Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИТИТЕ - БИТИ. А БИЯЧИТЕ?

Всичко, което Параграф 22 написа през първата петилетка от своето съществуване по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов (на 2 октомври 1996 г.): че предварителното разследване е манипулирано и опорочено, че топполицаите и топследователите са лъгали и мазали (както се казва по народному), че подсъдимите са отвличани и пребивани в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица и т. н. - в края на седмицата получи своето официално потвърждение.
В четвъртък (27 юли) Софийският апелативен съд огласи мотивите за оправдателните присъди на Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов, които произнесе на 8 юни тази година.
Софийският градски съд е подценил упражненото насилие върху трима от подсъдимите за убийството на Андрей Луканов (Кичатов, Ленев и Георгиев). Употребеното насилие, побоят или заплахите опорочават депозираните самопризнания. Авторството на престъплението не е доказано безспорно и категорично. Александър Русов е бил принудително и противозаконно доведен в България от Ботьо Ботев (бивш шеф на отдел Тежки криминални престъпления в Националната полиция, а сега инспектор в Столичната община).
Това са само малка част от аргументите, с които трите апелативни съдийки - Галина Тонева, Мая Цонева и Антоанета Данова, преди около два месеца сложиха точка на едно от най-абсурдните наказателни дела през последните 15 години.
В края на март 2000 г. с активното участие на Ботев и със съдействието на органите на МВР в Руската федерация е била проведена операция, при която Русов е бил отвлечен от дома си в гр. Бердянск, Украйна, и е бил отведен в Русия. След това Ботев е качил Русов на кораб за Бургас, без да бъдат вписани в пасажерския списък и без да им бъде направена проверка на документите, се казва още в мотивите на апелативните магистратки.
Настоящият състав не може да се съгласи с безрезервното доверие, с което първата инстанция се е отнесла към показанията му. Безспорно беше установено, че Ботев е затаил при разпита си такива съществени обстоятелства като участието си в незаконосъобразното довеждане на Русов в страната, пишат съдиите, а категоричното им заключение за поведението на бившия топполицай Ботьо Ботев гласи: Доказано е как Ботев се е опитвал да въздейства върху свидетели, за да бъде подкрепена тезата на обвинението.
Освен това в мотивите си апелативните съдийки подлагат на унищожителна критика действията на полицията и на следствието както по отношение на пистолета, с който е разстрелян Андрей Луканов, така и за свидетелските показания, описващи убиеца Александър Русов. Оказа се, че по време на предварителното разследване от пистолета, намерен на 7 ноември 1996 г. (т.е. месец и пет дни след разстрела на Луканов), не са взети отпечатъци и биологичен материал за ДНК анализ. След толкова години и след предаването на оръжието между различните институции оставените от извършителя пръстови отпечатъци са били заличени и възможността за установяването му е била безвъзвратно пропусната, пишат съдиите.
Колкото до свидетелските описания на убиеца Русов, дадени по време на предварителното разследване, те могат да бъдат пресъздадени с едно старо заглавие на Параграф 22, публикувано по повод на делото за екзекуцията на бившия премиер: Поръчковите убийци са пигмеи от Чукотка.
В момента делото се намира във Върховния касационен съд (ВКС), защото Софийската апелативна прокуратура протестира оправдателните присъди на Ангел Василев, Юрий Ленев, Георги Георгиев, Алексей Кичатов и Александър Русов. Ако се съди по професионалната и гражданска еволюция на ВКС през последните три-четири години, най-вероятно той ще потвърди решението на Софийския апелативен съд.
Ето защо днес е по-важно да бъдат зададени други няколко въпроса. Примерно - Къде са в момента биячите?, Защо никой не им търси отговорност за гаврата със закона, която разиграваха в продължение на седем-осем години?, По силата на каква логика държавата трябва да изплати хиляди евро на убийците на Луканов, ако те осъдят България в Страсбург? и т. н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във