Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БИТОВИЗМИТЕ НА МВР

Държавата с всичките си компетентни и недотам начетени институции се юрна да се бори с корупцията и с организираната престъпност по препоръка на Европейския съюз (ЕС) и съвсем забрави за обикновения българин. Останал сам самичък, нашенецът се опитва да се пребори с най-върлия за него душманин, който ден и нощ му пие кръвчицата.
Стратезите и практиците на титаничната война с мафията у нас снизходително го определят като битова престъпност - термин, който ни напомня за презрението, с което радетелите на т.нар. високо изкуство се отнасят към естетиката на масовата култура. Редно е обаче да отбележим, че и в масовата култура, и в сферата на т.нар. битова престъпност нещата са много прости и есенцията се крие в народната мъдрост бития бит, ...

Докато държавата търчи с изплезен език по европейската пътека с мерки срещу корупцията под едната мишница и с мерки срещу организираната престъпност под другата, обикновеният българин болезнено узрява за гражданското общество като единствен гарант във всекидневната му битка с бандитизма.
Без гражданско общество ще продължат да ни мачкат и грабят, изплака в национален всекидневник Стефан Иванов, средностатистически жител на гр. Долна Митрополия. Множеството битови престъпления в града принудиха Иванов да смени ролята си - от подсмърчащ регистратор на уличната престъпност той стана един от инициаторите за създаване на сдружението Не на кражбите в Долна Митрополия. Поредната проява на новото българско опълчение е регистрирана на 26 май 2006 г. в Плевенския окръжен съд. В решението за регистрация е посочено, че сдружението има за цел да опазва обществения ред в град Долна Митрополия във връзка с намаляване на кражбите, обирите и побоищата в града, подпомагане на дейността на органите на реда от РПУ- Долна Митрополия във връзка със защита на националната сигурност, обществения ред, противодействието на престъпността и защита на правата и свободите на гражданите на Долна Митрополия.
Тази форма на живия опълченски дух се появява, след като в обществените заведения и магазини в града се пуска подписка, в която жителите на Долна Митрополия се приканват чистосърдечно да опишат доволни ли са от реда в родното място. От дума на дума става ясно, че хич не са малко хората, които са били жертви на престъпления и са останали недоволни от работата на местните ченгета. Така преписката прераства в масова жалба. Стефан Иванов, който бе избран за секретар на въпросното сдружение, проплака, че му е писнало от продължаващите кражби на телефонни и други кабели в района на града и невъзможността на полицията да открие и задържи извършителите.
Явно авторите на подписката са си дали сметка, че полицията не може да се справи с проблема и идеята за създаване на сдружение за съвместни действия срещу престъпността се превръща в реалност с регистрацията му.
От началото на юни всяка вечер по двама доброволци патрулират с полицай из града, обиколки се извършват и с частни автомобили, като бензинът се подсигурява от спонсори. Опълченските патрули разполагат и с радиостанция, с която поддържат връзка с местното полицейско управление. Доброволците подписват декларации, че са се запознали с устава на сдружението, не са следствени, осъждани и са без психически отклонения.
Гражданските патрули са на пълно подчинение на служителя на МВР, който се движи с тях. Цивилните са длъжни да оказват съдействие на полицая, без да изземват функциите му. По време на дежурство в специален дневник се описват всички събития или сигнали от нощта, след което нарушенията на реда се регистрират в полицията. Така незаявените извършени престъпления се свеждат до минимум, за беда на полицията, чиято отговорност неимоверно нараства. Забележителен факт е, че с решение на прокуратурата е определен и прокурор, пряко отговарящ за придвижването на преписките и жалбите на жителите от Долна Митрополия...
Въпросът е дали жителите на Долна Митрополия ще създадат модел за действащо гражданско общество, за което от години медени думи редят политици, социолози, журналисти? Това би могло да стане, ако зад опълченския ентусиазъм на хората от това сдружение застане полицията, прокуратурата, съдът и бизнесът с възможностите си за финансова подкрепа. С единия ентусиазъм обаче едва ли работата ще потръгне - по простата причина, че все пак тези хора освен да съдействат на полицията, трябва да се грижат и за хляба си. Основната роля в този съвместен проект по закон се пада на полицията и на възможността й да противодейства на уличната престъпност.
