Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бюлетините от Костинброд - все по-годни

Експертизата на бюлетините, открити в печатница Мултипринт в Костинброд, е доказала, че те не са били технологичен брак, съобщи в четвъртък (27 юни) заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Общият им брой е 475 417, от тях 351 075 броя са били годни да послужат в изборния процес, уточни Сарафов. Негодни са 59 292 броя (с лош печат и нечетливи), 62 420 са скъсани, намачкани и зацапани и не могат да послужат при изборния процес, добави Сарафов. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони, основно за Кърджали, Силистра, Бургас и Варна. Близо 40 000 са били за гласуване в чужбина.


Прокуратурата изясни, че във връзка с делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, три изземвания и т.н. Ако има свидетели или каквито и да е други доказателства за манипулация с бюлетините от Костинброд, разпитите им и доказателствата ще влязат в делото. Ако няма такива - естествено, няма да влязат, заяви заместник главният прокурор. Не мислете, че главният прокурор или неговите заместници решават всяко едно дело в страната. Всъщност ние изобщо не решаваме дела. Решението по тях се взимат от наблюдаващия ги прокурор. Противното би било намеса. Ние само обобщаваме и представяме резултатите и решенията, но тях не ги вземат нито главният прокурор, нито аз като негов заместник, подчерта Сарафов.


Той коментира и думите на бившия премиер Бойко Борисов, който тогава даде съвет на прокуратурата как е трябвало да действа, за да излови всички участници в схемата с бюлетините - като заложи проследяващи чипове. В тази печатница има камери. Те работят при 24-часов непрекъснат цикъл. Аз не зная - шапка невидимка ли трябва да има някой, и по какъв начин би могъл да се вмъкне вътре, да постави GPS в тоалетните или зад самите бюлетини, запита Сарафов. Той информира, че собственикът на печатницата Йордан Бончев вече е разпитан. Бончев признал на разпита, че е допуснал множество грешки при целия производствен процес и при приемането и изпълнението на поръчката.


Все още не е ясно дали и кога ще има повдигнати обвинения по случая, каза Сарафов.


Според договора за обществената поръчка печатницата Мултипринт е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май. Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, смята държавното обвинение. Прокуратурата води разследването за две извършени престъпления - за опорочаване на изборния процес и за длъжностно престъпление от администрацията на правителството.nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във