Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Библиотекарите" овладяват ГДБОП?

Войната между наркодилърите и антимафиотите става все по-мръсна

Задържането на 500-те кила кокаин на борсата в Слатина.
S 250 88cf0b70 5a05 4cfd 9e01 c2d0d35f0560
S 250 bb4a1b0d c566 4645 9840 b9fa4cf8a727
S 250 34a9e622 2fde 42c8 913f 5538557c65ff


Задкулисен кръг, близък до коалицията БСП-ДПС, която през 2014 г. се опита да овладее възловата ДАНС с цената на скандални назначения, си отваря вратичка, за да влезе в другата по важност силова структура ГДБОП.


Антимафиотската дирекция бе "отключена", след като шефът й Ивайло Спиридонов подаде оставка във връзка със задържането на началниците на отдела и сектора за борба с наркоразпространението в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков.

Главата на Спиридонов бе поискана лично от премиера Бойко Борисов, който аргументира оставката с безкомпромисното намерение да се изчисти името на службата. Така на дългогодишната топла връзка между някогашния главен секретар на МВР Борисов и доктор Рос, както той приятелски наричаше Спиридонов, беше сложена точка.

Въпросът е дали наистина цената е почистването на къщичката на ГДБОП, или Борисов е бил принуден да се реши на такава стъпка. Освен обяснимата на пръв поглед причина с ареста на двамата антимафиоти, оставката на Спиридонов се случва на фона на поредицата от скандални записи и снимки, свързани с премиера. А те свидетелстват, че някой упорито се опитва да запали чергата под краката му. 

Другата паралелно развиваща се история е за 327-те кила кокаин, задържани през май в "Студентски град". Експертното мнение е, че депонирането на такова количество кока в столицата не е възможно без съответен чадър от службите в интерес на някакви задкулисни игри с политически оттенък.

Кръгът, който най-вероятно ще овладее и ГДБОП, е известен като "Библиотекарски", повечето от чиито членове са намерили удобен пристан като преподаватели в в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Голяма главоблъсканица се заформи след ареста на шефа на отдела за противодействие на наркоразпространението в ГДБОП Цветан Методиев Панков и началника на сектора със същата насоченост Кирил Ванков при спецакция на дирекция "Вътрешна сигурност" на 26 юни т.г..

Те са обвинени за получаване на подкупи от групи за наркотрафик и наркоразпространители, получаванe на подкупи за неутрализиране на конкуренти на наркопазара у нас и предоставяне на предварителна информация за предстоящи действия по разследвания.

Първият пряк ефект от задържането на двамата антимафиоти бяха оставките на шефа им Ивайло Спиридонов и заместник-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев, бивш шеф на Дирекция „Разследване“ в Главна дирекция „Криминална полиция“.

Другият ефект ще се разсрочи малко във времето. След ареста на Панков и Ванков, МВР-шефът Мaринoв зaяви, чe e рaзпoрeдил нa глaвния ceкрeтaр нa МВР Ивайло Иванов по най-бързия нaчин дa получи aнaлиз нa oтдeл "Наркотици" и на дeйнocттa нa ГДБОП, зa дa мoжe c миниcтър-прeдceдaтeля дa ce взeмaт рeшeния кaкви кaдрoви прoмeни щe бъдaт нaпрaвeни. Маринов обясни, че това ce прaви, зa дa ce изчиcти имeтo нa останалите антимафиоти.

Историята сочи, че подобни анализи и чистки не свършват добре за антимафиотската служба. Особено след като в основата им са някои мръсни тайни. А в случая със задържането на Панков и Ванков става ясно, че са

оплетени интереси на конкурентни наркобосове

Срещу антимафиотите са дали показания "честни" наркодилъри, някои от които са свидетели на прокуратурата по дела срещу банди, ударени от ГДБОП. 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който ще прави политически проект с идеята да измести ГЕРБ, намекна че зад оставката на Ивайло Спиридонов се крие отговорът на различни въпроси от последните години. С характерния си мъгляв изказ той посочи: "Споделяше се, че се търси начин за елегантното отстраняване на сегашния директор Спиридонов от ГДБОП. Доколкото разбрахме от мотивите, които той изложи, той е бил в обсега на запознаване с предстоящата операция, което означава, че или нямат доверие на директора, или са имали предположение, че има някаква съпричастност към тези лица, към които се върви със съответната разработка".

Колкото и да е усукано по съдържание, в изказването на Цветанов можем да открием две предположения, които слагат Спиридонов на дузпата. Едното е, че той вече не се ползва с доверието на някои кръгове в държавата. А другото е, че по някакъв начин бившият вече шеф на антимафиотите е знаел за страничната дейност на двамата си подчинени.

