Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИОМЕТРИЯТА: СТАРА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС

Има един периодично появяващ се въпрос, който в прекия и преносния смисъл се носи из въздуха. Иде реч за прословутите нови документи за самоличност, съдържащи чип с електронна информация или т.нар. биометрични данни. Темата е толкова коментирана, че вече няма смисъл да се обяснява какво всъщност означават тези данни.
Чуем ли обаче за пореден път този термин, трябва да сме сто процента сигурни, че малко преди това на софийското летище е кацнал някой виден наш държавник, прибиращ се от задгранично пътуване. Практиката досега сочи, че най-често това ще да е вътрешен министър.
В началото на изминалата седмица темата за биометричните данни отново влетя в публичното пространство. Както сочи обичаят, това стана на пресконференция на вътрешния министър Михаил Миков в понеделник (27 октомври). Традиционно срещата с журналисти стана факт малко след като МВР-шефът стъпи на родна земя, завръщайки се от официална визита в САЩ. Както е известно, Миков беше на официално посещение отвъд Океана по покана на ДЕА (Американската агенция за борба с наркотиците).
В страната на неограничените възможности вътрешният шеф успя да се срещне и с Чарлз Снайдър - помощник държавен секретар, с когото обсъдил конкретни мерки в областта на киберсигурността и защитата на данни. Освен това министър Миков посети и Federal Air Marshal Service (FAMS), където разговаря и със заместник-шефа на службата за въздушен контрол Робърт Байерс. В резултат на посещението в МВР вече се обсъжда предоставен от FAMS проект на Споразумение за сътрудничество между МВР и FAMS. А наличието на подобно споразумение е неразделна част от пакета с изисквания по Програмата на САЩ за
безвизови пътувания
- нещо за което мечтае всеки българин. Мечтата му обаче задължително минава и през личен документ, съдържащ биометрични данни, какъвто изискват гостоприемните иначе американци от всеки, който посещава страната им.
Това бе причината новината за новите документи за самоличност да види отново бял свят. Само ще припомним че последният път, когато тя пикира от облаците, беше 2 октомври миналата година, на специална пресконференция на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Прелитайки между Лисабон и Хага, той сколаса да произведе една добра новина за отвъдокеанските и европейските ни партньори, че до средата на 2008 г. българите вече ще имат нови паспорти с чип за биометрични данни.
Е, на октомври вече му се видя краят, 2008 г. също е пред финал, вътрешният министър е друг, но темата за биометрията е вечно жива. Сега обаче е разнообразена с важно допълнение. Новата концепция за българските документи за самоличност е биометрични данни да има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи, съобщи вътрешният министър Михаил Миков на пресконференцията в понеделник (27 октомври). Това означава, че пътувал-непътувал, всеки българин ще трябва да се бръкне за около 120 лв. и да си извади нова лична карта, международен паспорт и шофьорска книжка, които ще отговарят на изискванията на приятелите ни отвъд Океана, но ще бръкнат дълбоко в без това опразнения нашенски джоб.
Няма що да сочим с пръст бедния Михаил Миков
- за всичко е виновен Бин Ладен. Както е известно, въпросът за въвеждането на биометрични данни стана актуален именно след 11 септември 2001 г., след като отвлечените от Ал Кайда самолети разцепиха въздуха и сринаха Кулите близнаци.
В началото на 2003 г. Съединените щати поискаха в документите на гражданите от страните членки на Европейския съюз и от страните, с които имат безвизов режим, да присъства чип с пръстови отпечатъци и лицева биометрия. Първоначално ЕС се обяви против, но след натиск от САЩ се реши да ги въведе. Специална наредба на Съвета на ЕС от 29 декември 2004 г. отсече окончателно, че паспорти с вградени биометрични данни - цифрова снимка и пръстови отпечатъци - ще има. Европейската комисия посочи като краен срок за масовото въвеждане на чиповете в паспортите 2009 г., за да бъдат изчистени както въпросите за защитата на личните данни, така и проблемите около софтуера и хардуера за четене на документи с подобни данни.
До първите месеци на 2009 г. ще има избран изпълнител на новите документи, заяви вътрешният министър Миков, опитвайки се да влезе в европейския график. Той обясни, че е открита нова процедура за избор на изпълнител на новите документи. МВР-шефът обаче не изясни защо за конкурса са поканени същите шест фирми, които участваха в предишното състезание за избор на изпълнител. Те са Сименс - България, Allami Nyomda -Унгария, Държавната печатница на Германия, SAGEM Defence Securite - Франция, Printec - Гърция и GEMALTO - Франция. Любопитен факт е, че според документите на дирекция Материално-техническо осигуряване и социален отдих на МВР шестте фирми в посочения ред бяха подали документите си в един и същ ден - 24 март 2008 г., в интервала между 15.15 и 16.52 часа.
Дали сегашната покана не е реверанс
към фирмите, които в последната права на предишния конкурс бяха сюрпризирани с това, че процедурата бе прекратена по неизвестни причини, засега не е ясно. Факт е обаче, че на 7 април тази година конкурсът бе прекратен, защото всички шест компании били допуснали административноправни грешки в офертите си. Това бе обявено от заместник вътрешния министър Горан Йонов, който отговаряше за конкурса. Самият той пък огласи, че е в процедура на напускане на системата на МВР в средата на юни и в началото на юли бе освободен от премиера Сергей Станишев.
Смяната на заместник-шефа на МВР Йонов потвърди съмнението, че конкурсът е бил прекратен не поради пропуски в тръжните документи, а заради задкулисни игри на МВР. Заместник-министър Йонов обясни, че участниците са били проверявани в три аспекта. При първия - административноправния, пропуските били най-много. Не всички фирми са били проверени в технически аспект, а финансовите им предложения въобще не били разглеждани и до обявяването на края на търга били запечатани, обясни тогава заместник-министърът. Той посочи, че след 14-дневния срок за обжалване на прекратяването на процедурата тя щяла да започне отначало. Необяснимо бе защо МВР спира избора на изпълнител на втория етап, след като шестте фирми вече са били допуснати до следващата фаза. Никой не обясни и на какви основания са били допуснати и какви са критериите за това. Така или иначе, конкурсът не се състоя дори и след обжалването.
Както написа в. БАНКЕРЪ в брой 15 от април тази година, тогава бяха подали заявление за участие доста и големи фирми: IBM - България (без подизпълнители), HP - България (без подизпълнители), GEMALTO - Франция (с подизпълнители Индекс, Енемона, Екос инженеринг и Нивел), Bundesdrukerei Gmbh - Германия (без подизпълнители), Printec S A - Гърция (с подизпълнители - печатница БНБ, ЦАПК Прогрес, Контракс, Екогарант ЕИ, Капелен и Притек България ЕАД), Allami Nyomda Nyrt - Унгария (без подизпълнители), IPZS Instituto Poligrafico Zeiid delio Stato - Италия (с подизпълнител италианската Capgemini), OSD Gmbh - Австрия (без подизпълнители), Sagem Defence securite - Франция (с подизпълнители печатница БНБ), Лирекс БВМ, Телелинк, ОВД Кинеграм, Simens ЕООД - България (с подизпълнител Капелен), печатница БНБ, Си Ен Сис и Thales - Франция (без подизпълнители).
Дали повечето от тях ще се явят в новия конкурс, наред с поканените финалисти, засега е рано да се каже. Колкото до обещанието на министър Миков името на изпълнителя да стане известно в първите месеци на 2009 г., също е трудно да се прогнозира дали ще се изпълни. Досегашната практика поне не дава никакви основания за подобна сигурност. Ако на МВР не му мине котка път, тогава трябва да бъде окончателно създадена и национална система за биометрия с действащ софтуер и хардуер за четене на такива документи и съхраняване на база данни. Съдейки обаче по бързината, с която у нас се работи по прословутата вече Единна информационна система за противодействие на престъпността, и тук отговорът е повече от уклончив.
Както казва народът обаче

