Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безмилостно

Двайсет и четирима наркотрафиканти бяха екзекутирани чрез обесване в затвора Раджай-Шахр в Иран, съобщи Франс прес тази седмица. На 4 юли в същия затвор са обесени 20 наркотрафиканти. С екзекуциите броят на изпълнените смъртни присъди в Ислямската република от началото на годината достига 219 души. През 2008 г. в Иран са били екзекутирани 246 души.
Криещото се зад тази жестока статистика не може да бъде пример за подражание, особено когато една държава като България е (или по-точно се води) в състава на Европейския съюз. Но определено може да бъде сериозен повод за размисъл колко смешни са присъдите, които получават наркотрафикантите у нас. Ако наркобосът Митьо Очите бе хванат да търгува с наркотици в Иран, досега да са го обесили сто пъти.
В Щатите, ако те хванат да продаваш една унция дрога, може да отидеш на топло за 20 години. У нас за организиране на престъпна мрежа за търговия с наркотици след споразумение с прокуратурата може да лежиш само 3-4 години, част от които да прекараш на плажа, какъвто е случаят с гореспоменатите Очи. Ако си организирал мрежа за търговия с жива плът, пак може да се разминеш кажи-речи без затвор, какъвто е случаят с прословутите Данови от Варна. Коментарът е излишен. Освен ако някой не иска да промени все пак наказателните закони. Например новият министър на правосъдието - тя изрази миналата седмица твърдата си решимост да го направи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във