Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Битовата престъпност взе видни жертви

Докато бивши и настоящи министри обещават да преборят битовата престъпност, тя май е напът окончателно да пребори всички ни. Влезеш в трамвая - подхващат те джебчии, излезеш от дома - идват обирджиите. Ако избегнеш престъпниците в София, ще те настигнат на морето. Няма спасение...


Поредна жертва на тази престъпност станаха миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.


Крадците нахлули посред бял ден в двустайното жилище на столичния градоначалник в кв. Манастирски ливади, докато тя и съпругът й били на работа. Още същата вечер семейството подало сигнал в полицията за кражбата. Фандъкова обясни, че апашите са задигнали семейни украшения със сантиментална стойност, юбилейни монети и лаптопа на съпруга й. Куриозното е, че са взели и неин отворен парфюм. Ровили са и за пари, но семейството предвидливо не държи вкъщи суми в брой.


Любители на изобразителното изкуство пък преровиха в петък миналата седмица тавана на академик Воденичаров. Оттам задигнали 20 платна на художника Иван Христов, който е бил тъст на академика. Дело на починалия през 1987 г. живописец са някой от най-известните портрети на светите братя Кирил и Методий, на възрожденеца Петко Славейков и пролетарския поет Христо Смирненски. Крадците са взели платната, но са оставили рамките, обясни Воденичаров. За него загубата е голяма, защото картините имали емоционална стойност. Семейството е подало сигнал в полицията и се надява да си върне платната. В деня, когато е извършена кражбата, е имало ремонт на таванското помещение в кооперацията, в която живее академикът.


Според източници от Столичната дирекция на полицията десет банди за домови кражби върлуват само в столицата. Групите често се сформират за определен удар, а след него се разпадат. Професионалистите в занаята работят само по конкретна информация - за вещ или суми, които жертвата им притежава.


Според полицията апашите, подвизаващи се в София, най-често нападат жилища в южните квартали на града. През летния сезон повечето от тях заработват на морето - по покана на местния контингент. Крадците с лекота обезвреждат аларми, охранителни камери, кучета пазачи. Със завидна ловкост прескачат огради, разбиват врати, ключалки, отварят прозорци. С уменията на акробати се спускат през балконите с въжета за алпинисти.


Има хора, които могат да се катерят от първия до петия етаж. Имаме такива случаи, в които жилища са обирани, като се спускат с въже от покрива на долния етаж, разказа оперативен работник от Четвърто РПУ.


Най-добрият съвет как да се предпазим от наглите апаши е да инвестираме повече в охраната на дома, като не трябва да се пропуска и застраховката на имуществото. Ако се съди по полицейските сводки, случаи като този с Фандъкова са едва ли не всекидневие.


Не минава и ден без някой банков офис, аптека, игрална зала, казино или обикновена бакалия да бъдат ограбени. Никой не е застрахован от грабежите, а те стават все по-дръзки.


Полицейската статистика сочи, че почти на всеки час се извършва по една кражба от жилище или офис в столицата. Само в рамките на месец средно около 1000 души се оплакват, че крадци са влезли в тяхната собственост и са задигнали ценни предмети и пари.


Няма държава в света, която да е успяла да се е пребори с този вид престъпност. Според данните на вътрешното министерство 66.4% от всички престъпления, които се извършват в страната, са от категорията на т. нар. битова престъпност - кражби и грабежи.


Според МВР факторите, които предизвикват битовата престъпност, са тежката икономическа криза, безработицата, демографският срив, урбанизацията, обезлюдяването на определени райони и неосъществени политики за преодоляване на тези проблеми през последните двадесет години.


На 30 юли вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред журналисти, че МВР предвижда използването на нещатни сътрудници за борбата с битовата престъпност. Предложението ще бъде представено в новите промени в Закона за МВР. Усилията ни са съсредоточени към организиране на дейността ни така, че там да има присъствие както на служители, така и на сътрудници на МВР, обясни министърът. Като извънщатни сътрудници ще бъдат привличани бивши служители на МВР и МО, които имат необходимите умения и опит, за да подпомагат работата на полицията.


По-късно, по време на среща с кмета на Враца, министърът обсъди и възможността със заповед на съответния кмет местните ловни дружинки да могат да се организират, за да опазват имуществото на хората. Предшественикът на Йовчев - Цветан Цветанов, също предвиждаше мерки за справяне с битовата престъпност, но така и не ги изпълни...


Близо 60% от криминалните престъпления в страната са битови, като ръст бележат посегателствата срещу самотно живеещи възрастни хора. В същото време официалната статистика на МВР сочи, че има известен спад в битовата престъпност - през 2012 г. в национален мащаб са регистрирани около 102 хил. криминални престъпления, срещу около 113 хил. за предишната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във