казана дума- хвърлен камък.

Мощностите за производство на нови тескерета ще трябва да заработят на пълна пара в средата на 2009 г., ако не искаме пак да влезем в списъка на слабаците в ЕС и да отпаднем от визовия списък на САЩ. Доколко това е утеха за редовия българин, който ще трябва да извади поредните 50 евро от изтънелия си портфейл за нови документи, е друг въпрос. Както не е никаква утеха и новината, че те ще бъдат издавани на няколко места в страната, а смяната им не е задължителна. Ако повечето българи обаче са извадили новите си лични карти и паспорти през 2000 г., това означава че през 2010 г. ги чака същото.
Смяната изглежда неизбежна. В подкрепа на това идва и вестта, че до няколко месеца България може да бъде приета в програмата на САЩ, задължаваща пътуващите дотам хора да предоставят лична информация по интернет, преди да хванат самолета. Системата с информация за пътуващите, която влиза в сила от януари догодина, изисква от пътниците от страни, чиито граждани не се нуждаят от виза, да се регистрират онлайн пред американското правителство най-малко 72 часа пред пътуването си. Системата за предизвестяване засяга гражданите на 27-те страни, включени в безвизовия режим на САЩ.
Самата новина бе съобщена от министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф. Това означава, че ако искаме да пътуваме отвъд океана, ще трябва да изпълняваме. На Чертоф няма как да не повярваме, все пак е Майкъл, а не Михаил. И на всичко отгоре Чертоф...
Румен Тодоров

Facebook logo
Бъдете с нас и във