Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Битка за магистратски постове в Пиринско

С първата пролет иде и времето на предстоящото и очаквано озониране на съдебната власт - както е известно - престои избор на нови шефове на окръжни, районни съдилища и прокуратури. Ще станем ли свидетели на сражения за сфери на влияние в системата, кои ще бъдат стратезите и участниците в тях?
Юристите в Югозападна България смятат, че най-ожесточена ще бъде борбата за стола на административен ръководител на Благоевградския окръжен съд (БОС). Мястото досега заемаше съдия Красимир Аршинков, по адрес на когото през последните седмици се сипят обвинения, клевети и разкрития от всички страни. Сградата на съда в Благоевград прилича повече на разбунен кошер, в който внезапно е заболяла царицата майка.
Още в началото на годината Аршинков стана мишена на съсредоточена стрелба от огневите позиции на депутата Яни Янев. Неслучайно в тази част на България той е известен с прякора си Поразяващата уста. Той обвини съдия Аршинков и бившия шеф на Петричкия районен съд Иво Харамлийски, който сега е редови съдия в Окръжния съд в Благоевград (ОСБ), в семейственост и шуробаджанащина. Наистина единият е кум на другия, потвърдиха колегите им. Но изявленията на Янев доведоха до десант от страна на ВСС, който започна проверка на 13 съдии от региона. Поради разнопосочността на казусите с доносите, писмата и сигналите срещу съдия Аршинков с работата по тях ще се занимават две комисии на ВСС. Част от сигналите ще проучва комисията за борба с корупцията и професионалната етика, чийто председател е Цони Цонев, а другите - по дисциплинарните производства с председател Петър Стоянов.
Според запознати важен
коз за сполучливото отстрелване
на шефа на БОС ще се окаже виртуалното общо събрание, проведено от председателя на Благоевградския окръжен съд в началото на 2009 година. Целта му беше да бъде отстранен един съдебен заседател от Сандански, осъден малко преди това.
Обвиненията към председателя на БОС са, че не всички съдии са знаели за модерното виртуално заседание, тъй като не четат редовно или не умеят да си служат с електронната си поща. В протокола, съставен от Аршинков обаче, имената на всички благоевградски съдии фигурират като запознати и гласували за отстраняването на заседателя.
Виртуалното общо събрание на БОС е проведено от Аршинков чрез непряко участие на окръжните съдии, което е нарушение на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Съдиите били уведомени за какво става дума чрез електронната си поща, пишат в жалбите си подчинените на магистрата. По време на проверката станало ясно още, че съдия Иванка Бикова не си е чела пощата в същия ден, но въпреки това Аршинков е преброил гласа й за и това фигурира в подписан от него протокол.
Вторият камък в градината на председателя е назначението на приятеля му Пенчо Кирчев за шеф на секретния отдел на съда. Назначението наистина е станало след конкурс за длъжността, но благоевградчани припомниха, че освен близък приятел Кирчев е и един от ръководителите на кандидаткметската кампания на Красимир Аршинков преди години. И макар че Пенчо Кирчев подаде оставка от отдела преди повече от месец, това не спря ударите срещу Аршинков. Между толкова сплетни за темата за забавянето на гражданските дела в повереното му съдилище сякаш не може да дойде ред.
Очаква се до дни групата проверяващи да изготви доклад за работата си. Въз основа на него Дисциплинарната комисия на ВСС ще прецени дали ще образува производство срещу съдия Аршинков, ще му бъде ли наложено наказание, или присъдата ще е невинен.
Малко по-спокойно - поне не със стрелба от упор
се развиват събитията в Окръжната прокуратура в Благоевград.
Сегашният административен ръководител на държавното обвинение в Пиринско Ради Тодоров още преди месеци загатна, че най-вероятно няма да се кандидатира за втори мандат. Причината е, че през август той навършва 65 години, което му дава право на пенсия, а и възможност да прибере полагащите му се 20 заплати накуп и да се отдаде на работа като адвокат. Клиенти едва ли ще му липсват.
Паметливи юристи припомниха и колоритното изказване на Тодоров за политиците. На прокурора принадлежи фразата … Който веднъж се е отъркал в нея (политиката), цял живот ще се чеше. Малцина обаче помнят, че през 1994 г. - тогава като адвокат, Ради Стефанов Тодоров беше втори в листата за парламентарните избори на ДПС в Силистра.
От няколко дни държавен обвинител №1 на Благоевград е приет по спешност в болница заради тежка лицева невралгия. Лекарите предвиждат той да прекара на легло и на домашно лечение поне два месеца. По същото време се очаква да започне и процедурата за номиниране и назначение на нов окръжен прокурор.
В областния център се знае, че за мястото на Ради Тодоров има доста мераклии. Най-големи според местните правници са шансовете на обвинителя в Окръжна прокуратура - Благоевград Христо Георгиев, който допреди 5 години, макар и с непълен мандат, вече е бил окръжен прокурор.
