Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Биг Брадър в кабинета Борисов

Царят е гол! А цар на подслушването е бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Това е зарядът на бомбата, хвърлена в четвъртък (25 април) от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Месец след като беше обвинен по три текста в Наказателния кодекс, а шефовете в ГЕРБ го насочиха, че поръчката е на БСП, Найденов контраатакува. Обаче не БСП, а Цветанов. И заяви, че почти всичко в сигнала, който внесе в прокуратурата червеният лидер Сергей Станишев, е вярно.


Обикновено разкритията, че управляващи подслушват опозицията, предизвикват скандал. Мирослав Найденов каза и това, но признанието му този път бледнее пред тоталния Биг Брадър, прилаган спрямо свои. Всички в кабинета на ГЕРБ били наясно, че телефоните им са закачени, но вместо да изпадат в параноя, приемали това като неизбежна част от властовото си битие - ослушвали се, пазели се, колкото могат, но и си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали. На среща с Плевнелиев - вече като президент, пък земеделският министър и държавният глава просто взели необходимите мерки - оставили телефоните си в съседно помещение и дори пуснали телевизора.


Цветанов, ти си го правил! Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Има и други подслушвани министри, ослушвахме се всички в залата на Министерския съвет, изригна Мирослав Найденов. И определи ставащото като политическо воайорство с цел изготвяне на поведенчески профили на подслушваните и използването им за удобни цели. Найденов увери, че е искрен, че не изпълнява сценарий за отстраняване на Цветанов, и изрази надежда, че ще даде кураж на останалите си колеги да проговорят срещу това мракобесие. Скандалът доби и твърде свирепа окраска с признанието на Найденов, че изпратил децата си в чужбина от страх за спокойствието и живота им. По негово искане прокуратурата му назначи и лична физическа охрана, с която той отиде на свидетелски разпит по делото за незаконно подслушване срещу шефове в МВР.


Агресивният ответен удар на бившия земеделски министър срещу Цветанов контрастира с пълното оневиняване на шефа му Бойко Борисов. Според Найденов той нямал отношение към незаконното подслушване, а по-скоро бил негова жертва. Доказателство за това били изтеклите в медийното пространство негови разговори (разбирай Тановгейт). Водени били и разговори с Борисов за подслушванията, но той просто не искал да повярва, че това е възможно. А в дъното на стремежа на Цветанов да държи и контролира всички била целта да превземе партията, като отдалечи от Борисов най-верните му хора.


Дали Найденов съзнава що за нелепица лансира, той си знае. Та нали преди повече от две години шефът му призна, че се слушат толкова негови министри, колкото трябва, защото като мнителен човек искал да има контрол върху техните действия. Пък и корупцията е по високите етажи на властта, нали?


Опитът на Найденов да забие клин между Борисов и Цветанов удари на камък, както се и очакваше. Експремиерът побърза да обяви, че няма да иска оставката на дясната си ръка, понеже Цветанов е моторът на партията и е изключително важен за всички. В добавка Найденов беше полят със студен душ - той най-малко можел да се оплаква от Цветанов, защото винаги имал подкрепата му. Бившият аграрен шеф беше призован да излезе и да се закълне, че при мен е идвал с тази информация - че Цветанов ме е подслушвал мен, както и останалите министри от кабинета ми. За капак Борисов прибягна до библейски цитат и се позова на клетва. Имайки предвид партийния си строител, той припомни, че никое добро не оставало ненаказано. А Цветанов му се заклел в децата си, че не го е подслушвал. Кога - не стана ясно.


И президентът Росен Плевнелиев не закъсня да се разграничи от Найденов. Отричайки възможно подслушване на срещата между двамата, държавният глава обясни раздялата с телефона си с практиката той да стои при секретарката му по време на срещи - така изисквало възпитанието.


В ГЕРБ явно си знаят добре спатиите, защото Найденов бе предвидил тези реакции. Той знаел какви ще са първите три хода на партийните му шефове, но той ги съветвал да не ги прилагат: първо ще има остра реакция, след това - намиране на някой, който да каже много лоши неща за мен, и накрая - започва компроматна война. Бившият земеделски министър явно е готов за нея, защото обяви, че може да даде показания в прокуратурата и я подсети да се самосезира и да го извика. Очевидно Найденов имаше предвид действията на Цветанов, а не на бившата шефка на Фонд Земеделие Калина Илиева. Дни по-рано той внесе в прокуратурата запис, който трябва да докаже, че тя се опитва да го натопи.


Кой обаче да обясни защо Найденов проговаря за наличието на Биг Брадър в кабинета Борисов едва след като отпадна от кандидатдепутатските листи на ГЕРБ?! По информация на Параграф 22 твърде вероятно е той да е подслушван и законно в рамките на водено от три години досъдебно производство, по което сега му повдигнаха обвинения. А наличието на многобройни сигнали срещу действията му като министър са публична тайна. Остава да видим каква част от нея ще бъде извадена в обичайния компроматен бум преди избори. Че да разграничим фигурите в политическия театър на сенките и да стане ясно как така Мирослав Найденов хем е натопен от свои, хем практически опозицията извадила делото срещу него и след като БСП отправили поръчката, другарите му от ГЕРБ я изпълнили?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във