Параграф22 Weekly

§22 Анализи

BG-АПОКАЛИПСИСЪТ ПО СТАДИОНИТЕ: ЗА ВСЯКА РАБОТЕЩА КАМЕРА ПО ТРИ СТРОШЕНИ ГЛАВИ

Екзалтация, бомби, кръв и смърт - това е жестоката действителност по футболните стадиони, които се превръщат в бойни полета на разярени хулигани. Бомби, факли и димки съпътстват всяко футболно дерби или по-важен мач на отборите ни в европейските турнири.
Едва започнало новото футболно първенство - и родните хулигани побързаха да напомнят за себе си. В дербито между отборите на ЦСКА и Локомотив Пловдив на 13 август фен от агитката на пловдивския отбор удари с камък полицай. Привърженикът беше разпознат и арестуван, а впоследствие и осъден по бързата процедура. Той ще плати глоба и ще положи общественополезен труд.
Дисциплинарната комисия към БФС, без да се двоуми, особено използва случая, за да накаже пловдивския тим да рита два домакински мача пред празни трибуни. И тъкмо вярата в правораздаването взе да се съживява, изпълкомът на БФС реши да отмени това наказание, защото доказателствата, представени от дисциплинарната комисия, били малко.
Само седмица след отмяна на наказанието в Пловдив отново се стигна до сблъсък, този път между феновете на Ботев и... пак на Локомотив Пловдив. На 26 август, точно два часа преди срещата, на кръстовището на улиците Гладстон и Авксентий Велешки в центъра на града на Тепетата около 500 души от двете агитки си хвърлиха як тупаник.
Полицаите реагираха мигновено и успяха да разделят феновете. Въпреки това пострада полицай, който е настанен в болница с комоцио и контузна рана по главата. Фенове са пребили и 54-годишен пловдивчанин, който случайно се оказал там с колата си.
Равносметката е, че 17 души са в ареста. Срещу всички тях са образувани бързи полицейски производства. Част от побойниците отнесоха само глоби, други пък ще полежат няколко дни в полицейските арести. А трети бяха осъдени на общественополезен труд.
...А народът сякаш беше забравил най-черните дни във футболната ни история.