А на улицата ситуацията може да се определи всякак, но не и като оптимистична. Историческият оптимизъм и произтичащият от това ентусиазъм на органите на реда се ограничават единствено до подреждането на цифрите в колонките извършени престъпления - разкрити престъпления и в съпоставката им с цифрите от миналата година.
Бандитският свят не чете подобни статистики. Той гледа в настоящето и си върши черната работа, без да понася тежки удари.
Ако хвърлим поглед на полицейските статистики, с условието че и хиляди престъпления не са заявени от потърпевшите в полицията, се очертава мрачна картинка. Не е тайна, че българинът най-много страда от кражби - джебчийски, взломни, домови, на селскостопанска продукция и на животни. За 2005 г. са регистрирани около 19 000 кражби, от които са разкрити около 8200. Това са данни за кражби, извършени в градовете на страната.
В българското село нещата не стоят по-оптимистично. Регистрирани са 12 800 кражби, от които са разкрити около 6400. Освен това полицията в градовете е регистрирала около 1200 джебчийски домогвания, от които са разкрити около триста и седемдесет. На село са пострадали сравнително малко хора - само 90, като 40 от кражбите са разкрити.
Най-тежка е ситуацията с домовите кражби - около 3500 домакинства са пострадали в градовете, разкрити са 1500 от тях. В селата са пострадали 3800 семейства, разкритите са около 2100 грабежа.
Преди около две седмици производител на жито от Монтанско изрева на умряло, след като сръчни неизвестни комбайнери ожънаха нивите му и изнесоха продукцията. За чест на полицията от Монтана кражбата беше разкрита за един ден. За миналата година подобни случаи, при които бандити са посегнали на селскостопанска продукция, са около 2600, и от тях са разкрити хиляда и шестдесет.
От началото на 2006 г. министърът на вътрешните работи Румен Петков на няколко пъти съобщи, че има трайна тенденция за намаляване на ръста на престъпността в страната. Съпоставката на цифрите за регистрираните и разкрити престъпления през 2005 и 2006 г. наистина би могла да даде основание за подобен извод. Само че пак опираме до хватките с термините, които полицията използва при отчитане на ръста на престъпността. Става дума за термина регистрирани престъпления - тези, за които в полицията са постъпили данни. Обаче реалната престъпност далеч не се изчерпва само с тях, много от деянията не достигат до полицията заради недоверието на потърпевшите към способностите на МВР да реши случаите им.
Какво сочат цифрите? През юни тази година в полицията са били регистрирани общо 8315 престъпления. За същия месец през 2005 г. те са били 10 662. В столицата през юни са отчетени 1547 престъпления, от тях разкрити 1297 срещу 2676 и разкрити 1697 за миналата година.
В Русе миналата година регистрираните юнски престъпления са били 226, тази година са 235, в Пловдив - 704 срещу 537, във Варна - 710 срещу 713, Бургас - 771 срещу 604 криминални деяния през юни 2006 година.
На пръв поглед сякаш действително се очертава тенденция за намаляване на престъпността в страната, за което говори вътрешният министър. Как обаче да скрием скептицизма си, когато разбираме, че срещу регистрираните 8315 престъпления в полицията са постъпили 11 514 заявителски материала, тоест данни за извършени престъпления според заявленията на потърпевши. Къде са се загубили близо 3199 жалби и как в полицията са преценили, че липсва състав на престъпление?
При посещението си в Кюстендил на 14 юли вътрешният министър изказа учудване от показателите в Областната дирекция на полицията (ОДП) за ръста на конвенционалната престъпност. Обратно на всички дирекции в страната, в област Кюстендил през първото шестмесечие на годината се забелязва ръст на конвенционалната престъпност - това са битовите и домовите кражби. Този вид престъпления тормозят най-много населението, заяви министърът. Той поясни, че е разпоредено какви мерки да предприеме ръководството на ОДП-Кюстендил, за да се нормализират нещата. Въпросът е какви са мерките - за правилна отчетност или за действително противодействие на конвенционалната престъпност? И ако за организираната престъпност и корупцията МВР се отчита пред европейските си партньори, които наливат средства в програми и проекти, битовата престъпност си остава вътрешен проблем. А ползата от правилната отчетност отново ни напомня за изстраданата народна мъдрост битият бит, ....

Facebook logo
Бъдете с нас и във