Преди да се захванем с

главоблъсканицата какво всъщност се случва,

да припомним кои са хората, чиито глави отхвърчаха.

Най-изненадваща е оставката на заместник-главния секретар Георги Арабаджиев. Той е ченге от кариерата, заемал е ръководни постове в "Криминална полиция" и "Национална полиция". Има специализация в Европейската служба за борба с измамите "OLAF" и в Школата на италианската финансова полиция “Guardia di finanza”. Тоест - както се казва на професионален жаргон, Арабаджиев има експертизата да заема дори по-висока длъжност в йерархията на МВР

Такъв богат опит и способности притежава и антимафиот №1 Ивайло Спиридонов.

От 1996 г. до 2014 г. той преминава през всички нива в Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) – разузнавач в сектор „Убийства“, началник на същия сектор, началник на отдел „Криминална полиция“, заместник-директор, временно изпълняващ длъжността директор на СДВР. През лятото на 2014 г. Спиридонов е повишен от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев: едновременно става директор на Дирекция „Противодействие на криминалната престъпност“ в Главна дирекция „Национална полиция“ и заместник-шеф на самата дирекция.

През февруари 2015 г. Ивайло Спиридонов е назначен за директор на ГДБОП с личната благословия на премиера Бойко Борисов. За това свидетелства тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков. "Специално проведох два разговора с премиера за тази кандидатура и той даде одобрението си за нея", разкри тогава Вучков.

Сега и двамата висши полицаи от кариерата са вън от системата. Аут от играта са и двама антимафиоти, чиято работа през годините допринася за образа на ГДБОП като една успешна служба на МВР. И въпросът "Защо?" слага началото на голямата главоблъсканица.

Според държавното обвинение, шефовете на отдела и сектора в ГДБОП са в това положение, защото са осигурявали чадър на групи за разпространение и трафик на наркотици срещу пари. За целта били създали организирана престъпна група още през 2017 година.

"Престъпната организация е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано и през годините е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи", разкри говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Изнудваното "лице" е известният наркомафиот Росен Кръстев-Стъкларя,

който пъхнал белязаните 5000 лева в джоба на комисар Панков. Оказва се, че преди това той е пуснал и сигнал до отдел "Вътрешна сигурност" в МВР.

Стъкларя дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър над него от 2017 г. насам, като дори го предупреждавали за предстоящи арести и след което той бягал в Гърция. Доказателство за водените разговори били записките, които съпругата му водела, докато Кръстев разговарял на високоговорител с Панков по мобилния си телефон.

Росен Кръстев е бивш член на известната Банда на чуковете, която от десетина години е клиент на Темида. Сочените за нейни босове Христофорос Аманатидис-Таки и Христос Вартенян- Исуса бяха обвинени задочно, но делото срещу Таки бе прекратено, той беше свален от страницата за издирвани лица в Интерпол. Същата е участта и на делото срещу Ицо Исуса, който бе обявен за изчезнал. 

Бандата на чуковете обаче все още се влачи в съда, като един от свидетелите на обвинението е Росен Кръстев-Стъкларя, който топи антимафиотите Панков и Ванков, че им е плащал да ударят прекия му конкурент в наркобизнеса Габриел Боцев-Жабата.

На заседанието в спецсъда миналата седмица стана известно също, че показания срещу Панков и Ванков пред съдия са дали и други известни наркобосове. Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Златомир Запрянов, към чиято група Стъкларя се присъединил след стажа при Бандата на чуковете, пък разказали, че антимафиотите взимали пари от друг наркоиграч, за да го покровителстват. Прякорът му е Турчина.

Ето тук е необходимо хапче за главобол.

Защото се оказва, че Панков и Ванков хем са чадъросвали всички наркобосове срещу заплащане, хем същите тези наркобосове непрекъснато се влачат из съдилищата заради спецоперации на ГДБОП.

Ивайло Стойнов - Турчина, например, бе арестуван през ноември 2019 г. след оперативна разработка с фиктивна сделка за дрога, водена от агент под прикритие. Заедно с тартора в ареста влизат още 16 души от престъпната му структура. За този успех обществеността бе надлежно информирана от същата Сийка Милева, която по онова време беше говорител на спецпрокуратурата. 

Около ареста на Турчина научихме, че най-върлият му конкурент в бизнеса се казва Радмил Ранев - Ради Ланеца. Неговата структура обаче се оказа разбира три месеца по-рано - през август 2019 г., пак от антимафиотите в отдел "Наркотици". А тримата днешни свидетели на държавното обвинение - Радо Ланеца, Весо Паяка и Златомир Запрянов, се издирваха по разработката на Цветан Панков и Кирил Ванков.

