Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Безпаричие спира ГДБОП на прага на МВР

Пътят за дългоочакваното завръщане на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" между стените на вътрешното ведомство беше разчистен. В деловодството на парламента постъпи проектозаконът на ГЕРБ за изменение и допълнение на действащия Закон за МВР. Променен е чл.38, където вече са описани четирите главни дирекции на вътрешното министерство, сред които е и ГДБОП. Антимафиотите ще изпълняват познати задачи - от борба с наркотрафика, пране на пари, трафик на културно-исторически ценности и прочие до борба с корупцията. С последната те бяха натоварени и досега като агенти от Държавна агенция "Национална сигурност", но резултати така и не постигнаха. Остава надежда все пак, че с връщането си под шапката на МВР антимафиотите ще погнат всички корумпета - от ниските нива до най-високите върхове на държавното ръководство.

Триумфалното завръщане на антимафиотите в МВР обаче ще е придружено с тежки гърчове, които са признак на една от най-жестоките болести на епохата. Не говорим за ебола, нито за червен вятър -  името й е безпаричие. Отсега е ясно, че МВР вече е на легло, тъй като недостигът в бюджета му гони 200 млн. лева. Това на практика означава, че служителите му няма да могат да вземат заплати, ако кабинетът не намери пари. Никак не е успокоителна новината, че премиерът Бойко Борисов бил пратил емисари в Брюксел, белким изпросят някое и друго евро. "Изпратил съм пет-шест министри в Брюксел, неспасяемото да се спаси. Ще го ударим на молба е най-точната дума. Ще обясняваме на какъв хал сме. Ако проявят непроявявана досега добрина и човещина към България, дано да успеем", заяви той.

Очевидно преместването на ГДБОП няма да стане толкова бързо, колкото им се иска на управляващите от ГЕРБ. Брюксел я даде, я не даде пари, а до края на годината има месец и нещо. С други думи, става дума за пожарна ситуация, при която ще се спасява най-необходимото. На този етап това е самото министерство със сегашния му личен състав и щат, определен от сега действащия закон. А в него ГДБОП не съществува...

Антимафиотите фигурират (буквално и иносказателно) в ДАНС, където бюджет за тях има. Както е известно, моделът "Йовчев - Бисеров" ги прати в агенцията, но им напълни джобовете с тяхната част от бюджета на вътрешното ведомство, за да могат да продължат работата си в ДАНС. Там нямаше предвидени пари за сливането на двете структури. При сегашната реформа "иди ми - дойди ми" това обаче със сигурност няма да се случи, тъй като по-голямата част от парите на антимафиотите са похарчени, макар и неизвестно за какво, ако се имат предвид резултатите от работата им в агенцията. Това на практика означава, че церемонията по посрещането им във вътрешното министерство ще се отложи с някой и друг месец, докато не бъде гласуван новият републикански бюджет.

Има и още един тънък момент - освен този, че в момента и МВР, и ГДБОП ни лежат като Миле Попйорданов от онази песен. Политическият елит също боледува - него пък го друса коалиционна треска. Ако утре патриотите се запънат и катурнат кабинета, нито бюджет, нито пари от Брюксел, нито хапче против настинка ще види скоро държавата. Но дори "Патриотичен фронт" да не стори това, пак трябва технологично време, за да се превърнат проектозаконите в действащи нормативни документи.

Първо трябва да се сформират комисиите в парламента, сред които и комисия по вътрешен ред и сигурност, която да изчете проекта на ГЕРБ, да го гласува и да го вкара в парламентарната зала. Там пък депутатите трябва да разгледат текстовете на първо и второ четене и чак тогава да бъдат гласувани. В такъв случай изниква въпросът - ще стигне ли времето на народните представители да обсъдят най-напред рамките на бюджета за 2015 г., а след това изръшкат депозираните в деловодството на НС проектозакони до коледните и новогодишните празници? А те са в унисон с народната традиция - десет дни яли, пили и се веселили...

Утехата е, че през това време ще продължат пазарлъците кой да поеме ръководството на ГДБОП - те, казват, вървят и в момента. Слуховете сочат, че начело на тази дирекция ще бъде сложен човек отвътре - по-скоро от бившите, отколкото от сегашните антимафиоти, преименувани в агенти. Обяснението е простичко - повечето неудобни на модела "Йовчев-Бисеров" антимафиоти бяха разчистени. Те бяха прекарани с теста, на който се явиха всички бивши служители на ГДБОП. Тези, които все пак минаха през цедката, с добра дума бяха натиснати да излязат в пенсия. 

Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров със сигурност няма да може да се върне на бял кон в министерството. Покрай образуваното срещу него разследване за подкуп в особено големи размери отпреди десетина години антимафиот № 1 се раздели с достъпа си до класифицирана информация, а това пък автоматически му реже пътя към каквато и да е работа с подобни данни. Флоров обаче има своите заслуги към предишното управление на ГЕРБ и навярно по тази причина се появи слух, че по искане на транспортния министър Ивайло Московски бившият антимафиот щял да оглави скандалната Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Не така обаче стоят нещата около заместника на Флоров Валентин Цоновски - бившия шеф на отдел „Антитерор" в ГДБОП, когото в началото на тази година вътрешният министър Цветлин Йовчев изпрати в пенсия. Изненадващо, когато служебният МВР шеф Йордан Бакалов пое кормилото на ведомството, Цоновски беше върнат на работа в дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност“. Това изглежда подходящ трамплин за скок към креслото на директор на ГДБОП, а защо не и като заместник главен секретар на вътрешното министерство, какъвто беше преди и Флоров. Бившият вътрешен министър и сегашен заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов едва ли ще изтърве възможността да сложи свои верни другари по възловите места в министерството, където така и не успя да се върне на бял кон.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във