Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Биха ни нов шамар за Шенген

Лоши новини от Франция и Германия попариха юношеския ентусиазъм на вътрешния министър Цветан Цветанов за предстоящото ни бързо присъединяване към Шенгенското пространство. Франция принципно одобрява влизането на двете държави (България и Румъния - бел. ред.) в зоната, но засега те не изпълняват условията, заяви в четвъртък (14 април) френският външен министър Ален Жупе след срещата си с германския си колега Гидо Вестервеле в Берлин. Той пък отговорил, че Германия споделя тази позиция.
Към черните европейски вестоносци се присъедини и унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС. На пресконференция в Брюксел той обяви, че нашето присъединяване към Шенген е едно от затрудненията пред унгарското председателство. Според него Румъния вече е готова, а ние ще бъдем в началото на май. Но няма никаква политическа подкрепа сред останалите членки на ЕС и затова двете страни засега не могат да се присъединят. Блокирани сме на политическо ниво, обясни унгарският премиер. Все пак той обеща до края на председателството си Унгария да поддържа дискусията жива, за да може България и Румъния да са в добри позиции за преговори. Страната на чардаша ще напусне поста до 30 юни, след което от 1 юли до 31 декември тази година кормилото на ЕС ще е в ръцете на Полша.
В мотивите за твърдата си позиция Франция и Германия са последователни - те са същите, каквито бяха и в края на 2010 година. На 21 декември министрите на вътрешните работи на двете страни Брис Ортфьо и Томас де Мезиер уведомиха писмено Европейската комисия за решението си да блокират влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение. В писмото си те подчертаваха пропуските на кандидатите в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Към старите си мотиви сега те са добавили и недостатъчната ни подготовка да поемем бежанския поток, който потече от Северна Африка. ЕС има нужда от сигурни външни граници, са посочили двамата първи дипломати на Франция и Германия. От тази гледна точка те препоръчаха на Агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки на ЕС (ФРОНТЕКС) да върши по-ефективно работата си.
През октомври миналата година агенцията реши да разположи европейски охранители по сухопътната граница между Гърция и Турция. Повод за това бе поисканата от Гърция помощ за контрола на границата й. Атина помоли за бърза намеса, след като тамошната администрация прецени, че притокът на бежанци, преминаващи границата без визи, е придобил тревожни размери и страната не може да се справи сама. В отговор на тази молба за първи път в историята си ФРОНТЕКС взе решение да изпрати в Гърция гранични групи за бързо реагиране.
След заседанието на Съвета Правосъдие и вътрешни работи в Люксембург и Брюксел в началото на тази седмица стана ясно, че евродепутатите ни препоръчват да напишем спецплан за допълнителна охрана на границите ни заради все още неотстранени пропуски там. Нашето МВР обаче е категорично на мнение, че сме напълно готови да посрещнем бежанска вълна.
Последните изявления на двамата министри - на Франция и на Германия, рязко контрастират с бодрите рапорти на Цветан Цветанов за срещите му в Брюксел тази седмица. В официално разпространената от МВР информация за разговора на вътрешния ни министър с новоизбрания вътрешен министър на Франция Клод Геан се твърди, че Париж не поставя под съмнение заслуженото място на България и Румъния в Шенгенското пространство, както и че високо оценява положените усилия за изпълнение на техническите критерии. А в съобщение на МВР за срещата между МВР-шефа и федералния министър на вътрешните работи на Германия д-р Ханс-Петер Фридрих четем, че от германска страна бе оценен напредъкът на България за успешното решаване на последните останали технически ангажименти в областта на сухоземните граници.
Явно при тази среща, станала на 12 април, е станало дума и за борбата на МВР с организираната престъпност и с корупцията - двата най-невралгични проблема за страната ни. Информацията за разговора обаче е протоколна: министър Цветанов информира своя германски колега за предприетите действия за борба с организираната престъпност, довели до конкретни резултати. Какво стои всъщност зад този израз, никой освен Цветанов не знае. На всички ни е ясно, че засега МВР няма основание да се похвали с кончината на организираната престъпност. Въпреки че преди десетина дни в интервю пред електронна медия Цветан Цветанов увери, че държавата най-сетне е преборила тежката организирана престъпност. В подкрепа на констатацията си той изтъкна, че през мандата на предишното правителство са извършени 18 отвличания, а при управлението на ГЕРБ групата на похитителите е заловена.
Дали това обаче се е видяло достатъчно за Франция и Германия, за да вдигнат бариерите на Шенген? По-скоро не, ако съдим по реакцията им. Още повече там със сигурност следят изкъсо и това, което прави кабинетът на Борисов срещу корупцията. А на този фронт също няма нищо ново, освен дето още през миналата година бе създадено прословутото БОРКОР. А в началото на тази антикорупционната структура вече е с началник - ген. Румен Миланов, и с негови заместници Петко Сертов и Екатерина Николова. Засега обаче всички сме застинали в очакване да видим кога и как ще размаха ръце този юнак - ние, обикновените данъкоплатци и ЕС. А, да - и корупцията...

Facebook logo
Бъдете с нас и във