Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бисеров излиза чист от центрофугата

След две години разследване прокуратурата сама прекрати делото за пране на пари срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров и срещу доведения му син Ивайло Главинков.

Постановлението на наблюдаващия прокурор за прекратяване на делото е от 3 февруари, но за него не беше съобщено - въпреки че от сайта на прокуратурата вссекидневно бомбардират народонаселението с всевъзможни "сензационни" новини - за спипани пияни шофьори и за откраднати кокошки. Но поредният прокурорски провал все пак стана публично известен - благодарение на разпореждането на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, който прекрати висящото и пред него производство по това обвинение.

Да припомним, че в средата на ноември 2013 г. срещу Бисеров и Главинков бяха повдигнати обвинения в пране на пари. Заради тези обвинения беше наложен запор, а впоследствие бе поискана и конфискация на тяхно имущество за над 1.5 млн. лева. Но после около това разследване някак странно настана тишина. И така до декември миналата година, когато Бисеров и Главинков се възползваха от правото, което им дава Глава 26 от Наказателния кодекс - да поискат от прокуратурата или незабавно да внесе обвиненията за разглеждане в съда, без значение какво е събрала като доказателства. Или да прекрати делото срещу тях.

След това искане на обвиняемите прокуратурата получи от СГС три месеца отстрочка, за да реши какво да прави. И резултатът вече е ясен: дело срещу Бисеров и Главинков няма да има, всички обвинения са снети.

Всъщност провалът на това разследване няма как да е новина. Особено след като Бисеров бе оправдан и по първото си дело: за укриване на валутни влогове в Швейцария и сделки с парите от тях, както и за неплатени данъци в размер на 19 000 лева. На 1 декември миналата година Софийският градски съд оправда изцяло "знаковия подсъдим" по тези три обвинения. Като основната причина за това беше, че от Швейцария така и не пристигна исканата информация за влоговете на Бисеров. Вярно е, че прокуратурата незабавно пусна протест срещу това оневиняване и тази присъда не е влязла в сила. Но юристите, запознати с подробностите по делото, са повече от скептични, че то би могло да приключи с друг резултат на останалите две инстанции.

Бедата на прокуратурата е в това, че без Бисеров да е виновен за престъпление, с което е "оцапал" парите си, той няма как да бъде съден за това, че ги е прал. Затова и снемането на обвиненията в пране на пари с мотива, че "няма доказателства имуществото да е придобито чрез престъпна дейност", е повече от логично.

Така две години след като внезапно се завъртя в "центрофугата" на прокуратурата, сега Бисеров има всички шансове да излезе от нея съвършено чист. А виновни за всичко това, разбира се, отново няма да има.

Остава обаче още един нерешен въпрос: какво ще стане с делата за конфискация на имуществото на Бисеров и Главинков, които са все още висящи.

Тезата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е, че въпреки провала на наказателните дела те нямат никакво значение за нея. И ако не се докаже законен произход на средствата, с които едно имущество е придобито - то може да се конфискува в полза на държавата дори и собственикът му да е изцяло оправдан. Това се подразбира и от закона, по който работи комисията.

Според много юристи обаче тази трактовка е откровено нарушение на конституцията. Дали е така обаче може да каже само Конституционинят съд. А по всичко изглежда, че въпросът вече не е дали казусът "Бисеров" изобщо ще стигне до КС, а кога.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във