Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безнаказано

Това, което виждам на улицата, мога да го сравня само с Египет! С тази реплика бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов описа митингите за и против актуализацията на бюджета. Египетското на протеста в София било това, че имало полиция и протестиращи, част от които ДПС докарало с автобуси. Но толкова е общото. За нещастие в Египет освен че някои от протестиращите пристигат с автобуси, убитите са вече стотици, а ранените - хиляди. По тази логика (и най-вече според това за кого викат протестиращите)ситуацията у нас може утре да бъде сравнена и с тази в Сирия.


Мярка за политическото говорене няма, но подстрекателството към насилие е другата страна на подобни изказвания. Уж предупреждава Борисов за опасността от насилие, а всъщност подсказва, че при толкова хора и страсти е редно да има и трупове. Вярно, не е съвсем съставомерна (както биха казали наказателноправните юристи)репликата му, но ако се пролее кръв, може и да стане.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова издаде заповед Столичната дирекция на вътрешните работи да предприеме всичко необходимо, за да не допусне сблъсъци. И призовава всички протестиращи да запазят спокойствие. Което е далеч по-умно от това да ги сравнява с Мюсюлмански братя. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък направо благодари на протестиращите за мирното протичане на протестите и за толерантното им държане.


Станат ли сакатлъци, отсега да е ясно, че виновни ще са не само тези, които дават парите, но и тези, които подхващат ей така екстремни мухабети. После виновна ще е пак полицията, която не успяла да разбере овреме какво става в главите на най-разпалените. И всички ще забравят, че Волен Сидеров призовава за налагане на ред с пищов на кръста и с палка в ръка, а Бойко Борисов прави аналогии с египетските кланета. Накрая ще излезе, че проблемът ще е само лингвистичен.


При такива лидери мутра да си в тази държава!

Facebook logo
Бъдете с нас и във