


Те двамата се разминаха из коридорите на Съдебната палата. Във вторник (29 май) Софийският апелативен съд изкара Ковачки по-чист от момина сълза и го оправда по обвинение в укрити чрез фиктивни сделки данъци в размер на 17 млн. лева. Същия ден прокуратурата бе поискала пет години затвор за него. Решението на апелативните магистрати идва близо година, след като Софийският градски съд призна енергийния бос за виновен. Тогава бизнесменът получи наказание от три години условно с пет години изпитателен срок, бе осъден още на глоба от 20 хил. лв. и конфискуване на 1/10 от имуществото му.


Според обвинителния акт в периода 2005-2008 г. чрез фиктивни сделки между фирмите си Ковачки е укрил данъци в особено големи размери - 16 781 960 лева.


Процесът срещу Христо Ковачки започна шумно и завърши безславно за обвинението. Предстои да видим дали същата участ няма да споходи и колегата му Гриша Ганчев. Залогът в случая изглежда по-голям, но както сочи народната мъдрост, човек предполага, Господ разполага...

Facebook logo
Бъдете с нас и във