"Цялостната картина не пасва - възкликна един от адвокатите на Панков по време на заседанието в спецсъда. - Приблизително 5000 лв. е заплатата на Цветан Панков. Участвал е в разбиването на групите както на Ланеца, така и на Росен Кръстев. След 30 г. служба да поиска и да приеме 5000 лв. от такова лице..."

Очевидно за някои картинката не пасва, но

за други всичко си е окей.

Според прокуратурата, отличеният с орден на Испания за противодействието срещу наркотрафика Панков е засегнал международния авторитет на страната ни, тъй като с колегата си Ванков са провалили "редица наказателни производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания", както заяви Сийка Милева. Тя уточни, че това е станало възможно, защото отделът и секторът в ГДБОП са контактна точка с европейските партньори.

Кариерните визитки на двамата обаче говорят за всичко друго, но не и за системно проваляне на български и международни разследвания.

Някой спомня ли си есента на 2016 г., когато столичното стъргало "Витошка" осъмна окичено с флайери, отпечатани на луксозна хромова хартия, от които грееха ликовете на десетина-петнайсет "бизнесмени с екзотични прякори" - Думпела, Гробаря, Боксьора, Ухото, Къцо, Бореца, Ланеца, Темерута, Бушона, Паяка, Телето, Късоръчко и т.н.?

Текстът по постерите обясняваше, че тези хора продават дрога и тровят българските деца повече от десет години. Уточняваше се също, че всички те парадирали с имената на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Георги Костов, Мишо Наумов и безпроблемно разпространявали наркотици в София, Елин Пелин, Пловдив, Варна,Сандански, Свиленград и Велико Търново. Първите двама в списъка са ясни - настоящият първи и бившият втори в ГЕРБ и в държавата. Георги Костов тогава бе главен секретар на МВР, а днес - председател на Агенция "Митници". А Мишо Наумов е шеф на отдел "Убийства" в Главна дирекция "Национална полиция" и Полицай № 1 на 2013 година.

През пролетта т.г. столичен седмичник тиражира информацията, че един от списъка - Радо Ланеца има протекция на високо ниво в МВР.

"Радмил Ланчето винаги е живял като баровец в София – твърдят запознати с житието на наркобарона – не излиза от клубовете, а полицията го пази. Чичо му е шеф на високо ниво в МВР”, се посочваше в публикацията. Според авторът ѝ, доказателство за това е че въпреки очевидните доказателства срещу групата, те са пуснати на свобода, а когато съдът гледа изменението на мярката им за задържане, се оказва, че са изчезнали документи по делото.

Любопитен детайл е, че служител с подобно име в структурите на МВР, посочено в антидрогарския флайер, съществува, при това на висок пост. Става дума за шефа на отдел „Престъпления срещу личността" в ГДНП Михаил Наумов. Способностите му бяха отбелязани от шефа на МВР Цветлин Йовчев, който лично му връчи голямата награда "Полицай на 2013 година" за разбиването на няколко групи за мокри поръчки.

Днес Йовчев, който някога описа депутата от ДПС Делян Пеевски като незаобиколим фактор в българската политика, и беше силов вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, е хоноруван преподавател в УниБИТ. Висше учебно заведение, създадено и управлявано от Стоян Денчев - депутат от листата на ДПС в 37-ото Народно събрание, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, вицепрезидент на групировката "Мултигруп. 

Що се отнася до Наумов, той е възпитаник на Средното спортно училище "Чавдар" на ЦСКА, а след това и в Централното спортно училище "Олимпийски надежди" по борба. През 1986 г. влиза в юношеския национален отбор,после в младежкия, а сетни и в мъжкия. След 10 ноември постъпва в Трето районно управление в столицата, в група "Охрана на обществения ред". През 1992 г. става младши районен инспектор, а през 1993 г. - помощник оперативен.

По същото време Васил Илиев, Пенчо Младенов и още няколко борци, също възпитаници на "Олимпийски надежди", основават групировката ВИС.

"Не знам защо започнаха да наричат тези хора "борци". Във ВИС имаше само няколко души, които са се занимавали с този спорт. Образът, който се наложи в общественото мнение за бореца, беше на дебеловрат мъж с ниско чело и къса подстрижка. Аз никога не съм изглеждал по този начин", припомня в интервю пред столичен вестник Наумов.

Неофициалната информация гласи, че кариерата на Наумов ще продължи нагоре и на високо - този път с подходящ пост в ГДБОП. С малко помощ от приятели, както се пее в песента на "Beatles".

Facebook logo
Бъдете с нас и във