Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Библиотекарският кръг" се разшири с агент №1

Традицията сегашните, а в перспектива бивши шефове на ДАНС да се включват в т.нар. библиотекарски кръг в сектора на сигурността е жива и укрепва. Натам сочи новината, че агент № 1 Владимир Писанчев вече е доктор на науките в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ), откъдето иде и наименованието на този тайнствен кръг. Писанчев е защитил дисертация на тема "Време и развитие на политиката в защита на класифицираната информация" и го е направил пред комисия, съставена от представители на Академията на МВР и на Военната академия.

Ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев словоохотливо рекламира новото попълнение на кръга. Дисертацията му е на много високо ниво, разбрах, че е имало доста добри отзиви от експерти от партньорски служби, обяви той в интервю пред информационен сайт тази седмица. Така Писанчев поема пътя на своя предшественик и бивш началник в ДАНС Цветлин Йовчев. Магистърът по икономика от Софийския университет и докторант в Академията на МВР от 2010 г. вече от три години е доцент в УБИТ. Докторската дисертация на Йовчев в университета, ръководен от Денчев , е на тема "Информационни аспекти на организационната култура на ДАНС като фактор на промените". Впоследствие става доктор по специалността "Теория на научната информация". Бившият агент №1 и вътрешен ексминистър чете лекции на магистри по две дисциплини в програмата "Стратегическо ръководство, духовност и лидерство" в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Според неофициална информация ментор на Йовчев е проф. Цветан Семерджиев, син на бившия шеф на Генщаба на Българската армия и бивш министър на вътрешните работи Атанас Семерджиев. Проф. Семерджиев е научен ръководител на бившия шеф на ДАНС в Института за научни изследвания към УБИТ.

Интересен факт е, че най-първите агенти в държавата се развиват научно под крилото на несменяемия ректор на УБИТ проф. Денчев, който някога беше част от прословутата "Мултигруп" и е изключително близък до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган още от ранните години на демократичния преход. Той също има спецзакваска - бил е директор по научните въпроси в Информационния център за трансфер на технологии "Информа", и заместник генерален директор на дружеството. Центърът впоследствие се разви в акционерно дружество със същото име, създадено не без помощта на проф. Богдан Угърчински - бивш служител от Първо главно управление на ДС.

Още по-любопитна ще е и реакцията на сегашния шеф на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред о.р. ген.Атанас Атанасов. Той е бивш началник на някогашната Национална служба "Сигурност". От доста време той твърди, че между сараите на Доган и УБИТ има топла връзка, и благодарение на "библиотекарския кръг" на отговорни постове в ДАНС и МВР се назначават хора на Доган. "Оня ден чух, че някой се е изказал по тази проблематика. Нито имам интерес, нито необходимите знания, за да бъда човек, който да кадрува в службите за сигурност", така проф. Стоян Денчев коментира този въпрос.

Струва си да припомним още един факт: през 2005 г. Денчев става почетен консул на Оман в България. Навярно с негово съдействие през 2006 г. Оман отпусна помощ от 300 000 долара за пострадалите от наводненията в България и още 380 000 долара за "Томбул джамия". Помощите са разпределени под контрола на тогавашния заместник-министър на външните работи Феим Чаушев и на заместник-министрите в Министерството за бедствия и аварии Делян Пеевски и Стоян Денчев. В началото на 2009 г. фонд, контролиран от султана на Оман, купува част от Корпоративна търговска банка. След като ГЕРБ спечели изборите през 2009 г., Денчев беше назначен за председател на надзорния съвет на държавната фирма със скандална слава "Информационно обслужване"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във