Убийството
На 15 октомври 2000 г. е поредното дерби между вечните врагове - Левски и ЦСКА. В подстъпите на националния стадион Васил Левски двете враждуващи агитки се засичат. След разменени псувни и юмручни схватки хулиган хвърля бомбичка, която се взривява върху гърба на 30-годишния Младен Младенов, седнал в кафене на бул. Патриарх Евтимии. За смъртта на Младен и за хулиганско поведение на подсъдимата скамейка са изправени Християн Петков-Чочо и Ивелин Николаев-Черупката.
Обвинителният акт разкрива последователността в действията на хулиганите. Часове преди футболната среща Черупката измайсторил пет бомбички, като смесил миниум, бял бронз и камъни. Обвил ги във фолио и плътно ги облепил с лейкопласт. Скрил ги под парното в жилищна кооперация на бул. Васил Левски, преди да влезе на стадиона. Чочо също бил снабден със самоделка, направена от същите материали и облепена с черно тиксо. След края на дербито двамата левскари заедно с още няколко свои авери тръгнали след привържениците на червения отбор. По-късно се разразила схватката, завършила с трагичен край.
На 9 февруари 2004 г. Софийският градски съд обяви за невинен Чочо, въпреки че в дома му бяха открити самоделни бомбички. Година по-късно Софийският апелативен съд също прие, че липсват доказателства за вина на Християн Петков-Чочо както за смъртта на Младенов, така и по обвинението в хулиганство. Двете съдебни инстанции отървават Чочо от решетките.
Драмата с Гергана Орлова
В историята на червената агитка също има трагични моменти. На 27 август 2003 г. на футболната среща между ЦСКА и турския тим Галатасарай Евгени Илиев хвърля мощна бомбичка в сектор Г. Самоделното взривно устройство се удря в един от транспарантите и се взривява на сантиметри от главата на Гергана Орлова. Момичето пада, обляно в кръв и разкъсано ухо. Получава мозъчен кръвоизлив с опасност за живота. За щастие Гергана оживява, но психологическите травми остават огромни.
Изправеният пред съда Илиев е признат за виновен от състав на Софийския районен съд с председател Иван Колев и на 17 май 2005 г. му е наложена условна присъда от две години и шест месеца. Присъдата е с тригодишен изпитателен срок и 15 000 лв. обезщетение на жертвата. И този грешник не попада зад решетките.
Законът за футболните хулигани
Ескалацията на насилието по стадионите доведе до спешно приемане на Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия (т.нар Закон за футболното хулиганство), който влезе в сила от 30.11.2004 година.
Строго се забранява внасянето на сигнални ракети, светещи тела и пиротехнически средства, както и употребата на алкохол. Законът дава и дефиниция на термина футболно хулиганство - това е използване на ругатни и вулгарни изрази и жестове; предизвикване, участие в сбивания, нахлуване на спортния терен и т.н.
За провинилите се обаче наказанията не са особено строги. Грозят ги престой до 25 денонощия в близкото РПУ и глоба, безвъзмезден труд в полза на обществото и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина. Наказанията се налагат много бързо - дори и за 24 часа, от съдия от районния съд по предложение на полицията и прокуратурата (чл. 22 от Закона за футболното хулиганство). Въпреки предвидените санкции обаче хулиганите масово продължават да пълнят трибуните с множество факли, димки и бомби и да не спазват закона.
Доказателство за това видяхме съвсем наскоро по време на двубоя от втория предварителен кръг на шампионската лига между отборите на Левски и грузинския Сиони. В началото на второто полувреме върху главите на полицаите се изсипаха 10 бомбички и десетки факли, хвърлени от малка групичка от 30-ина ултраси в сектор Б. Огнената канонада рани 15 служители на реда и за малко не отстрани Левски от европейските турнири.
След края на инфарктния мач се заговори отново за промяна в закона. Нужен е нов нормативен акт за футболното хулиганство, който да предвижда по-жестоки санкции и да премахне всички рецидивисти от стадионите ни, заяви изпълнителният директор на Левски Наско Сираков.
Засега в действие обаче остава старият закон от 2004 г., според който до края на юли тази година 16 души са осъдени да не посещават стадионите. А всеки, посегнал на ченге, което охранява футболна среща, го очаква затвор. Ако нанесената телесна повреда е лека, наказанието е до три години затвор, ако е средна - от три до десет години, а при тежка травма - наказанието е от пет до петнайсет години зад решетките (чл. 131, ал.1, т.1 от Наказателния кодекс).
Въпреки желанието на МВР да овладее хулиганството и появата на закона хулигански изцепки могат да се видят на всеки мач. Остава непостижимo сякаш и заявеното намерение да не се допускат провинилите се привърженици на следващите двубои. Така, пет години след като бе обвинен за убийството на Младен Младенов, в сектор Б на мача Левски - ЦСКА на 11 септември 2005 г. се оказва не кой да е, а Християн Петков - Чочо. Със счупена седалка в ръце той взе участие в масовия бой между сините фенове и полицията. Единственото радостно в случая е, че от миналата година функционира национален информационен център за футболните хулигани. Системата съдържа черен списък на най-опасните запалянковци и който попадне вътре, няма да може да присъства на мачове в България и чужбина.
Видеозаписът като доказателство
Пробойна в правораздаването ни създава и фактът, че видеозаписът на трибуните не се приема като доказателство по образувано на дело.
В чл.29, ал.1 от футболния закон се казва: За установяване извършването на противообществени прояви по този закон или на престъпления от общ характер може да се използват и видеозаписи, направени при провеждането на спортното мероприятие. Но това не означава, че записът може да се използва в съдебната зала. Той служи, казано най-общо, само за разпознаване или за установяване на хулиганите по терените.
И заради това идеята за признаване на видеоматериалите като доказателство в съда обединява пазителите на реда и футболни ръководители. Изразяват го единодушно МВР, БФС и Държавната агенция за младежта и спорта.
В декларация на БФС се изисква легализация на използването на фотоснимки за доказателствено средство в рамките на Закона за опазване на обществения ред. Рядко срещаното единомислие на тези власти заслужава да бъде подпечатано с допълнение към закона за футболните хулигани, даващо зелена светлина на видеозаписа като доказателство.
В декларацията се изисква също и осъществяване на целенасочена дейност от страна на органите на МВР за недопускане и разкриване на извършителите на правонарушенията, свързани с провеждането на футболни срещи. От своя страна БФС обеща да даде по-големи правомощия на стюардите, внедрени сред тълпите от фенове. Те би трябвало да минават през специално обучение и да съдействат по-усилено на полицията.
Заговори се и за внедряването на специални агенти в секторите за публиката, които ще следят поведението на агитките отвътре и ще насочват униформените към най-активните хулигани. Тогава охраняващите ще нахлуват в сектора с ясно определена цел и ще респектират именно виновните лица. Така бомбаджиите ще бъдат своевременно залавяни. Тези мерки в комплект с признаването на видеозаписа като доказателство за извършеното престъпление биха могли да възстановят спокойствието по стадионите и ще върнат на трибуните хилядите обикновени почитатели на футболната магия. Така, както го направи Левски с влизането в Шампионската лига.

Facebook logo
Бъдете с нас и във