Твърди се, че зад него стои завеждащият отдел Международно правно сътрудничество във Върховната касационна прокуратура Камен Михов. Двамата са близки от времето, когато Михов беше районен прокурор в Благоевград.
Игра на нерви предхожда избора на шеф
и в прокуратурата в Кюстендил.
В града на Майстора мераците за креслото на окръжен прокурор са огромни. Освен досегашния административен ръководител на тукашната прокуратура Камен Пешев за поста настойчиви заявки дава шефът на Районната прокуратура в областния град Владимир Шейтанов.
Той натрупа доста точки, най-вече покрай съпругата си, адвокат Вася Пешева, която е един от двигателите на ГЕРБ в региона. Според близки на държавния обвинител тя се е прицелила в депутатско кресло в следващия парламент.
Доста шансове има обаче и досегашният шеф на прокуратурата в региона Камен Пешев, който изкара един мандат на поста си, без да допусне големи гафове, а засилените проверки във връзка с работата на подчинените му по отношение на дупничаните братя Галеви и компания показват добра работа на държавното обвинение в Кюстендилско.
Запознати със ситуацията отблизо твърдят, че макар дискусиите около името й да са по-ограничени, голяма е възможността в стола на окръжен обвинител да седне и прокурор Камелия Стефанова. Младата дама вече е натрупала стаж в работата си и е едно от най-надеждните имена на кюстендилската прокуратура. Неслучайно тя и колегата й Ангел Байрактарски през последните години поемат на плещите си най-тежките процеси в Кюстендил.
Труден, но поне без служебни скандали
се очертава изборът на нов шеф на тукашния Окръжен съд. Досегашният съдия №1 в региона Красимир Бамбов довършва втория си мандат и според ЗСВ няма право на още един, така че вече се готви да сменя местоработата си. Говори се, че това най-вероятно със съдийско място във ВАС.
Неофициално претендентите за мястото му са поне трима. С най-големи шансове за успех е сегашният шеф на районните магистрати Андрей Радев, който има зад гърба си поне две петилетки съдийстване и три години опит в управлението на районния съд в областния център.
Освен Радев за мястото се бори и дългогодишната заместничка на Бамбов съдия Галина Мухтийска, както и назначената едва преди две години нейна колежка - заместник окръжният съдия Росица Савова. Сред юристите от Кюстендил се говори, че и колежката им Соня Кочова ще участва в надпреварата на олимпийския принцип, ако се вярва на изказването й, че тя ще кандидатства навсякъде, където има обявено място.
Кой ще спечели ще стане ясно едва в края на април или в началото на май. Едно е сигурно - свободните места няма да бъдат заети без подкрепата и силното рамо на депутатите и политиците от двете области. А те не са никак малко, имат сериозно влияние както в политическите среди, така и в средите на съдебната власт и ВСС, където се определя кой на кое свободно място ще седне.
Наред с всичко това мнозина юристи в Югозападна България са убедени, че назначенията в независимата съдебна власт ще бъдат политически и ще покажат не само кои са силните на деня, но ще са знак за приближаващите евро и парламентарни избори.

И Районният съд - Петрич, тази година попадна в полезрението на ВСС след няколко скандални пресконференции на Поразяващата уста Янев. Според него има данни за тежки корупционни практики в Окръжен съд и Районен съд Петрич. Правораздаването в региона е превърнато в семеен бизнес. Натрупаха се много сигнали от граждани, магистрати, прокурори и адвокати за дейността на съдии, заяви депутатът Яне Янев.
Лидерът на Ред, законност и справедливост посочи като драстичен пример за нарушение на нормалната съдебна практика назначаването на петричката съдийка Дияна Хаджиева. Според Янев до избора на Хаджиева се стигнало след решение на комисия в състав Красимир Аршинков - председател на Окръжния съд - Благоевград, бившия шеф на Районния съд-Петрич, Иво Харамлийски и заместничката му Ангелина Бисеркова. Спечелилата конкурса се оказа юристката Дияна Хаджиева, чийто юридически стаж е по-малък от 10 месеца.
Според депутата, откакто младата съдийка е на работа в Петричкия съд, през нея главно са минавали делата за митническата контрабанда, както и такива за престъпления по служба на лица от местния ъндърграунд като Пламен Ангов, Пламен Стефанов, Любомир Гюзелев, Пламен Владимиров, Александър Христов, Евгени Гоцаков, Васил Стоименов, Лъчезар Петков-Мазния.
И делата за наркотици според Янев попадали все в тандема съдия Дияна Хаджиева и адвокат Димитрина Харамлийска, която е съпруга на бившия шеф на РС-Петрич и настоящ съдия в Окръжен съд Благоевград Иво Харамлийски. Подробност в случая е, че въпросната съдийка Диана Хаджиева е бивша сътрудничка в кантората на адвокат Харамлийска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във