Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЕЗОБРАЗНО

Тази седмица в две заложни къщи във Варненска област бяха намерени стотици дебитни карти, по които са превеждани социални помощи или пенсии. Те са оставят там като залог за обезпечаване на взет заем. Лихварите са били привикани на разпит, но публично са съобщени само инициалите им. Скандалното в случая е, че те се оказали кандидати за общински съветници. По тази причина след разпита са били освободени, защото по закон по време на избори кандидати за общински съветници или за кметове не могат да бъдат задържани. Според сигналите, подадени в полицията, част от хората, заложили дебитните си карти, са били агитирани да гласуват за определена партия. Не се уточнява за коя, но това едва ли е от съществено значение - може да е всяка.


В друга част на страната пък мъж, арестуван в полицейска акция, назована Лихвари, се оказал кандидат за селски кмет. На трето място в държавицата цяла група престъпници, заловени в също такава операция, до един се оказаха в листите за общински съветници...


Тези шокиращи факти показват, че още преди следващите избори законът трябва да бъде променен така, че подобни безобразия да не се случват повече. Няма никаква логика в това да не подлежат на наказателно преследване хора, които имат мерак да станат кметове или общинари, но все още не са такива. Но подобни случаи показват също и какъв е моралът на партиите, които лансират кандидати с криминални изяви. Впрочем, що се отнася до морала по време на избори, важна е максимата на йезуитите - целта оправдава средствата. Или по-точно нейният изроден на родна почва вариант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във