Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЕЗОБРАЗИЯТА В ЗДРАВНАТА РЕФОРМА ВЗЕХА НОВА ЖЕРТВА

Състав на Старозагорския окръжен съд осъди на една година условно и лиши от лекарски права за същия срок д-р Веселин Попов, завеждащ Неврохирургично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Стара Загора. Присъдата бе прочетена във вторник (23 януари), а самото дело се влачи точно... една година и единайсет месеца. Според обвинителния акт, на 25 февруари 2005 г. д-р Попов е взел подкуп от 380 лв., за да постави мозъчна клапна система на своя пациент Тодор Пенчев и трябва да бъде съден по чл.302, т.1 и 2 във връзка с чл.301, ал.1 от Наказателния кодекс - подкуп, поискан и взет от лице, заемащо отговорно служебно положение, за извършено от него действие по служба. Престъпление, което се наказва с лишаване от свобода за срок от три до десет години, глоба от 20 000 лв. и лишаване от правото да упражнява професията си.
На предпоследното заседание по делото, проведено на 27 март 2006 г., съдът разпита изпълнителния директор на старозагорската Многопрофилна болница за активно лечение д-р Катя Бекярова и д-р Анчо Димитров, началник на Оперативен блок и на Първо неврохурургично отделение. От техните показания стана ясно, че абсурдите на здравната реформа край нямат: ако по време на операция се наложи ползването на консуматив, който не се плаща на болницата от НЗОК, той се заплаща от пациента. А пък хирурзите изобщо не са длъжни да отбелязват в протокола за операцията употребата на въпросния консуматив.
В случая, според свидетелските показания, дадени от колеги на подсъдимия, става дума за следното: д-р. Веселин Попов е купил мозъчната клапна система от Швейцария с лични пари, тъй като Здравната каса не осигурява средства за подобни консумативи, въпреки че от тях периодично има нужда.
Във вторник (23 януари) прокурорът по делото поиска д-р Попов да бъде признат за виновен и да бъде наказан с минималната присъда, предвидена в НК: лишаване от свобода за срок от три години. Съдът обаче не се съгласи с обвинението и санкционира неврохирурга с една година затвор условно и го лиши от лекарски права за същия срок.
След края на делото адвокатът на д-р Попов - Румяна Бечева, заяви пред Параграф 22, че ще обжалва присъдаТА пред Пловдивския апелативен съд в законоустановения срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във