Параграф22 Weekly

§22 Анализи

BG-ДЕМОКРАЦИЯТА ИЗРАВНИ ПРЕЧУПЕНИЯ КРЪСТ И ПЕТОЛЪЧКАТА

От началото на прехода през ноември 1989 г. досега в България няма нито един осъден за пропагандиране на фашистки идеи, за разпространение на нацистка литература и за създаването на паравоенни неонацистки структури. Така, както няма нито един осъден за проповядване на комунистическа идеология, за открито възпяване на Ленин или Сталин и за регистрирането на най-различни комунистически партии и неправителствени организации с лява ориентация.

Преди няколко дни МВР почерпи Европейския съюз с радостна новина: за първи път (явно в многовековната история на България) служители на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Областната дирекция на полицията (ОДП) - гр. Пловдив, са разкрили неонацистки сайт в българското ИНТЕРНЕТ пространство и са задържали двамата му автори - 21-годишния Светлозар Янков и неговия приятел - 19-годишният Ивайло М., чието пълното фамилно име все още не е известно.
Според пресцентъра на МВР антимафиотите попадат на неонацисткия уебсайт в началото на декември 2006 г. по сигнал от неназован източник и след едномесечна упорита работа, на 20 януари (миналата събота), авторите на сайта са арестувани. В съобщението на ведомствения пресцентър се казва още, че ИНТЕРНЕТ страницата (с адрес www.za-bulgarina.hit.bg) се отваря с тематичен фотомонтаж - герба на България, потъпкан от нацистки орел, и българското знаме с изобразен върху него пречупен кръст - символ на нацистка Германия. А в сайта могат да се прочетат биографиите на Адолф Хитлер и на почти всички по-първи люде от неговото обкръжение, както и множество ксенофобски и расистки пропагандни материали.
При обиските в домовете на Светлозар и Ивайло са били иззети компютърни системи, компактдискове (сред които и CD-та с германски военни маршове от Втората световна война) и доста книги, чиито корици са украсени с пречупени кръстове: Българска национал-расистка армия, Българска военна доктрина, Убий и бъди убит и т.н.
Открити са още цяла камара снимки, на които се вижда как обръснатите до голо членове на въпросната неонацистка група, облечени в камуфлажни униформи, нанасят побой на мъже от ромски произход. А върху други фотоси пък е запечатана още една патриотична проява: униформени скинари позират пред паметника на Васил Левски в Карлово, изпънали ръка в традиционния нацистки поздрав.
В хода на полицейската разработка е установено, че изработването и поддържането на неонацистката ИНТЕРНЕТ страница е дело само на Светлозар Янков и Ивайло М. По данни на МВР двамата членуват в карловската неонацистка организация, а освен с подвизите си на идеологическия фронт Светлозар Янков е известен и с още две неща: той е син на бивш служител в бившата Държавна сигурност, а на миналогодишните президентски избори е бил председател на секционна избирателна комисия като член на Атака.
По данни на Пловдивската окръжна прокуратура по случая е образувано досъдебно производство, а срещу Светлозар Янков и Ивайло М. са повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс: чл.108 - за проповядване на фашистка идеология и опетняване на герба и знамето на България, и по чл.162 - за участие в организирана група, която проповядва или подбужда към расова и национална вражда или омраза, както и към расова дискриминация. Ако вината им бъде доказана, двамата могат да получат най-много по три години затвор.
С това хубавото около разбиването на първия неонацистки сайт в историята на България приключва, за да дойде ред на тежките подозрения, че цялата тази галимация едва ли ще доведе до влезли в сила осъдителни присъди.
Няколко часа след арестуването им Светлозар Янков и Ивайло М. са освободени, защото според Пловдивската окръжна прокуратура двамата не са извършили тежки умишлени престъпления и затова задържането им под стража не било необходимо.
След това стана известно, че сигналът за идеологическите подвизи на двамата карловци не е постъпил в ГДБОП от Националната служба за сигурност (НСС), въпреки че според Закона за МВР две от най-главните задачи на НСС са:
- защита на националната сигурност на страната от действията на чужди специални служби, организации и лица, насочени срещу националните интереси, и
- установяване и неутрализиране на деструктивни процеси, застрашаващи установения конституционно държавен ред, единството на нацията, териториалната цялост и суверенитета на държавата...
Нещо повече. Само ден след приключването на успешната операция на ГДБОП и на ОДП-Пловдив гръмна вестта, че Светлозар Янков бил стар познайник на полицията, защото през последните две-три години карловските ченгета няколко пъти го... предупредили да престане с нацистката пропаганда.
По какъв начин ще се развие досъдебното производство срещу Светлозар и Ивайло не е трудно да бъде прогнозирано: дори двамата да бъдат признати за виновни, най-много българската Темида да стовари върху им я няколко месеца пробация, я административна глоба по чл.78а от Наказателния кодекс. И това никак не е случайно, защото открай време МВР и държавното обвинение се правят на разсеяни, щом стане дума за разпространяването на неонацистка пропаганда, за скинарски сборища или за патриотични походи и поклонения.
Поне засега не са известни причините, но от демократичните промени насам няма нито една влязла в сила присъда за разпространяване на нацистка литература, за организиран скинарски погром в циганска махала или за убийството на ром, само заради неарийската му кръв.
Нещо повече, т. нар. компетентни органи прекрасно знаят, че между класическите неонацистки скинарски организации на Запад и т. нар. патриотични организации в България няма никаква разлика. И още: че нашите, досущ като съмишлениците си в Обединена Европа, през седмицата трупат мускули в собствени фитнес зали, а през уикендите усъвършенстват бойната си подготовка по... българските стадиони или в градинките и улиците около тях. Било в преки схватки с колегите от вражеската агитка, било чрез идеологическо превъзпитание (с боксове, бухалки и ножове) на първите срещнати цигани, араби или цветнокожи емигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във