Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бягане с препятствия за подсъдими и репортери

Тази седмица из кулоарите на Софийския градски съд (СГС) беше истинско вавилонско стълпотворение от общественозначими дела. В съдебните зали и из кулоарите на Съдебната палата човек спокойно можеше да се сблъска в буквалния смисъл с повечето от най-видните клиенти на Темида. Сред знаковите фигури изпъкваха имената на енергийния бос Христо Ковачки, ексшефката на приходната агенция Мария Мургина, бивши министри като например Раиф Мустафа, ексшефа на Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото. Димитров прекара най-много време в съда, тъй като заседания по неговите прословути дела бяха насрочени в четири дни от седмицата.
Своеобразният маратон в Съдебната палата се увенча с втора присъда по мегаделото срещу Марио Николов за източването на програмата САПАРД. Състав на СГС, воден лично от неговия председател Георги Колев, произнесе в сряда (30 юни) присъди и по второто дело от аферата с европарите. Според обвинението Николов - чрез верига от лица и фирми, неправомерно е получил солидната евросубсидия, като във фактурите стари машини за месо са били представени за нови. По този начин са били получавани неправомерно евросредства, а в схемата участват собственици на различни предприятия.
Бизнесменът Николов бе осъден на 12 години затвор при първоначален строг режим. Съдът го призна за виновен и за ръководене на организирана престъпна група, която по незаконен начин е придобила 7.5 млн. евро от САПАРД. Съпругата на Николов Мариана също бе призната за виновна и бе осъдена на пет години затвор. Други от участниците в аферата - Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Лазарина Георгиева и Иван Иванов, бяха осъдени на по 10 години затвор и конфискация на половината имущество. Тригодишна условна присъда, с петгодишен изпитателен срок получи Григор Главев. За всички осъдени бе постановена конфискация на половината им имущество. Те няма да могат да заемат държавни постове и да кандидатстват за финансиране по европейски програми за срок от три години. Освен това наказаните трябва да платят разноските по делото, които са 16 000 лева.
Николов, Шаркова и Главев следва да платят и по граждански иск на фонд „Земеделие за 2 925 328 лв., плюс лихва от 860 429 лв. и държавна такса над 150 000 лева. Оправдани изцяло по всички обвинения бяха Радмил Петров и Петя Хаджииванова.
Четенето на присъдите продължи около 45 минути и бе изслушано със стоическо търпение както от подсъдимите, така и от присъстващите в залата поне петдесет репортери. Фотографите не бяха допуснати вътре по изричното желание на Николов и неговата защита.
След произнасяне на присъдата Николов не пожела да коментира съдебния акт. Искам охрана!, бяха единствените му думи при излизането от зала 14 на втория етаж на Съдебната палата. След като бе заслепен от светкавиците, Николов с мъка проби плътния кордон, образуван от представителите на четвъртата власт, и тръгна почти на бегом да търси авариен изход към най-близкото стълбище. Тълпата от фотографи, оператори и репортери атакува бизнесмена с настървението на рояк марокански скакалци. Напразно. По време на екшъна един от по-ниските репортери - поради ограничената си видимост, се блъсна в една от мраморните колони, друг се препъна, трети закачи с камерата стена, чуха се охкания и пъшкания. Но, слава Богу не се стигна до по-сериозни контузии. Но въпреки всички усилия никой не успя да изкопчи нито дума от осъдения месарски бос. С помощта на няколко здрави момчета от съдебната охрана той се измъкна безмълвен от желязната репортерска хватка.
Миналата седмица по време на пледоариите Марио Николов прогнозира, че ще бъде осъден. Той помоли председателя на съдебния състав Георги Колев да не позволява друг извън залата да произнася присъдата. По думите му обществено-политическият натиск по делото е прекалено голям. Николов се обяви за жертва на държавата. Обвини и журналистите, че не са прочели и ред от делото, но са го обявили за престъпник, и едва ли не те са виновни за присъдата му. Явно бързо е забравил как в началото ги канеше я в някоя от залите на хотел София или в пресклуба на БТА на сокове и пасти...
За разлика от Николов, наблюдаващият делото прокурор Андрей Андреев бе по-сговорчив. Той заяви, че първо ще се запознае с мотивите на съда, а после ще прецени дали да протестира срещу оправдателните присъди на двама от подсъдимите. Цялото съдийско решение по закон може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд (САС). Адвокатът на Марио Николов Менко Менков обаче няма колебания: Вече съм написал жалбата, заяви той пред журналистите.
Като странна определи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов присъдата на бизнесмена още същия ден. Странно е, че Николов е осъден без съучастник. Недейте да мислите, че организирането на такава престъпна схема може да осъществи само един човек, каза министър Цветанов, явно визирайки оневиняването на Людмил Стойков. В края на март Николов бе осъден на 10 години лишаване от свобода за прането на същите тези 7.5 млн. евро от САПАРД, докато съпроцесникът му Людмил Стойков бе напълно оправдан.
Разплитането на тази афера започна след сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през 2007 г., че у нас действа престъпна група Николов - Стойков, която се ползва от политически чадър и придобива незаконно средства от европейските програми. След прочитането на присъдата от прокуратурата обявиха, че група Николов-Стойков не съществува.
Други подсъдими по т.нар. знакови дела имаха повече късмет. Така стана със споменатия по-горе бивш заместник- министър на МВР Раиф Мустафа и с бизнесмена Росен Маринов. Двамата бяха обвинени, че са опитали да подкупят бившия директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. Бизнесменът Росен Маринов бе показно арестуван на улицата миналата пролет от маскирани служители на ДАНС, ръководени от заместник градският прокурор Роман Василев. Маринов бе нарочен, че е предложил подкуп на Димитров, а посредник в схемата бил заместник-министърът Мустафа, с когото се познавали от години. Срещу сумата от 150 000 лв. шефът на ИАРА трябвало да оттегли жалба, подадена във ВАС за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Росен Маринов Автоинженеринг холдинг груп ООД. По това време Марин Димитров още не е бил шеф на ИАРА. След като заел тази длъжност, той спрял изпълнението на всички обществени поръчки заради липса на финансиране. Росен Маринов обжалвал пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и спечелил. На свой ред Димитров пуснал протест във ВАС срещу решението на КЗК.
Според мнението на магистратите доказателствата за корупция са непоследователни и противоречиви. Съдът намира, че показанията на служителя от ДАНС Юлиян Марков не подкрепят обвинителния акт с нищо, а насочвали към „политика в агенцията, която само може да буди притеснения. Според прокурорите по делото присъдата била изненадваща. Показанията на свидетелите били последователни и кореспондирали с приложените по делото специални разузнавателни средства. Прокуратурата застава изцяло зад твърденията на свидетеля Росен Димитров и присъдата ще бъде протестирана в законния срок.
Вероятно някои хора са имали интерес аз да бъда обвинен, коментира бившият заместник-министър Раиф Мустафа. По думите на другия оправдан, бизнесмена Росен Маринов, пък в случая е замесен част от кабинета на тройната коалиция.
Имах проблеми с Меглена Плугчиева, с Михаил Миков, с Димитър Ивановски, с Кирил Ананиев от бившето правителство. Всичките тези хора ми дължат пари до ден-днешен. Аз ще се постарая да се разбере тази поръчка за делото срещу мен откъде е направена, добави той. По думите на бизнесмена държавата все още не му е изплатила 1.6 млн. лв. за доставените от неговата фирма катери. Той смята да заведе дело срещу държавата, ако бъде оправдан и на следващата инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във