Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безнаказано търгашество с вота

Вълната от сигнали и жалби за нарушение в деня на вота продължава да залива държавното обвинение и МВР. Прокуратурата започна да публикува на сайта си в интернет списък със сигналите, по които са образувани проверки и досъдебни производства, и той набъбва с всеки изминал ден. Към 26 октомври (сряда) бройката на проверките и разследванията в цялата страна беше .... Всички преписки са за забранената от закона търговия с гласове, която попада в обсега на членове 167, 168 и 169 от Наказателния кодекс (НК)


Вече е произнесена и първата присъда. Тя е на районния съд в Плевен, който още в деня на изборите е осъдил на една година пробация и на 200 часа безвъзмезден труд в полза на държавата 35-годишен мъж, купувал гласове. Нарушението е засечено в село Ставерци, община Долна Митрополия, в деня на вота. Осъденият пазарувал гласове за общински съветник от листата на ДПС. Срещу него е било образувано незабавно производство. Присъдата е издадена и е влязла в сила миналата неделя вечерта. Не е известно обаче дали осъденият вече е започнал да бачка в съответствие с наказанието, или това ще стане след втория тур.


Прави впечатление, че по-голямата част от нарушенията на изборния закон прокуратурата води срещу неизвестен извършител. Друга особеност е, че преобладават полицейските проверки, за сметка на досъдебните производства, които са около една трета от общия брой на фиксираните нарушения, поне на този етап.


Това обстоятелство ни кара да припомним притесненията на главния прокурор Борис Велчев и на други важни фигури в съдебната система в навечерието на вота: че прокуратурата и МВР са с вързани ръце заради забраната за използване на Специални разузнавателни средства (СРС) при работата по сигнали за търговия с гласове. И водачът на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Вадим Жданович показа загриженост, че подобни престъпления се доказват трудно и призна, че няма истински доказателства за тях, въпреки общото впечатление, че са много. Според доклада на ОССЕ за първия тур на вота има множество обвинения, че малцинствата, особено ромите, са особено податливи на нерегламентирано влияние като купуване на гласове или за оказване на натиск.


Един от много фрапиращите случаи е този, при който кмет на с. Арчар, Видинско , се очертава да стане местен бабаит от ромски произход с атрактивното име Ромео Митков, който бе арестуван шумно в акцията на полицията, озаглавена Лихварите. Докато се точи разследването срещу него, вместо да бъде прибран на топло, Ромео вероятно ще се намърда в кметския стол, защото ще се яви на балотаж с човека на БСП, пред когото води убедително. И това е съвсем обяснимо, като се има предвид колко местни жители имат да му връщат пари...


И сега, както и на предишните избори основният контингент, сред който действат търговците на гласове, са хората в т. нар. неравностойно социално положение. Един такъв случай от началото на изборната кампания показва, че изобретателността на престъпниците няма граници. Двама арменци на име Ашот Погосян и Карен Алексаняни, и четирима българи, били задържани в горнооряховското село Крушето, след като влезли в местната бакалия и поискали от продавача да им даде тефтерите с вересиите. Те избрали няколко човека от поменика с борчлиите и заявили, че ще им платят вересиите. Продавачът трябвало да им даде адресите на задлъжнелите. Той обаче тайно се обадил в полицията и ченгетата задържали двамата арменци и българските им съратници в бакалията. Полицията се похвали, че е разбила нова схема за купуване на гласове. В момента тече разследване, обясниха прокурори, тъй като все още не било установено за кого от кметовете искали да купят гласове арменците. Смята се обаче, че ако полицията бе оставила търговците да се срещнат с длъжниците, обвиненията щяха да бъдат доказани по-лесно.


Според данни от разследването диапазонът на стоките, предлагани в натуралната търговия с гласове на избирателите, е бил доста широк и варира от дърва до хранителни продукти от първа необходимост. Прословутите капачки за буркани вече не са на мода - вероятно защото хората в малките селища трудно придобиват нещо за затваряне с тях. Говорителят на кюстендилската прокуратура Галина Димитрова съобщи, че в момента прокурорите работят по сигнали за предлагане на сирене, на пари и за раздаване на попълнени бюлетини. Възрастни хора от селища в района получили по два килограма сирене. Друг сигнал бил свързан с това, че бивша кметица на с.Коняво, под предлог че организира погребение на жител от селото, извършвала предизборна агитация в секционната избирателна комисия. Но прокурорката уточни, че районната прокуратура не е установила престъпление по повод на нито един от подадените сигнали и по всички тях са издадени постановления за отказ за образуване на наказателно производство.


В лясковското село Мерданя на един от кандидатите за кметове били предложени 1000 лв. и безплатна почивка на море, за да оттегли кандидатурата си и да не пречи. Той не мислил дълго и приел. В съседно село пък преди изборите част от пенсионерите се сдобили с безплатни карти за пътуване с междуградския автобус до съседните градове Лясковец и Горна Оряховица. Във Велико Търново кандидат за общински съветник завел 20-ина от съкварталците си и на театър, а други съседи поканил да отидат да му правят компания на футболен мач. В почивката между двете полувремена дръпнал кратка реч, в която обяснил на компанията какво ще направи, ако стане общински съветник, и небрежно им раздал ей така да си имат екземпляри на листата, в която бил включен...


Мнозина гледаха на изборите като на тест за политическата стабилност на страната и се очакваше най-сетне да бъде пресечена търговията с гласовете на обеднелите българи. Но това така и не се случи, не става така лесно и бързо по нашите ширини. (sect;22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във